Έξι εκατομμύρια ευρώ η ζημιά, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς

«Στα αζήτητα» η υπόθεση ΑΕΝΑΛ

31/07/2014 - 14:05

Στις ελληνικές καλένδες έχει παραπεμφθεί η ποινική διερεύνηση του σκανδάλου τής ΑΕΝΑΛ. Αυτό προκύπτει από τα όσα είπε ο εκκαθαριστής της εταιρείας, Κωνσταντίνος Τάκης, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου.

Στις ελληνικές καλένδες έχει παραπεμφθεί η ποινική διερεύνηση του σκανδάλου τής ΑΕΝΑΛ. Αυτό προκύπτει από τα όσα είπε ο εκκαθαριστής της εταιρείας, Κωνσταντίνος Τάκης, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου.

Ο κ. Τάκης ανέφερε πως τα λογιστικά βιβλία της εταιρείας έχουν κατασχεθεί και βρίσκονται στη ΔΟΥ για έλεγχο από τις αρχές του χρόνου. Ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχουν χρεωθεί σε κανέναν ελεγκτή.

Τα λογιστικά βιβλία της εταιρείας είχαν κατασχεθεί στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης και αρχικά είχε κληθεί το ΣΔΟΕ να κάνει το σχετικό έλεγχο. Όμως πέρασαν δύο χρόνια χωρίς να γίνει απολύτως τίποτα, όπως είπε ο κ. Τάκης. Στα τέλη τού 2013, η αρμοδιότητα αυτή μεταφέρθηκε στις ΔΟΥ κι έτσι όλο το υλικό μεταφέρθηκε στη ΔΟΥ Μυτιλήνης.

Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία της εκκαθάρισης, ο κ. Τάκης είπε πως σχετικά με τον έλεγχο των βιβλίων δεν έχει κάνει τίποτα έως τώρα, διότι δεν είχε πρόσβαση στα βιβλία της εταιρείας. Ζήτημα που ελπίζει να διευθετηθεί σύντομα για να αρχίσει τη δουλειά του. Σχετικά με τις υποχρεώσεις προς το ΙΚΑ και το Δημόσιο, ανέφερε ότι είναι ενήμερος και τις παρακολουθεί.

Στην τοποθέτησή του, δικαιολόγησε το μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτήθηκε για να ξεκινήσει η διαδικασία της εκκαθάρισης, λέγοντας πως πρόκειται για ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία, που ούτε ο ίδιος είναι χαρούμενος που την ανέλαβε.

Σε άλλο σημείο, είπε πως μέχρι προσφάτως ο οποιοσδήποτε αναλάμβανε την εκκαθάριση της εταιρείας, θα δέσμευε το Α.Φ.Μ. του έναντι των φορολογικών αρχών και των ασφαλιστικών ταμείων, κι αυτός ήταν ο λόγος που δε βρισκόταν κανένας εκκαθαριστής να αναλάβει την ΑΕΝΑΛ. Νομικά κωλύματα, κατά την άποψη του κ. Τάκη, συνεχίζουν να υπάρχουν στην περίπτωση της «Lesvoshop A.E.», θυγατρικής τής ΑΕΝΑΛ. Δεδομένου ότι κανείς μέχρι τώρα δεν έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να ζητήσει την εκκαθάριση εταιρείας προκειμένου να οριστεί σύνδικος, πιστεύει πως θα χρειαστεί νομική ρύθμιση του ζητήματος.

Οι επιταγές
Πρωτοφανές χαρακτήρισε ο εκκαθαριστής το φαινόμενο αναπτυξιακή εταιρεία δημόσιου φορέα, όπως ήταν η ΑΕΝΑΛ, να έχει δώσει στην αγορά μεταχρονολογημένες επιταγές.

Ο κ. Τάκης ξεκαθάρισε πως με νόμο έχει καθοριστεί ότι η Περιφέρεια είναι αυτή που θα καταβάλει τις υποχρεώσεις της εταιρείας προς τα ασφαλιστικά ταμεία και προς τη ΔΟΥ.

Στην περίπτωση της καταβολής φόρων, η Περιφέρεια μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ωστόσο αν χάσει τη δικαστική διαμάχη, θα πρέπει να καταβάλει τους αναλογούντες φόρους μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που θα επιμεριστούν.

Κατ’ επανάληψη ερωτήθηκε ο εκκαθαριστής από τους κ.κ. Τεντόμα, Κόρακα και Κονάκα ποιο είναι ο ύψος της ζημίας για την Περιφέρεια που θα προκύψει από την εκκαθάριση. Αυτό ο κ. Τάκης απέφυγε να το προσδιορίσει και τόνισε πως δεν μπορεί να κάνει εκτιμήσεις από τη στιγμή που δεν έχει στα χέρια του τα λογιστικά βιβλία της εταιρείας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το ύψος των υποχρεώσεων που θα προκύψουν για την Περιφέρεια, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα έξι εκατομμύρια ευρώ.

Προμηθευτές και εργαζόμενοι
Κατά τον κ. Τάκη, οι οφειλές προς τους συνεταιρισμούς και τους άλλους προμηθευτές τής ΑΕΝΑΛ αρχίζουν να παραγράφονται από την 1η Ιανουαρίου τού 2015, εφόσον οι προμηθευτές και πιστωτές δεν έχουν προχωρήσει σε προσφυγή κατά τής ΑΕΝΑΛ προκειμένου να διακοπεί η διαδικασία της παραγραφής.
Αναφορά κατά τη συζήτηση του θέματος έγινε και για την τύχη των εργαζομένων τής ΑΕΝΑΛ.

Ο εκκαθαριστής είπε πως μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει οι απολύσεις των υπαλλήλων και υπάρχουν σειρά ανοιχτών θεμάτων και σε αυτό τον τομέα. Επίσης ο περιφερειάρχης, Νάσος Γιακαλής, μετά από επικριτική νύξη του κ. Τεντόμα, είπε πως στη δικαστική διαμάχη με τους εργαζομένους ήταν υποχρεωμένος να προσφύγει σε δεύτερο βαθμό, από τη στιγμή που αυτές ήταν οι ρητές υποδείξεις που του έκαναν οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας.

Το Συμβούλιο ενέκρινε παράταση της σύμβασης με τον κ. Τάκη έως το τέλος του χρόνου, για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαδικασία της εκκαθάρισης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey