Πλήθος κόσμου στη λιτανεία επανατοποθέτησής τους

Στη Μυτιλήνη τα οστά του Αγίου Βαλεντίνου

05/08/2014 - 14:06

Η μεταφορά μέρους των οστών του Αγίου Βαλεντίνου, καθώς και τα εγκαίνια του καθολικού ναού της Μεταστάσεως της Θεοτόκου, γνωστού ως Φραγκοκλησιάς, στην οδό Ερμού, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στη Μυτιλήνη.

Η μεταφορά μέρους των οστών του Αγίου Βαλεντίνου, καθώς και τα εγκαίνια του καθολικού ναού της Μεταστάσεως της Θεοτόκου, γνωστού ως Φραγκοκλησιάς, στην οδό Ερμού, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στη Μυτιλήνη.

Πλήθος κόσμου παρέστη στην επιστροφή των οστών του αγίου των ερωτευμένων. Η οστεοθήκη που μεταφέρθηκε το Σάββατο από τη Χίο, ξεκίνησε από το ξενοδοχείο «Λέσβιον» στις 11:00 το πρωί της Κυριακής και με λιτανεία μεταφέρθηκε στο ναό της Μεταστάσεως στην Ερμού.

Με τους ήχους μπάντας και παρουσία δεκάδων πολιτών, ο αρχιεπίσκοπος Παντός Αιγαίου της Καθολικής Εκκλησίας κ. Νικόλαος, συνοδευόμενος από καθολικούς ιερείς, επέστρεψε και επανατοποθέτησε μέρος των οστών του Αγίου Βαλεντίνου μπροστά από την Αγία Τράπεζα του καθολικού ναού, όπου και βρίσκονταν μέχρι το 1990.

Αρχιερατική θεία λειτουργία πραγματοποιήθηκε για τα εγκαίνια του ναού, πρωτοστατούντος του αρχιεπισκόπου Παντός Αιγαίου της Καθολικής Εκκλησίας κ. Νικολάου.

Στη λειτουργία πήρε μέρος και πολυφωνική χορωδία της Καθολικής Μητροπόλεως Χίου. Κατάμεστη η αίθουσα του καθολικού ναού από καθολικούς της Λέσβου, ξένους επισκέπτες, αλλά και αρκετούς ορθοδόξους που έδωσαν το παρών στην τελετή εγκαινίασης της Φραγκοκλησιάς και της επιστροφής των οστών του Αγίου Βαλεντίνου.

Ανάμεσά τους, ο νέος δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, οι αντιδήμαρχοι Ηλίας Κουνιαρέλλης και Κώστας Αστυρακάκης και οι πρώην προϊσταμένες των Εφορειών Προϊστορικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Όλγα Φιλανιώτου και Χριστιάνα Λούπου. Παρόντες, και δύο ορθόδοξοι ιερείς, εκπροσωπώντας τους δύο μητροπολίτες του νησιού.

Φανερά συγκινημένος, ο αρχιεπίσκοπος κ. Νικόλαος ανέφερε εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας: «Σήμερα (σ.σ. Κυριακή) ζούμε το επιστέγασμα των προσπαθειών αρκετών ανθρώπων, που κράτησαν έξι ολόκληρα χρόνια. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους δημόσιους λειτουργούς και μη, που συνετέλεσαν στο να αποκατασταθεί αυτός ο ναός. Θέλουμε να κάνουμε σαφές πως ο ναός θα λειτουργήσει ως άμβωνας αγάπης και ειρήνης και θέλω για μία ακόμα φορά να εκφράσω το σεβασμό μου για το έργο των δύο Μητροπόλεων του νησιού».

Σημαντικό γεγονός για το νησί της Λέσβου

Προβολή απ’ τον προστάτη των ερωτευμένων

Ως πολύ σημαντική για το νησί της Λέσβου χαρακτηρίζεται η εξέλιξη αυτή, η οποία αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον καθολικών επισκεπτών και όχι μόνο. Ο προστάτης των ερωτευμένων Άγιος Βαλεντίνος είναι απ’ τους δημοφιλέστερους αγίους και κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου γιορτάζουν εκατομμύρια ερωτευμένων σε πολλές χώρες του κόσμου.

Αρκετοί μάλιστα από τους παρευρισκόμενους στα εγκαίνια του ναού, διαπίστωσαν ότι μπορεί να αποτελέσει μία πρώτης τάξης προβολή του νησιού στο εξωτερικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου, Κώστας Αστυρακάκης, δήλωσε: «Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για τη Μυτιλήνη η επιστροφή των οστών του Αγίου Βαλεντίνου. Είναι ο Άγιος του Έρωτα για όλους τους χριστιανούς και μάλιστα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς. Σίγουρα θα συμβάλει και στην προβολή του νησιού και ελπίζουμε να γίνει πόλος έλξης για τα ερωτευμένα ζευγάρια.

Ο δημοτικός σύμβουλος Λέσβου και πρώην αντιδήμαρχος Μυτιλήνης Παντελής Πατερέλλης τόνισε: «Όσοι συμβάλαμε για την αναστήλωση του καθολικού ναού, αισθανόμαστε πως σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα. Αναμφισβήτητα είναι μια θετική εξέλιξη για τον τόπο η παραμονή των οστών του Αγίου Βαλεντίνου και μπορεί να γίνει απαρχή για να ξεκινήσει και στο νησί μας μια ειδική κατηγορία τουρισμού που ανθεί σε άλλες τουριστικές περιοχές και έχει να κάνει με ερωτευμένα ζευγάρια που έρχονται να παντρευτούν στην Ελλάδα».

Ο επίσης πρώην αντιδήμαρχος Μυτιλήνης και διοικητής του Νοσοκομείου, Βασίλης Μουζάλας, με ενεργό ρόλο στις αρχικές προσπάθειες αναστήλωσης και επαναλειτουργίας του ναού δήλωσε: «Είναι μια σημαντική μέρα για τη Μυτιλήνη και όχι μόνο για την καθολική κοινότητα.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι στα έξι χρόνια αυτά που κράτησε η προσπάθεια αποκατάστασης του ναού, συνέβαλαν από κάθε πόστο, και ιδιαίτερα την προϊσταμένη και τους εργαζομένους της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αναμφίβολα το γεγονός ότι φυλάσσεται στη Μυτιλήνη μέρος των οστών του Αγίου Βαλεντίνου θα αποτελέσει αφορμή ώστε το νησί να γίνει πόλος έλξης πολλών επισκεπτών, μια και ο άγιος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής».

Το έργο της αποκατάστασης
Το παρών στα θυρανοίξια του καθολικού ναού έδωσαν και δύο άνθρωποι, με καθοριστικό ρόλο στην αποκατάσταση των φθορών που είχε υποστεί το κτήριο. Η πρώην προϊσταμένη της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Χριστιάνα Λούπου και ο συντηρητής Ηλίας Ρόκκος δεν έκρυψαν τη χαρά τους για το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους, που κράτησαν δύο χρόνια προκειμένου να διορθωθούν στατικά προβλήματα στην οροφή και να ανακτήσει ο ναός τον εντυπωσιακό εσωτερικό διάκοσμο των τοιχογραφιών.

Η κ. Λούπου δήλωσε: «Είναι πραγματικά μια ιδιαίτερη στιγμή και αισθάνομαι ιδιαίτερα συγκινημένη που ξεπεράσαμε τις όποιες δυσκολίες και αποκαταστήσαμε όχι μόνο την όψη, αλλά και τη λειτουργικότητα ενός μνημείου για την πόλη της Μυτιλήνης. Είμαι διπλά ευτυχής γιατί φέτος είχαμε και τα θυρανοίξια του Αγίου Γεωργίου στο Ρεπανίδι της Λήμνου».
Ο συντηρητής Ηλίας Ρόκος τόνισε: «Τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε, ήταν πολλών ειδών και ο όγκος των εργασιών αρκετά μεγάλος. Βλέποντας σήμερα το αποτέλεσμα και ιδιαίτερα τις αντιδράσεις του κόσμου, πραγματικά αισθάνομαι ικανοποιημένος. Χαίρομαι επίσης γιατί ο ναός θα λειτουργεί και θα είναι ανοικτός καθημερινά για όποιον θέλει να τον επισκεφθεί».

Στις σημαντικότερες παρεμβάσεις συγκαταλέγεται η αποκάλυψη και η αποκατάσταση των εντυπωσιακών τοιχογραφιών. Προσωπογραφίες, αρχικά της Παναγίας, στη συνέχεια του Χριστού και μετά του Αποστόλου Παύλου και του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Πίσω από τα χρώματα που κάλυπταν τους τοίχους του, βρίσκονταν τα σημαντικά αυτά έργα ζωγραφικής.

Επίσης, χρειάστηκε να αφαιρεθούν οι επιζωγραφίσεις του ναού με την απομάκρυνση των χρωμάτων που είχαν τοποθετηθεί, καθώς και αποκατάσταση όλων των ζωγραφικών τμημάτων, που παρουσίαζαν λεπτομέρειες και γενικά εξαιρετική γραφή, με διάφορες μεθόδους συντήρησης. Πολύ κακή ήταν και η κατάσταση της οροφής.

Η στέγη είχε υποστεί μερική κατάρρευση για πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα το ξύλινο ταβάνι να μείνει εκτεθειμένο στην υγρασία και να υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις. Χάρη στην παρέμβαση των συντηρητών της 14ης ΕΒΑ, οι φθορές αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά. Μάλιστα, μια ειδική μέθοδος πρεσαρίσματος επινοήθηκε από το συντηρητή Ηλία Ρόκκο, που αποδείχτηκε σωτήρια για την περίσταση.

Το ιστορικό της επιστροφής
Το Μάρτιο 1893, τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου, προστάτη των ερωτευμένων, βρέθηκαν στη Μυτιλήνη μέσα στον καθολικό ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου, αφού πρώτα ανήκαν στη Λουκία Θεοφανοπούλου - Bongigli, η οποία και τα δώρισε στους καπουτσίνους μοναχούς της εκκλησίας.

Επί δύο ολόκληρους αιώνες, τα λείψανά του αναπαύονταν στη Φραγκοκλησιά, κάτω από την Αγία Τράπεζα. Τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου το 1990 μεταφέρθηκαν από τον τότε εφημέριο της Καθολικής Εκκλησίας της Μυτιλήνης, φραγκισκανό μοναχό π. Τορκουάτο Μορίνι, μια και ελλείψει πληρώματος της Εκκλησίας, δε διέμενε πια στο νησί, αλλά στην Αθήνα και περιστασιακά εξυπηρετούσε και τη Μυτιλήνη.

Κάποια τμήματα από αυτά τα λείψανα τοποθετήθηκαν στο παρεκκλήσι του Τάγματος των Καπουτσίνων, το αφιερωμένο στους Αγίους Φραγκίσκο και Κλάρα, στην οδό Γκυϊλφόρδου 7 στην Πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα, και κάποια άλλα λέγεται πως στάλθηκαν στην έδρα της Καθολικής Εκκλησίας στη Ρώμη, απ’ όπου και είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους στην Ανατολή πριν από δύο αιώνες.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2009 έγινε η απότμηση τμήματος των λειψάνων από τον αρχιεπίσκοπο των Καθολικών των Αθηνών κ. Νικόλαο, υπογράφτηκε ειδικό επίσημο έγγραφο της πράξης αυτής, παρουσία και του ιερατικώς προϊσταμένου του παρεκκλησίου του Αγίου Φραγκίσκου και της Αγίας Κλάρας, ιερομονάχου καπουτσίνου π. Γαβριήλ Ριγκέτο, και παραδόθηκαν στον αρχιεπίσκοπο Νάξου, Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου με την ιδιότητα του αποστολικού τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου (Χίος, Μυτιλήνη και Σάμος), προκειμένου να τα επαναφέρει στη Μυτιλήνη.

Ο αρχιεπίσκοπος Νικόλαος ανάγνωσε με μεγάλη συγκίνηση το έγγραφο της πράξης αυτής κατά τη διάρκεια του λόγου που εκφώνησε μετά το πέρας της δοξολογίας την Κυριακή, ενώπιον όλων των παρευρισκομένων. Το απότμημα των οστών λόγω των φθορών που είχε υποστεί ο καθολικός ναός της Μυτιλήνης, μεταφέρθηκε στο ναό της Χίου, όπου παρέμεινε μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα.
Η τελευταία παράγραφος της ιστορίας της επιστροφής του αποτμήματος των οστών του Αγίου Βαλεντίνου στη Μυτιλήνη γράφτηκε την Κυριακή.

Μετά από δύο αναβολές, το απότμημα των οστών του Αγίου των Ερωτευμένων μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε μπροστά από την Αγία Τράπεζα του καθολικού ναού της Μεταστάσεως της Θεοτόκου.

Ανοιχτός και επισκέψιμος ο ναός
Ιδιαίτερο μέλημα του αρχιεπισκόπου είναι η λειτουργία του ναού και η δυνατότητα να είναι αυτός επισκέψιμος τόσο για τα μέλη της καθολικής κοινότητας του νησιού, που αριθμούνται σε πάνω από 150, αλλά και για τους πολίτες και τους επισκέπτες του νησιού.

Η Φραγκοκλησιά πλέον έχει το δικό της εφημέριο, τον καθολικό ιερέα Λέοντα Κισκίνη, ο οποίος βρίσκεται στο νησί από τις αρχές του προηγούμενου μήνα και φροντίζει να είναι καθημερινά ο ναός ανοιχτός στους πιστούς και τους επισκέπτες από τις 7:30 έως τις 13:00 και από τις 17:00 έως στις 21:00.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey