Θρίλερ με τη νέα περιφερειακή αρχή

22/08/2014 - 21:41

Αναίρεση της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, βάσει της οποίας δεν υφίσταται κώλυμα στην εκλογιμότητα του αντιπεριφερειάρχη Λέσβου Στρατή Κύτελλη, κατατέθηκε την Τετάρτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αναίρεση της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, βάσει της οποίας δεν υφίσταται κώλυμα στην εκλογιμότητα του αντιπεριφερειάρχη Λέσβου Στρατή Κύτελλη, κατατέθηκε την Τετάρτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο βουλευτής Λέσβου Γιάννης Ζερδελής και τα υπόλοιπα τρία μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, που είχαν καταθέσει ένσταση και κατά της εκλογής της περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου και του αντιπεριφερειάρχη Λέσβου Στρατή Κύτελλη, εμμένουν στον ισχυρισμό τους ότι ο τελευταίος διατηρούσε διευθυντική θέση στο διάστημα 18 μηνών πριν τις εκλογές. Το γεγονός εντείνει τη δικαστική διαμάχη σχετικά με τις περιφερειακές εκλογές στο βόρειο Αιγαίο.

Στο μεταξύ, συνέντευξη Τύπου δίνει τη Δευτέρα ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Νάσος Γιακαλής, με θέμα την ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου, για την οποία λέγεται πως έλαβε απαντητική διευκρινιστική επιστολή από το Υπουργείο Εσωτερικών. Από την άλλη μεριά, ο κ. Κύτελης, με επιστολή του προς τους περιφερειακούς συμβούλους, ζητά να αναβληθεί η ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου.

Συνεχίζεται το θρίλερ σχετικά με τα αποτελέσματα των τελευταίων περιφερειακών εκλογών. Την αναίρεση της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, βάσει της οποίας δεν υφίσταται κώλυμα στην εκλογιμότητα του αντιπεριφερειάρχη Λέσβου Στρατή Κύτελλη, ζητούν ο βουλευτής Λέσβου Γιάννης Ζερδελής, ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Τεντόμας, ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Λαμπρόπουλος και το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Δημήτρης Μάντζαρης.

Το βασικό νομικό επιχείρημα που θα διατυπωθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο από την πλευρά των αιτούντων την αναίρεση είναι πως το υποκατάστημα του ΕΟΠΥΥ στη Μυτιλήνη, τόσο στην τωρινή του όσο και κατά την πρότερή του λειτουργία, συνιστά Νομαρχιακή Μονάδα σε επίπεδο διεύθυνσης. Στόχος είναι να αντικρουστεί το σκεπτικό της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου σύμφωνα με το οποίο η μονάδα του ΕΟΠΥΥ στη Μυτιλήνη δεν αποτελεί μονάδα επιπέδου διεύθυνσης άρα δεν τίθεται θέμα κωλύματος στην εκλογιμότητα του κ. Κύτελλη.

Ο δικηγόρος των αιτούντων Στρατής Πέτρου δήλωσε, μιλώντας στο «Ε»: «Είναι προφανές ότι το υποκατάστημα του ΕΟΠΥΥ, τόσο τώρα όσο και κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα που λειτουργούσε ως υποκατάστημα του ΙΚΑ, συνιστά μονάδα σε επίπεδο διεύθυνσης. Μια απλή επίσκεψη οποιουδήποτε στον ιστότοπο της «Διαύγεια» αρκεί για να διαπιστώσει πως σε κάθε έγγραφο η δομή του ΕΟΠΥΥ στη Μυτιλήνη αναφέρεται ως διεύθυνση στην οποία ασκούσε καθήκοντα διευθυντή ο κ. Κύτελλης».

Τι θα γίνει με την ορκωμοσία;
Διευκρινίσεις, αναφορικά με την ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου, θα δώσει ο περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής σε συνέντευξη Τύπου που έχει ήδη προγραμματίσει για τη Δευτέρα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει ήδη φτάσει στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου απάντηση σε ερώτημα που είχε υποβάλει στο Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με την ορκωμοσία.

Η απάντηση διευκρινίζει πως δεν υπάρχει κανένα κώλυμα αναφορικά με την προγραμματισμένη ορκωμοσία στις 27 Αυγούστου και αυτή μπορεί να διεξαχθεί κανονικά.

Μάλιστα, διευκρινίζεται πως η σχετική πρόσκληση που είχε αποστείλει η Χριστιάνα Καλογήρου στους περιφερειακούς συμβούλους δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα νομιμότητας, διότι όταν κοινοποιήθηκε δεν είχε ανακοινωθεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, με την οποία κηρύχτηκε άκυρη η εκλογή της κ. Καλογήρου. Η τωρινή περιφερειακή αρχή δεν θέλησε να δώσει κάποιες παραπάνω διευκρινίσεις για το θέμα, παραπέμποντας στη συνέντευξη της Δευτέρας για νεότερες ανακοινώσεις. Θεωρείται, όμως, βέβαιο πως θα προχωρήσει σε διαπιστώσεις που θα καθιστούν αδύνατη τη διενέργεια της ορκωμοσίας.

Αυτό γιατί η συγκεκριμένη πρόσκληση είναι, σύμφωνα με την ανακήρυξη του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, πριν εκδοθούν οι δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες εισέρχονται στο Περιφερειακό Συμβούλιο ως περιφερειακοί σύμβουλοι, κερδίζοντας τις ενστάσεις που είχαν καταθέσει, ο Κωνσταντίνος Γανιάρης και ο Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους από τη παράταξη Γιακαλή και ο Ανδρέας Μπάλλας, επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στο Αιγαίο».

Ακόμα, στη συγκεκριμένη πρόσκληση αναφέρονται ως μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου 42 σύμβουλοι, ενώ κανονικά το Περιφερειακό Συμβούλιο του βορείου Αιγαίου απαρτίζεται από 41 συμβούλους. Το λάθος αυτό προέρχεται από την ανακήρυξη των αποτελεσμάτων των εκλογών του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα.

Ως πιθανότερη εξέλιξη θεωρείται ότι η ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι να υπάρξει καινούρια ανακήρυξη του αποτελέσματος των εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ερώτημα για το ζήτημα συνολικά θα αποστείλει η περιφερειακή αρχή εντός της ερχόμενης εβδομάδας προς το Υπουργείο Εσωτερικών, δεδομένου ότι στο τέλος του μήνα λήγει η θητεία της και ακόμα δεν έχει καθοριστεί η διάδοχη περιφερειακή αρχή.

Εδώ ας σημειωθεί ότι, όπως έγινε γνωστό χθες με επιστολή του προς τους περιφερειακούς συμβούλους, ο νέος αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Στρατής Κύτελης ζητά να αναβληθεί η ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey