Αισιόδοξα μηνύματα αλλά… πού είναι τα λάδια;

Στα πάνω το λάδι

21/08/2014 - 14:42

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του ελαιολάδου σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου. Το γεγονός αυτό δεν πρόκειται να βελτιώσει άμεσα το εισόδημα των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών, καθώς ελάχιστες είναι οι ποσότητες του ελαιολάδου που δεν έχουν πουληθεί ως σήμερα.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του ελαιολάδου σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου. Το γεγονός αυτό δεν πρόκειται να βελτιώσει άμεσα το εισόδημα των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών, καθώς ελάχιστες είναι οι ποσότητες του ελαιολάδου που δεν έχουν πουληθεί ως σήμερα.

Όμως η άνοδος των τιμών που καταγράφεται αυτήν την περίοδο μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντική τους επόμενους μήνες. Δηλαδή, αν ξεκινήσουν από ψηλά οι τιμές παραγωγού, δύσκολα θα πέσουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Επιπλέον, αν η τιμή του ελαιολάδου διαμορφωθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα στα μέσα του φθινοπώρου, μεγαλύτερος αριθμός ελαιοπαραγωγών της Λέσβου θα έχει λόγο να μαζέψει τον καρπό από τα λιόδεντρα του αλλά και να προβεί σε ορισμένες στοιχειώδεις καλλιεργητικές φροντίδες πριν ξεκινήσει τη συγκομιδή.

Η βασική αιτία ανόδου των τιμών είναι η συγκέντρωση του λαδιού στα χέρια μικρού αριθμού εμπορικών επιχειρήσεων που έχουν καλή ρευστότητα και κατά συνέπεια μπορούν να πουλήσουν το λάδι σε υψηλότερες τιμές. Παράλληλα, από τον περασμένο Ιούνιο υπάρχουν αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία θα είναι αισθητά μειωμένη. Άλλες πληροφορίες πάλι αναφέρουν ότι η κατανάλωση ελαιολάδου παρουσιάζει τάσεις ανάκαμψης.

Τα παραπάνω στοιχεία οδήγησαν τις τιμές όλων των κατηγοριών του ελαιολάδου σε ανάκαμψη, η οποία ξεκίνησε τον Ιούλιο και δείχνει να συνεχίζεται ως τώρα.

Η χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία έφθασε στα 2,65 ευρώ το κιλό αυτήν την εβδομάδα. Στη Χαέν της Ισπανίας, για παράδειγμα, η χονδρική τιμή του παρθένου ανήλθε κοντά στα 2,5 ευρώ, ενώ η τιμή του βιομηχανικού ελαιολάδου κοντά στα 2,4 ευρώ.

Η μέση τιμή (ex factor) του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, πάντα στη Χαέν της Ισπανίας, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου διαμορφώθηκε στα 2,594 ευρώ το κιλό, του παρθένου στα 2,463 ευρώ το κιλό και του λαμπάντε στα 2,368 ευρώ το κιλό. Ex factor χαρακτηρίζονται οι τιμές που ο αγοραστής πληρώνει για παράδοση του ελαιολάδου στην πύλη του εργοστασίου που είναι αποθηκευμένο το προϊόν.

Στην Ιταλία, η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στις αρχές του Αυγούστου διαμορφώθηκε στα 3,82 ευρώ το κιλό. Η τιμή αυτή είναι αυξημένη κατά 22,2% σε σχέση με την τιμή που ίσχυε την ίδια περίοδο του 2013. Στα 2,39% ευρώ διαμορφώθηκε η τιμή του παρθένου ελαιολάδου και είναι μόλις 2,1% χαμηλότερη από την τιμή της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Στα 1,85 ευρώ το κιλό διαμορφώθηκε η τιμή του βιομηχανικού ελαιολάδου και είναι 12,8% χαμηλότερη από εκείνη της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Οι μειωμένες τιμές για τα παρθένα και τα βιομηχανικά ελαιόλαδα οφείλονται στην ικανοποιητική προσφορά που υπάρχει για τις συγκεκριμένες ποιότητες ελαιολάδου. Τις παραπάνω τιμές να σημειώσουμε ότι τις δίνει το Ινστιτούτο ISMEA.

Στην Ελλάδα, η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου διαμορφώθηκε στα 2,90 ευρώ το κιλό στην Κρήτη και την Καλαμάτα, ενώ στη Σπάρτη φθάνει στα 2,98 ευρώ το κιλό. Στα 2,45 ευρώ το κιλό διαμορφώθηκε η τιμή του βιομηχανικού ελαιολάδου στη Μυτιλήνη και στα 2,40 ευρώ στην Κρήτη. Η μέση χονδρική τιμή του βιομηχανικού ελαιολάδου διαμορφώθηκε στα 2,05 ευρώ το κιλό σε όλη την Ελλάδα, εξαίρεση αποτελεί η Μυτιλήνη όπου η μέση χονδρική τιμή έχει διαμορφωθεί στα 2,13 ευρώ το κιλό.

Αισιοδοξία αλλά…
Τη νέα ελαιοκομική περίοδο υπάρχει αισιοδοξία ότι στη Λέσβο η παραγωγή ελαιολάδου θα ανέλθει στους 10.000 τόνους. Επίσης, οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών θα περιορίσουν σημαντικά την προσβολή του καρπού από τον δάκο. Επιπλέον, το λάδι που θα παραχθεί θα είναι καλής ποιότητας.

Η ανοδική πορεία των τιμών του ελαιολάδου είναι πολύ θετική εξέλιξη. Η αύξηση της τιμής παραγωγού κατά μισό ευρώ τη νέα ελαιοκομική περίοδο θα δώσει στους παραγωγούς της Λέσβου 5 εκατ. ευρώ επιπλέον εισόδημα. Ωστόσο, είναι πρόωρο να μιλάμε για τις τιμές του ελαιολάδου που θα ισχύουν τον προσεχή χειμώνα. Διότι, πέρα από τις διεθνείς τάσεις, οι τιμές παραγωγού επηρεάζονται κι από άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα, η μεγάλη πλειοψηφία των ελαιομεσιτών και των μικρών εμπόρων ελαιολάδου δύσκολα θα καταφέρουν να κρατηθούν στην αγορά.

Η υποχρέωση να καταβάλουν 150.000 ευρώ σε εγγυητική επιστολή προβληματίζει τους εμπόρους. Επίσης, πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται πως οι νέες ρυθμίσεις για τη φορολόγησή τους θα δεσμεύσουν το όποιο κεφάλαιο κίνησης έχουν. Τα παραπάνω δείχνουν πως οδηγούμαστε σε συρρίκνωση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χονδρεμπόριο του ελαιολάδου.

Αυτό θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της διαπραγματευτικής ικανότητας των παραγωγών και θα πιέσει τις τιμές του ελαιολάδου προς τα κάτω.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey