Ο Βασίλης Τεντόμας για AENAL – Lesvoshop

30/07/2014 - 17:42

Επειδή όμως πρόκειται ακριβώς για ένα πολιτικό-οικονομικό σκάνδαλο, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους μας, αλλά κυρίως από τη περιφερειακή αρχή, που έχει τη κύρια ευθύνη για τη διαλεύκανσή του, σαν μια γραφειοκρατική διαδικασία μεταξύ εκκαθαριστών και ΣΔΟΕ, μεταξύ εκκαθαριστών και ασφαλιστικών ταμείων κλπ.

Στη συζήτηση  στο χτεσινό περιφ. συμβούλιο , σχετικά με την εκκαθαρίση της ΑΕΝΑΛ, ο επικεφαλής της περιφ. παράταξης "Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό" Βασίλης Τεντόμας, μεταξύ των άλλων ανάφερε τα εξής:

 «Η υπόθεση ΑΕΝΑΛ – LESVOS SHOP. είναι ένα μεγάλο πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο, πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του νησιού μας. Και δεν είναι μόνο οικονομικές οι επιπτώσεις αυτού του σκανδάλου, που και εδώ υπάρχει ακόμη μεγάλη θολούρα και δε γνωρίζουμε τον τελικό λογαριασμό. Κυρίως είναι η σε βάθος μέλλοντος χρόνου υπονόμευση κάθε ιδέας συλλογικής προσπάθειας της τοπικής κοινωνίας, κάθε ιδέα συνεταιριστικότητας κλπ αφού σε κάθε παρόμοια μελλοντική πρόταση θα γίνεται επίκληση  το αρνητικού αντιπαραδείγματος του LESVOS SHOP.

Επειδή όμως πρόκειται ακριβώς για ένα πολιτικό-οικονομικό σκάνδαλο, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους μας, αλλά κυρίως από τη περιφερειακή αρχή, που έχει τη κύρια ευθύνη για τη διαλεύκανσή του, σαν μια γραφειοκρατική διαδικασία μεταξύ εκκαθαριστών και ΣΔΟΕ, μεταξύ εκκαθαριστών και ασφαλιστικών ταμείων κλπ.

Και ενώ τα πράγματα πρέπει έτσι να είναι, η εντύπωση που έχει σχηματιστεί σε μας αλλά και ευρύτερα στη κοινή γνώμη είναι ότι  όλα αυτά τα 3,5 χρόνια ο κ. περιφερειάρχης, με τη τακτική που ακολούθησε και συνεχίζει να ακολουθεί, προσπαθεί να αποφύγει τη «καυτή πατάτα» και να τη φορτώσει στους επόμενους, λες και ήξερε πως θα χάσει τις εκλογές, δε ξέρω τι να πώ… Και νομίζω ότι σήμερα, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών θα πρέπει να έχει βγάλει τα συμπεράσματά του από αυτή τη στάση του, αφού κατάφερε να φέρει πάλι στα πράγματα τη παράταξη που έχει τη κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του πολιτικο-οικονομικού σκανδάλου, χωρίς να καταφέρει μέσα σε αυτά τα 3,5 χρόνια να αναδείξει τις πολιτικές (και όχι μόνο) ευθύνες της παράταξης Βογιατζή και να έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την απόδοση αυτών των ευθυνών.

Και εδώ θέλω να ρωτήσω, καλά πήγαν οι εκκαθαριστές στο ΣΔΟΕ, διαπίστωσαν ένα τέλμα και μια πλήρη ακινησία στον έλεγχο των βιβλίων της επιχείρησης, που έχουν κατασχεθεί, ο κ. Γιακαλής γιατί έμεινε θεατής της απαράδεκτης αυτής κατάστασης. Γιατί δεν έκανε παρέμβαση ο ίδιος στο ΣΔΟΕ εδώ, να πάει κάτω στο υπουργείο Οικονομικών, στο γενικό γραμματέα, στον υπουργό και να απαιτήσει να χρεωθούν συγκεκριμένοι υπάλληλοι την υπόθεση και σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 3,4, 6 μηνών να βγει το σχετικό πόρισμα;

Άραγε  είναι τυχαίο ότι στον προεκλογικό αγώνα αυτή η σοβαρότατη υπόθεση ήταν εκτός ατζέντας Γιακαλή και μόνο εμείς σαν παράταξη προβάλλαμε το θέμα με ένα δελτίο τύπου, όπου αναδείχναμε τις ευθύνες της περιφερειακής αρχής  χωρίς να πάρουμε καμία απάντηση; Αυτή η στάση της περιφερειακής αρχής δεν οδηγεί συνειρμικά ότι κάτι άλλο μπορεί να κρύβεται από πίσω;

Και το θέμα είναι ότι αυτή η παρελκυστική πολιτική δε γνωρίζουμε και τι οικονομικές επιπτώσεις θα έχει, αν προκύψει μετά από λίγο καιρό ότι το χρέος και οι υποχρεώσεις της ΑΕΝΑΛ θα έχουν διογκωθεί από τόκους, υπερημερίες, πρόστιμα κλπ και από περίπου 3 εκατομ. ευρώ, που ήταν με βάση την «έκθεση ευρημάτων προσυμφωνημένων διαδικασιών» του Μαϊου του 2011, φτάσουν στα 4, στα 5, στα 6 εκατομμύρια.

Από την άλλη τη μεριά, η περιφερειακή αρχή δε μπορεί να επικαλείται νομικιστικά τερτίπια και να μη δέχεται δικαστικές αποφάσεις που κέρδισαν χτες οι εργαζόμενοι, θα κερδίσουν αύριο οι γυναικείοι συνεταιρισμοί και να τα παραπέμπει όλα στο απροσδιόριστο μέλλον των τελεσίδικων τάχα δικαστικών αποφάσεων.

Κατά τη γνώμη μας, η περιφερειακή αρχή έχει την ηθική υποχρέωση και θα πρέπει να αποδεχτεί όλα τα βάρη που προκύπτουν από αυτή την υπόθεση, είτε προβλέπονται ρητά από το νόμο (πχ εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, φόροι κλπ) είτε όχι (πχ υποχρεώσεις προς γυναικείους συνεταιρισμούς και προς λοιπούς «τρίτους»).

Η απερχόμενη περιφερειακή αρχή έχει βαριά πολιτική ευθύνη γι αυτή της τη στάση γιατί ο λεσβιακός λαός δε ξέρει εκκαθαριστές και ΣΔΟΕ και λοιπές γραφειοκρατίες. Ξέρει ότι υπήρχε μια νομαρχιακή αρχή που έκανε αυτά που έκανε και υπάρχει 3,5 χρόνια τώρα η διάδοχη περιφερειακή αρχή που είχε την υποχρέωση να ξεβρωμίσει τις βρωμιές των προηγούμενων».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey