Ενισχύεται με ασθενοφόρο και προσωπικό το ΕΚΑΒ

Κατακόρυφη αύξηση των επειγόντων περιστατικών

07/08/2014 - 13:53

Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζουν του καλοκαιρινούς μήνες τα περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει το ΕΚΑΒ στη Λέσβο.

Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζουν του καλοκαιρινούς μήνες τα περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει το ΕΚΑΒ στη Λέσβο. Ταυτόχρονα εξυπηρετούνται και οι διακομιδές ασθενών που παίρνουν εξιτήριο από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ενώ διατίθεται προσωπικό του ΕΚΑΒ και στα κέντρα υγείας όλου του νησιού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κάλυψή τους καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Έκκληση για λελογισμένη χρήση του αριθμού έκτακτης ανάγκης κάνουν στελέχη τού ΕΚΑΒ, σημειώνοντας πως περιστατικά που δε χρήζουν άμεσης βοήθειας δεν πρέπει να επιβαρύνουν το έργο των ασθενοφόρων.

Ταυτόχρονα δίνεται η διαβεβαίωση πως κανένα τμήμα του νησιού δε θα μείνει ακάλυπτο τους επόμενους μήνες. Την ίδια ώρα, σε τοπικό επίπεδο το ΕΚΑΒ θα ενισχυθεί σε μέσα, αλλά και σε προσωπικό, με προσλήψεις που θα γίνουν άμεσα, όπως δηλώνει ο διοικητής του.

«Σιδερένια παπούτσια» επιβάλλει το φετινό καλοκαίρι για το προσωπικό τού ΕΚΑΒ στη Λέσβο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά σε όλο το νησί.

Οι κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο τού ΕΚΑΒ τους καλοκαιρινούς μήνες παρουσιάζουν αύξηση κατά περίπου 80%, λένε στο «Ε» στελέχη της υπηρεσίας στη Μυτιλήνη.

Ο αριθμός των περιστατικών που εξυπηρετούνται καθημερινά, ανέρχεται στα 30 με 40, με το φαινόμενο να τυχαίνουν δύο και τρία περιστατικά την ίδια χρονική στιγμή να είναι αρκετά συχνό. Αυτό οφείλεται αφενός στην αύξηση του πληθυσμού του νησιού λόγω τουριστικής κίνησης και αφετέρου στην αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Να σημειωθεί επίσης πως εδώ και τέσσερις μήνες έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα οι οδηγοί ασθενοφόρων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Το έργο της μεταφοράς των ασθενών που παίρνουν εξιτήριο, έχει «περάσει» πλέον στο ΕΚΑΒ, πράγμα που συνεπάγεται πως τουλάχιστον ένα ασθενοφόρο της πρωινής βάρδιας απασχολείται για αυτήν τη δουλειά. Η ιδιομορφία του νησιού, με τις μεγάλες αποστάσεις να χωρίζουν το Νοσοκομείο από αρκετά χωριά και κωμοπόλεις και κυρίως τουριστικές περιοχές, κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο των υπαλλήλων τού ΕΚΑΒ.

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν...»
Ο πρόεδρος των εργαζομένων τού ΕΚΑΒ στη Λέσβο, Γιώργος Καυλακώνης, μιλώντας στο «Ε» ανέφερε: «Ο φόρτος του φετινού καλοκαιριού ανάγκασε αρκετούς συναδέλφους ακόμα και να αναστείλουν προγραμματισμένες άδειες. Αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της κατάστασης και από τη μεριά μας γίνεται ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να καλύπτεται όλο το νησί».

Αρκετά είναι τα κενά οδηγών ασθενοφόρων που κληρονόμησε το ΕΚΑΒ στα κέντρα υγείας τους νησιού. Προκείμενου να υπάρχει ασθενοφόρο διαθέσιμο όλο το 24ωρο σε κάθε κέντρο υγείας, σχεδόν 90 φορές το μήνα διατίθενται διασώστες τού ΕΚΑΒ από τη Μυτιλήνη, καλύπτοντας αντίστοιχες βάρδιες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου, όπου οι κενές βάρδιες που καλύπτονται κάθε μήνα, είναι 44. Στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου καλύπτονται 24 βάρδιες και στο Κέντρο Υγείας Καλλονής 24.

Όπως προαναγγέλλει ο Δημήτρης Παπαγιαννίδης για το ΕΚΑΒ σε Λέσβο - Λήμνο

Ένα ασθενοφόρο, εννιά προσλήψεις

Την ανάγκη για ενίσχυση με έμψυχο δυναμικό παραδέχεται και η διοίκηση του ΕΚΑΒ, η οποία προέβη σε εθελοντικές μετακινήσεις προσωπικού από άλλες περιοχές της χώρας προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του νησιού. Μιλώντας στο «Ε», ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Δημήτρης Παπαγιανίδης, δήλωσε: «Όλο το νησί καλύπτεται διαρκώς και αυτό είναι το σημαντικό που θα πρέπει να ξέρουν οι συμπολίτες μας, αλλά και οι επισκέπτες του νησιού. Στελέχη τού ΕΚΑΒ από άλλες περιοχές προσφέρθηκαν εθελοντικά και υπηρετούν στο νησί τους καλοκαιρινούς μήνες, δίνοντας μεγάλη ανάσα στο ντόπιο προσωπικό. Ο στόλος έχει αυξηθεί από τα τέσσερα, στα επτά ασθενοφόρα και ευελπιστούμε σύντομα και στην προσθήκη ενός ακόμα, από αυτά που παραλάβαμε χάρη στην προσφορά των Ιδρυμάτων Λάτση και Νιάρχου. Τέλος, ξεκινά η διαδικασία πρόσληψης 200 ατόμων για το ΕΚΑΒ σε όλη την Ελλάδα, από τα οποία τα έξι θα διατεθούν στη Μυτιλήνη και τα τρία στη Λήμνο».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey