Διάλεξη Ν. Ζούρου για το Απολιθωμένο Δάσος Σιγρίου

Υποψήφιο για Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς τής UNESCO

13/08/2014 - 21:03

Μεγάλη πρόκληση για τη Λέσβο αποτελεί η προσπάθεια ένταξης του Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς τής UNESCO, με προφανείς επιπτώσεις στην προβολή και την ανάπτυξη του τόπου.

Μεγάλη πρόκληση για τη Λέσβο αποτελεί η προσπάθεια ένταξης του Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς τής UNESCO, με προφανείς επιπτώσεις στην προβολή και την ανάπτυξη του τόπου.

Την παρουσίαση της υποψηφιότητας θα πραγματοποιήσει σε διάλεξή του ο καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, με θέμα «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου: Ένα μνημείο με παγκόσμια ακτινοβολία υποψήφιο για ένταξη στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς τής UNESCO - Προκλήσεις και προοπτικές».

Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 22 Αυγούστου στις 7:30 το απόγευμα, στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι.

Η προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους έχει τη δική της χαρακτηριστική βιοποικιλότητα και αποτελεί ένα μοναδικό χώρο στον οποίο έχει καταγραφεί η γεωλογική εξέλιξη του Αιγαίου τα τελευταία 300 εκατομμύρια χρόνια, στοιχεία που την καθιστούν μοναδική παγκοσμίως. Κατά τη διάρκεια της διάλεξης, ο κ. Ζούρος θα παρουσιάσει, για πρώτη φορά στο κοινό, τα στοιχεία που καθιστούν το απολιθωμένο δάσος ένα μοναδικό μνημείο σε παγκόσμιο επίπεδο και υποψήφιο για ένταξη στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς τής UNESCO.

Ειδική μνεία θα γίνει στα βασικά στοιχεία που κατατέθηκαν στο φάκελο υποψηφιότητας, ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία και για τη μεγάλη επιστημονική και εκπαιδευτική του αξία.

Επίσης, θα παρουσιαστεί το τοπίο και το πολιτιστικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, καθώς και η σχέση του μνημείου με τη γέννηση των φυσικών επιστημών στην περιοχή του Αιγαίου και ειδικότερα η σχέση με τον Αριστοτέλη και το Θεόφραστο, που γεννήθηκε στη Λέσβο και έγραψε τα πρώτα επιστημονικά συγγράμματα για τα πετρώματα και τα απολιθώματα.

Μετά τη διάλεξη, θα πραγματοποιηθεί επιστημονική ενημέρωση στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου.

Το Μουσείο την Παρασκευή 22 Αυγούστου θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό έως τις 10 το βράδυ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey