Το «Βατικανό» της Μυτιλήνης

30/07/2014 - 14:12

Σε ανοιχτή πληγή στην καρδιά της πόλης έχει μετατραπεί το πάρκινγκ του δεξιού λιμενοβραχίονα, με τους πολίτες να διαμαρτύρονται για το ότι στην περιοχή επικρατούν πλέον φαινόμενα ανομίας.

Σε ανοιχτή πληγή στην καρδιά της πόλης έχει μετατραπεί το πάρκινγκ του δεξιού λιμενοβραχίονα, με τους πολίτες να διαμαρτύρονται για το ότι στην περιοχή επικρατούν πλέον φαινόμενα ανομίας.

Ανήλικοι Τσιγγάνοι έχουν αναλάβει στην ουσία τη διαχείριση της περιοχής, λειτουργώντας με το αζημίωτο το οποίο αποσπούν εκβιαστικά, ενώ έχουν καταγγελθεί στις αστυνομικές αρχές επανειλημμένα κρούσματα ζημιών.


Μικροί Τσιγγάνοι στο πάρκινγκ, περιμένοντας οδηγούς με... «αυτοκίνητα προς φύλαξη»

Επαγγελματίες της περιοχής κάνουν παράπονα για σκουπίδια και δυσοσμία, υποστηρίζοντας πως ο όλος χώρος έχει εγκαταλειφθεί.


Σκουπίδια παντού

Την ίδια ώρα, Δήμος Λέσβου και Λιμενικό Ταμείο δηλώνουν αναρμόδιοι να παρέμβουν, αφού ο χώρος διαχειρίζεται από το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η Αστυνομία δηλώνει ότι τα μέτρα καταστολής επιφέρουν μια… προσωρινή λύση και μετά το φαινόμενο επιστρέφει!

Εγκλωβισμένη στην ασυδοσία και την παρανομία παραμένει μία από τις πιο ζωτικές περιοχές της πόλης της Μυτιλήνης.


Δοχεία απορριμμάτων που δεν έχουν αδειάσει εδώ και καιρό

 

Το πάρκινγκ στο εμπορικό λιμάνι αποτελεί το βασικό χώρο στάθμευσης για το κέντρο και την αγορά της πόλης, εξυπηρετώντας όλους όσοι θέλουν να κάνουν τα ψώνια τους ή να διεκπεραιώσουν υποχρεώσεις τους σε δημόσιες υπηρεσίες, και φυσικά επαγγελματίες και εργαζόμενους στο κέντρο της πόλης.

Πολλοί όμως είναι αυτοί που τον τελευταίο καιρό αποφεύγουν να το χρησιμοποιήσουν. Οι καταγγελίες μιλούν για κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος των πολιτών από παρέες Τσιγγάνων που ζητούν χρήματα από τους πολίτες προκειμένου να το ξαναβρούν χωρίς μικρές ή και μεγαλύτερες φθορές.


Άδειο το πάρκινγκ. Δεν το χρησιμοποιούν οι Μυτιληνιοί, φοβούμενοι τη δράση των μικρών Τσιγγάνων

Παρά όμως τις συνεχείς καταγγελίες πολιτών στην Αστυνομία, αλλά και την παρέμβαση πριν από περίπου ένα μήνα της δημοτικής αρχής και της διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου, η κατάσταση παραμένει αφόρητη. Ας σημειωθεί ιδιαίτερα η δράση μιας παρέας Τσιγγάνων που ζουν μέσα στο πάρκινγκ.

Η δράση των Τσιγγάνων
Τα ανήλικα άτομα επιδίδονται στην επαιτεία και ορισμένα από αυτά λειτουργούν ως παρκαδόροι-φύλακες των αυτοκινήτων, ζητώντας φυσικά οικονομικό αντάλλαγμα από τους οδηγούς. Οι τελευταίοι με το φόβο ότι όταν επιστρέψουν δε θα βρουν τα αυτοκίνητα όπως τα άφησαν, καταβάλλουν το αντίτιμο του εκβιασμού των μικρών Τσιγγάνων.

Ο Παναγιώτης Λυρής, ιδιοκτήτης φορτηγού δημόσιας χρήσης από αυτά που παρκάρουν μόνιμα σε ένα σημείο τού πάρκινγκ, μιλώντας στο «Ε» τόνισε: «Η κατάσταση είναι κυριολεκτικά πέρα από κάθε έλεγχο. Καθημερινά βλέπουμε τα μικρά Τσιγγανάκια να ζητιανεύουν και να ενοχλούν τους οδηγούς και οι γονείς τους να έχουν κατασκηνώσει λίγο πιο πέρα.

Το σκουπίδι έχει πνίξει κυριολεκτικά την περιοχή και ο κόσμος πλέον δε θέλει ούτε να πλησιάζει. Κάτι πρέπει να κάνουν οι αρμόδιοι για το θέμα, διότι είναι κρίμα σε μια περιοχή με σούπερ μάρκετ και άλλα μαγαζιά που καθημερινά δέχονται τόσο κόσμο, να επικρατεί μια τέτοια κατάσταση».


Ο χώρος του εμπορικού λιμανιού. Ακαθάριστος εδώ και μήνες. Ή μήπως χρόνια;


Όλοι αναρμόδιοι
Φανερά αγανακτισμένος, αλλά και αναρμόδιος, δηλώνει ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, Γιάννης Βατός, σχετικά με το ζήτημα. «Πέρα από αντιδήμαρχος, είμαι και κάτοικος της περιοχής και αισθάνομαι πραγματικά ντροπή για τις εικόνες που καθημερινά βλέπουν οι συμπολίτες μου.

Τα καταγγείλαμε και φτάσαμε μέχρι τις εισαγγελικές αρχές μαζί με το δήμαρχο και τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου.

Ο χώρος ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία και πλέον περιήλθε στο ΤΑΙΠΕΔ. Ούτε εμείς, ούτε το Λιμενικό Ταμείο έχουμε κάποια αρμοδιότητα και δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Ζητήσαμε από τη Δικαιοσύνη να παρέμβει και εισπράξαμε την απάντηση πως δεν μπορεί να γίνει τίποτα.

Δυστυχώς μάς αφαίρεσαν και τη Δημοτική Αστυνομία που παλιότερα είχε συμβάλει στη λύση του ζητήματος. Είναι πραγματικά εξοργιστικό το γεγονός ότι δεν μπορεί να πατήσει πλέον άνθρωπος στο πάρκινγκ της πόλης.

Το κράτος στο οποίο ανήκει ο χώρος, οφείλει να μεριμνήσει για τη σωστή εικόνα του και τη λειτουργικότητά του». Ανάλογη και η απάντηση του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, Σωτήρη Ζαμτράκη, ο οποίος λέει: «Ό,τι ήταν να κάνουμε, το κάναμε. Πλέον είμαστε αναρμόδιοι».

Πολύ σοβαρό επίσης είναι και το πρόβλημα της καθαριότητας στο ίδιο μέρος. Άγνωστο κάθε πότε μαζεύονται σκουπίδια από τους κάδους, ενώ φανερό είναι ότι αυτός καθ’ αυτός ο χώρος έχει να καθαρισθεί πολλούς μήνες!
Από πλευρά Κτηματικής Υπηρεσίας, η προϊσταμένη, Ελένη Μητρίτσα, δήλωσε στο «Ε»: «Η έκταση ανήκει πλέον στο ΤΑΙΠΕΔ και η υπηρεσία μας έχει την ευθύνη μόνο για αυθαιρεσίες πολεοδομικού χαρακτήρα.

Τα υπόλοιπα θέματα όπως το ζήτημα των Τσιγγάνων, άπτονται των αρμοδιοτήτων της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος που οφείλουν να επιβάλουν την τάξη. Ο χώρος είναι κοινόχρηστος και μάλιστα χρησιμοποιείται καθημερινά από εκατοντάδες συμπολίτες μας και είναι σαφές ότι πρέπει να αστυνομεύεται».

Στη συνάντηση με τις εισαγγελικές αρχές πριν από περίπου ένα μήνα για το θέμα, είχε παραστεί και ο βοηθός αστυνομικός διευθυντής Τάξης Λέσβου, Παναγιώτης Καλέλλης, ο οποίος δήλωσε για το θέμα: «Η Αστυνομία έχει επέμβει αρκετές φορές και έχει επιληφθεί του θέματος. Μάλιστα για το θέμα έχουμε δεχθεί και συνεχίζουμε να δεχόμαστε πολλές καταγγελίες.

Μετά από κάθε μας επέμβαση, οι Τσιγγάνοι απομακρύνονται ένα χρονικό διάστημα και μετά από λίγο επιστρέφουν. Είναι αδύνατο να είμαστε στο χώρο όλο το 24ωρο και να ασχολούμαστε μόνο με αυτό το θέμα.

Ακόμα και όταν τους απομακρύνουμε από το πάρκινγκ, μας ειδοποιούν μετά πως κάπου άλλου έχουν κατασκηνώσει. Δεν μπορεί η Αστυνομία να λύσει ένα πρόβλημα για το οποίο η Πολιτεία τόσο καιρό έχει σηκώσει τα χέρια».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey