Αντιδημάρχους ανακοίνωσε, σε κλειστή συνεδρίαση, ο Σπύρος Γαληνός

Ορκίζεται η νέα δημοτική αρχή

13/08/2014 - 22:06

Οριστικοποιήθηκε η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα διεξαχθεί στις 25 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Οριστικοποιήθηκε η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα διεξαχθεί στις 25 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Εν τω μεταξύ, τους νέους αντιδημάρχους και τους προέδρους των οργανισμών γνωστοποίησε ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός στα μέλη της παράταξής του, σε κλειστή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε προσφάτως.

Σύμφωνα με διαρροές, ο κ. Γαληνός αναφερόμενος στη λειτουργία της παράταξής του στο Δημοτικό Συμβούλιο, είπε πως οι σύμβουλοι του συνδυασμού του θα είναι ελεύθεροι να ψηφίζουν αυτό το οποίο πιστεύουν για κάθε ζήτημα, και σε περίπτωση διαφωνίας με την εισήγηση της δημοτικής αρχής, δεσμεύτηκε πως δε θα τίθεται θέμα διαγραφής.

Η τελευταία άτυπη συνάντηση της πλειονοψηφήσασας παράταξης του προσεχούς Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου πριν την ορκωμοσία, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Μυτιλήνη.

Ο νέος δήμαρχος, Σπύρος Γαληνός, ανακοίνωσε το σχήμα της επόμενης δημοτικής αρχής, η οποία βασίστηκε ως προς τον αριθμό των χωρικών αντιδημαρχιών στην πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον καταμερισμό του οποίου έχει εν μέρει τηρήσει.

Όπως δήλωσαν στελέχη της νέας δημοτικής αρχής στο «Ε», πρόθεση του δημάρχου είναι να εφαρμοστεί ένα άτυπο σπάσιμο του «Καλλικράτη», αφού στην ενημέρωση φέρεται να ειπώθηκε ακόμα και η φράση πως αν έσπαγε ο Δήμος, θα χωριζόταν όπως είναι αυτές οι αντιδημαρχίες. Τέλος, για την προεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου κλειδώνει οριστικά το όνομα του Γιώργου Ψάνη.

Γεωγραφικές αντιδημαρχίες
Συγκεκριμένα, οι γεωγραφικές αντιδημαρχίες θα είναι πέντε συνολικά:
Αντιδημαρχία Γέρας, που φαίνεται πως θα περιλαμβάνει και τις Δημοτικές Ενότητες Ευεργέτουλα και Θερμής και θα έχει αντιδήμαρχο το Νίκο Ψωμά.

Αντιδημαρχία Μανταμάδου, με αντιδήμαρχο το Στέφανο Αποστόλου. Κατά μία πηγή θα περιλαμβάνει και τις Δημοτικές Ενότητας Πέτρας και Μολύβου, ενώ άλλη πληροφόρηση θέλει να ορίζονται εντεταλμένοι σύμβουλοι, για τη μεν Πέτρα η Ταξιαρχούλα Πνακά και για τη Δημοτική Ενότητα Μήθυμνας ο νυν αντιδήμαρχος Μήθυμνας - Πέτρας, Ιγνάτης Χατζηχρήστος.

Αντιδημαρχία Καλλονής, στην οποία θα είναι αντιδήμαρχος ο Ταξιάρχης Βέρρος. Δεν έχει διευκρινιστεί από τις μέχρι τώρα πληροφορίες πού θα υπαχθούν οι Δημοτικές Ενότητες της Αγίας Παρασκευή και του Πολιχνίτου, με επικρατέστερο σενάριο να πηγαίνουν και οι δύο στην Καλλονή.
Αντιδημαρχία Ερεσού - Αντίσσης, με αντιδήμαρχο το Μιχαήλ Ρούση.
Αντιδημαρχία Ολύμπου, που θα περιλαμβάνει τις Δημοτικές Ενότητες Πλωμαρίου και Αγιάσου, με αντιδήμαρχο το Μανώλη Αρμενάκα.

Ταυτόχρονα για αρκετές δημοτικές ενότητες εικάζεται πως θα οριστούν εντεταλμένοι σύμβουλοι και δε θα υπάγονται σε κάποιο γεωγραφικό αντιδήμαρχο, όπως για παράδειγμα της Αγιάσου, που φαίνεται πως θα υπάγεται στην ευθύνη του εντεταλμένου συμβούλου Προκόπη Τσαμπλάκου.

Θεματικοί αντιδήμαρχοι
Αντιδήμαρχος Οικονομικών, βάσει της ίδιας πληροφόρησης, θα είναι ο Παναγιώτης Τσουπής, αντιδήμαρχος Έργων ο Στρατής Τζιμής, αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής ο Παναγιώτης Αλβανόπουλος, αντιδήμαρχος υπεύθυνος για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα ο Κώστας Κατσαρός, αντιδήμαρχος Πολιτισμού ο Κώστας Αστυρακάκης, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης η Αναστασία Αντωνέλλη, στην Αντιδημαρχία Παιδείας ο Παναγιώτης Κατσαβέλης, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο και για Αντιδημαρχία Αθλητισμού, που θα αναλάβει ο Νίκος Καρασάβας. Τέλος, έχουμε τη δημιουργία μίας ακόμα Αντιδημαρχίας, αυτής της Νέας Γενιάς και Εθελοντισμού, που αναλαμβάνει η Αθηνά Ιωσηφέλλη.

Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο γεωγραφικών και θεματικών αντιδημάρχων δεν μπορεί να ξεπερνά τους 13, οπότε είναι πολύ πιθανόν κάποιες απ’ τις προαναφερόμενες αντιδημαρχίες να συγχωνευτούν.
Ακόμα γνωστοποιήθηκε από τον κ. Γαληνό πως δε θα υπάρχει αντιδημαρχία Καθαριότητας, ωστόσο ο Γιώργος Κατζανός θα οριστεί εντεταλμένος σύμβουλος Καθαριότητας, εκτελώντας ουσιαστικά χρέη αντιδημάρχου. Τέλος, πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ αναλαμβάνει ο Δημήτρης Ακριώτης.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως ενώ δε σημειώθηκε κάποια δυσαρέσκεια σχετικά με τον ορισμό των αντιδημάρχων, απορία εκφράστηκε από αρκετά μέλη της παράταξης όταν ο Σπύρος Γαληνός δήλωσε πως οι προτάσεις της δημοτικής αρχής δε θα είναι δεσμευτικές για τους δημοτικούς συμβούλους και θα είναι ελεύθεροι χωρίς κομματική πειθαρχία να ψηφίσουν κατά το δοκούν. Τότε, τα πιο έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για την αποτελεσματικότητα του μοντέλου, τονίζοντας ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να μετατραπεί σε Βαβέλ το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το οριστικό σχήμα της νέας δημοτικής αρχής αναμένεται να δημοσιοποιηθεί με πράξη του δημάρχου αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και την εκχώρηση των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων στα πρόσωπα που θα επιλέξει.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey