Στην Αγία Παρασκευή

«Σπονδή στο Σεληνόφως» αφιερωμένη στην Κύπρο

13/08/2014 - 14:40

Αφιερωμένη στην Κύπρο για τα 40 χρόνια της τουρκικής κατοχής ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγίας Παρασκευής, το βράδυ της Κυριακής, με τίτλο «Σπονδή στο σεληνόφως».

Αφιερωμένη στην Κύπρο για τα 40 χρόνια της τουρκικής κατοχής ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγίας Παρασκευής, το βράδυ της Κυριακής, με τίτλο «Σπονδή στο σεληνόφως».

Η εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκε ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, με τον πρόεδρο της Αγίας Παρασκευής, Γιώργο Σαπναδέλλη, έγινε σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κύπρου, στο πλαίσιο του «Λεσβιακού Καλοκαιριού».

Περιελάμβανε έκθεση φωτογραφίας και έργα ζωγραφικής, αλλά και λογοτεχνικό αφιέρωμα και παρουσίαση βιβλίου για την Κύπρο.

Η εκδήλωση άνοιξε με τα εγκαίνια της έκθεσης «Η τουρκική εισβολή στα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων», που παραχωρήθηκε από το Γραφείο Τύπου της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα. Μαζί με την εικαστική έκθεση της Μαρίας Καλλιπολίτη από το έργο «Του Διγενή η Μάνα», θα διαρκέσουν έως τις 18 Αυγούστου.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε το λογοτεχνικό αφιέρωμα στις οικογένειες ηρώων και αγνοουμένων τού 1974, μεταξύ των οποίων και τρείς Μυτιληνιοί στρατιώτες, ένας από τα Παράκοιλα, ένας από τη Μόρια και ένας από την Άντισσα.

Στο τελευταίο μέρος έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Του Διγενή η Μάνα», της συγγραφέα Μάρως Ματθαίου, πρόσφυγα από την Καρπασία της Κύπρου, μόνιμα εγκατεστημένης στα Παράκοιλα της Λέσβου από δεκαετίας, από τις εκδόσεις «Καρπασσιάνα - Πολιτισμός», με ομιλητές τον π. Χριστόφορο Ταράνη και τη συγγραφέα.

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος συνεχάρη θερμά όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης ιστορικής μνήμης, επισημαίνοντας το χρέος για διαρκές, αγωνιστικό και έμπρακτο ενδιαφέρον όλων μας για τον Ελληνισμό της μαρτυρικής Κύπρου. Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Μάρω Ματθαίου, «Κύπρια Ελληνίδα αδελφή, διαπρεπή συγγραφέα, Πατριώτισσα και συνδημότισσα, για το επιφανές συγγραφικό της έργο, αναφορικά με το νησί μας, τη Λέσβο και την ιδιαίτερη Πατρίδα της, τη σκλαβωμένη Καρπασία και την Κατεχόμενη λοιπή περιοχή της Κύπρου απ’ τον “Αττίλα”, που εδώ και πολλά χρόνια την τιμά με τη φιλία της», όπως είπε χαρακτηριστικά και της προσέφερε αναμνηστικά δώρα.

Την εκδήλωση οργάνωσαν ο Δήμος Λέσβου, οι Εκδόσεις «Καρπασσιάνα - Πολιτισμός», η Λέσχη Ανάγνωσης Καλλονής «Ιφιγένεια», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παρακοίλων και το Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι Αγίας Παρασκευής.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey