«Δεν έχω πόρους για προσλάβω προσωπικό», λέει ο Ηλίας Κουνιαρέλλης

Πνίγεται στο σκουπίδι ο Μόλυβος

30/07/2014 - 13:59

Η «βιτρίνα» του τουρισμού της Λέσβου είναι γεμάτη σκουπίδια. Ο Μόλυβος και η Πέτρα, τα πιο γνωστά τουριστικά χωριά του νησιού, που αυτή την περίοδο φιλοξενούν χιλιάδες τουρίστες τονώνοντας την τοπική οικονομία συνολικά, πνίγονται στα σκουπίδια επειδή το προσωπικό και τα μέσα που διατίθενται για την καθαριότητά τους, δεν επαρκούν.

Η «βιτρίνα» του τουρισμού της Λέσβου είναι γεμάτη σκουπίδια. Ο Μόλυβος και η Πέτρα, τα πιο γνωστά τουριστικά χωριά του νησιού, που αυτή την περίοδο φιλοξενούν χιλιάδες τουρίστες τονώνοντας την τοπική οικονομία συνολικά, πνίγονται στα σκουπίδια επειδή το προσωπικό και τα μέσα που διατίθενται για την καθαριότητά τους, δεν επαρκούν.

Αυτό τονίζει ο αντιδήμαρχος Μολύβου και Πέτρας, Ιγνάτης Χατζηχρήστος. Την προβληματική κατάσταση παραδέχεται και ο ίδιος ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ηλίας Κουνιαρέλλης, που δηλώνει πως δεν έχει τα κονδύλια που απαιτούνται για να προσλάβει το προσωπικό που χρειάζεται ώστε να γίνει χωρίς προβλήματα η αποκομιδή των απορριμμάτων.

Ωστόσο δεσμεύτηκε να ενισχύσει το προσωπικό του τομέα καθαριότητας της περιοχής ώστε να εκτονωθεί το πρόβλημα.

Αυτή την περίοδο, στην περιοχή του Μολύβου και της Πέτρας υπάρχουν 19.000 άνθρωποι (μόνιμοι κάτοικοι, τουρίστες και όσοι διαθέτουν τις θερινές τους κατοικίες στην περιοχή). Σε αυτούς πρέπει να προστεθεί και ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών που περνούν καθημερινά από την περιοχή για ημερήσιες εκδρομές.

Πάνω από 76 είναι οι ξενοδοχειακές μονάδες, με πληρότητα που φτάνει σήμερα το 100%, και πάνω από 100 τα εστιατόρια που λειτουργούν εκεί. «Για όλον αυτό τον κόσμο υπάρχουν μόλις τρία συνεργεία αποκομιδής απορριμμάτων από Δευτέρα έως Παρασκευή και μόλις ένα συνεργείο για το Σαββατοκύριακο», λέει στο «Ε» ο κ. Χατζηχρήστος.

Το αποτέλεσμα είναι κάθε Σαββατοκύριακο να συγκεντρώνεται ένας μεγάλος όγκος σκουπιδιών, που είναι αδύνατο να συγκεντρωθεί μέσα σε μια ημέρα (δηλαδή κάθε Δευτέρα). Ο κ. Χατζηχρήστος εκτιμά πως ο ημερήσιος όγκος των σκουπιδιών της περιοχής ανέρχεται αυτή την περίοδο στους 40 τόνους.

Ο ίδιος μάλιστα σημειώνει πως είχε ζητήσει εγκαίρως να δοθεί ο αναγκαίος αριθμός εργαζομένων για την αποκομιδή των απορριμμάτων και την καθαριότητα των δημόσιων χώρων, αλλά το αίτημά του δεν ικανοποιήθηκε.

Μεγάλο πρόβλημα είναι και οι άπλυτοι κάδοι που λόγω της ζέστης γίνονται εστίες κακοσμίας. Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο Μόλυβο, ο κ. Χατζηχρήστος είπε: «Λυπάμαι που το λέω, αλλά χθες (σ.σ. τη Δευτέρα) διέσχισα το δρόμο που οδηγεί στο λιμάνι και δυστυχώς για να τον κατεβώ, έπρεπε να κρατάω τη μύτη μου».

Με κόσμο, αλλά…
Ο πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Μολύβου, Νίκος Μόλβαλης, σημειώνει σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στο Μόλυβο: «Φέτος, μετά από χρόνια, έχουμε πολύ κόσμο. Είναι τραγικό να καταστραφεί αυτή η προσπάθεια επειδή δεν μπορεί να γίνει έγκαιρα η αποκομιδή των απορριμμάτων. Αν ο Δήμος δεν μπορεί να προσλάβει προσωπικό, ας αναθέσει το έργο σε έναν εργολάβο για την περίοδο που θα έχουμε αυξημένη τουριστική κίνηση».

Και επιστολή ξενοδόχου
Ο ξενοδόχος Θεόφιλος Χαβουτσιώτης, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Sunrise Resort», έστειλε ανοιχτή επιστολή στο δήμαρχο, Δημήτρη Βουνάτσο, με την οποία ζητά την παρέμβασή του για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, τονίζει αναφερόμενος ιδιαίτερα στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Εφταλούς, όπου και η ξενοδοχειακή του μονάδα: «Μετά από παρέλευση πέντε συνεχόμενων εβδομάδων, παρατηρήθηκε εντονότερα από κάθε άλλη φορά το φαινόμενο της μη αποκομιδής των απορριμμάτων από την περιοχή της Εφταλούς, όπου και σημειώνεται η μεγαλύτερη προσέλευση επισκεπτών στο νησί μας.

Η αμέλεια και η έλλειψη φροντίδας για την καθαριότητα δημιουργεί αντιδράσεις και δυσφορία σε εμάς και τους πελάτες μας, λόγω της δυσοσμίας και της “κακοποίησης” του φυσικού κάλλους της περιοχής μας, την οποία επί πληρωμή προσδοκούν να απολαύσουν.

Ο άνεμος και τα αδέσποτα ζώα δυσχεραίνουν την αποκομιδή, σκορπίζοντας κατά μήκος των δρόμων τα απορρίμματα που δε χωρούν πια στους κάδους».

 

Η απάντηση Κουνιαρέλλη

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ηλίας Κουνιαρέλλης, αναφέρει πως το πρόβλημα ξεκινάει από την έλλειψη πόρων. Αυτή έχει ως αποτέλεσμα να προσληφθούν 60 εργαζόμενοι για την αποκομιδή των απορριμμάτων, αντί 135 που ο ίδιος είχε ζητήσει.

Η έλλειψη πόρων είναι αποτέλεσμα του αυξημένου κόστους για την ταφή των απορριμμάτων που αναγκάστηκε να καταβάλει ο Δήμος στη ΔΕΔΑΠΑΛ. Συγκεκριμένα, από τις 900.000 ευρώ που κατέβαλλε τα προηγούμενα χρόνια, φέτος αυξήθηκε το κόστος στο 1,46 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα διαθέσιμα κονδύλια για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Μεγάλο πρόβλημα, όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, είναι και τα εμπόδια που βάζουν τοπικοί παράγοντες πολλών περιοχών στη χρήση των σταθμών μεταφόρτωσης των απορριμμάτων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μικρά απορριμματοφόρα που χρησιμοποιούνται στα χωριά, να είναι αναγκασμένα να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να αποθέσουν τα σκουπίδια τους στο ΧΥΤΑ. Έτσι χάνονται άσκοπα πολλές εργατοώρες τού έτσι κι αλλιώς μειωμένου προσωπικού που απασχολείται στην καθαριότητα. Για να εκτονωθεί το πρόβλημα της αποκομιδής στην περιοχή του Μολύβου, από χθες στάλθηκε ένας επιπλέον οδηγός εκεί. Επίσης ο κ. Κουνιαρέλλης ζήτησε να προσληφθεί ένας οδοκαθαριστής για το Μόλυβο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey