Αίτημα αναίρεσης απ’ τη Χριστιάνα Καλογήρου της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά που ακύρωσε την εκλογή της

«Δεν υφίσταται κώλυμα εκλογιμότητας…»

13/08/2014 - 21:30

Στον «Καλλικράτη» και τις διατάξεις του που αφορούν στα κωλύματα εκλογιμότητας βασίζει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το αίτημα που υπέβαλε την Τρίτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Χριστιάνα Καλογήρου, επιδιώκοντας την αναίρεση της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά που ακύρωσε την εκλογή της ως περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου.

Στον «Καλλικράτη» και τις διατάξεις του που αφορούν στα κωλύματα εκλογιμότητας βασίζει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το αίτημα που υπέβαλε την Τρίτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Χριστιάνα Καλογήρου, επιδιώκοντας την αναίρεση της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά που ακύρωσε την εκλογή της ως περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου.

Το αίτημα της κ. Καλογήρου στηρίζεται στην άποψη πως δεν υφίσταται κώλυμα εκλογιμότητας γενικού γραμματέα, αφού, βάσει του σκεπτικού του αιτήματος, ούτε ο νόμος ορίζει ρητά ότι έχουν κώλυμα οι γενικοί γραμματείς ούτε η ιδιότητα του εκπροσώπου της κυβέρνησης ταυτίζεται με αυτήν του ανώτερου δημοσίου υπαλλήλου.

Με μικρή χρονική διαφορά μεταξύ τους διαδέχονται η μία την άλλη οι εξελίξεις στο δικαστικό θρίλερ που ξεκίνησε με την αποδοχή, πριν λίγες μέρες, της ένστασης τεσσάρων εκλογέων, των Γιάννη Ζερδελή, Παναγιώτη Λαμπρόπουλου, Δημήτρη Μάντζαρη και Βασίλη Τεντόμα, κατά της ανακήρυξης της Χριστιάνας Καλογήρου, απ’ το Πολυμελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, ως περιφερειάρχη. Ακολούθησε η δήλωση της κ. Καλογήρου «σέβομαι τις δικαστικές αποφάσεις.

Όπως έχω δικαίωμα και υποχρέωση, καταθέτω αμέσως αίτηση αναιρέσεως στο Συμβούλιο Επικρατείας», αλλά και προαναγγελία του κ. Ζερδελή πως θα υπάρξουν κι άλλες νομικές αιτιάσεις απ’ την πλευρά τους, κατά πάσα πιθανότητα και προς το ΣτΕ, με απώτερο στόχο τη διενέργεια νέων περιφερειακών εκλογών, μια και θεωρούν ότι το εκλογικό σώμα επηρεάστηκε απ’ το γεγονός ότι η κ. Καλογήρου ήταν γενική γραμματέας.

Το σκεπτικό αναίρεσης
Προχθές αργά το βράδυ, το γραφείο της κ. Καλογήρου δημοσιοποίησε Δελτίο Τύπου στο οποίο και ανέφερε: «Σήμερα Τρίτη 12 Αυγούστου 2014, κατατέθηκε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας από τη Χριστιάνα Καλογήρου αίτηση αναιρέσεως κατά της υπ’ αριθμ. 2360/2014 απόφασης του Β΄ Τριμελούς Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά».

Το αίτημα αναίρεσης υπέγραφε ο νομικός που είχε απ’ την αρχή της όλης υπόθεσης η κ. Καλογήρου, ο Χρήστος Πολίτης, και το σκεπτικό του να εδράζεται στο Νόμο 3852/2010, τον «Καλλικράτη». Σύμφωνα με αυτό, οι διατάξεις του περί ύπαρξης κωλύματος είναι σαφείς και δεν προβλέπεται κώλυμα εκλογιμότητας για το γενικό γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης, αλλά και για γενικό γραμματέα υπουργείου. Άλλωστε, με το ίδιο σκεπτικό ο γενικός γραμματέας είναι εκπρόσωπος της κυβέρνησης κι όχι ανώτερος δημόσιος υπάλληλος ώστε να έχει κώλυμα.

Μια ακόμη παράμετρος του ίδιου σκεπτικού, είναι πως ο περιορισμός τού εκλέγεσθαι ισχύει αποκλειστικά για όποιον αναφέρεται και ορίζεται ρητά και δεν έχει διασταλτικά ισχύ και σε άλλες κατηγορίες. Οπότε, επειδή ο «Καλλικράτης» δεν περιλαμβάνει μεταξύ των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν κώλυμα εκλογιμότητας τους γενικούς γραμματείς, η κ. Καλογήρου ζητά την αναίρεση της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά.

Τι μέλλει γενέσθαι;
Κι ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας θα ασχοληθεί με το αίτημα ή τα αιτήματα που θα υποβληθούν, το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά θα πρέπει σε συνέχεια και των ενστάσεων που εκδίκασε, να ολοκληρώσει τη διαδικασία ανακήρυξης του περιφερειάρχη και του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου.

Μέχρι να γίνει αυτό, έως ότου δηλαδή το δικαστήριο προχωρήσει στην αναμόρφωση, βάσει και των αποφάσεων που έλαβε, της σύνθεσης του οργάνου, δε θα μπορέσει να γίνει ορκωμοσία του δεύτερου αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου.

Χρειάζεται να θυμίσουμε πως εκτός της ένστασης κατά της κ. Καλογήρου και κατά του Στρατή Κύτελη που δεν έγινε αποδεκτή, το Διοικητικό Εφετείο έκανε δεκτές ενστάσεις υποψηφίων απ’ τις παρατάξεις των Νάσου Γιακαλή και Στρατή Κόρακα, αλλά και αυτήν της «Ανταρσίας στο Αιγαίο», που παίρνει - ενώ δεν είχε - έδρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ένα θέμα για το οποίο δεν έγινε ένσταση και αποτελεί ζητούμενο αν θα τύχει της προσοχής των δικαστών για να διορθωθεί στην ανακήρυξη του Εφετείου, είναι η αρχική απόφαση του δικαστηρίου της Μυτιλήνης, που περιλαμβάνει ως εκλεγέντες 42 αντί για 41 περιφερειακούς συμβούλους.

Τέλος, όπως έχει επισημάνει το «Ε», δεν υπάρχει πρόβλεψη για το ποια θα είναι η διάδοχη κατάσταση στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου απ’ την 1η Σεπτεμβρίου αν στο μεταξύ δεν υπάρξουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και δε γίνει μέσα στις 17 μέρες που απομένουν έως το τέλος του μήνα, ορκωμοσία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey