Οι επιχειρηματίες αντιδρούν στην απόφαση της Κτηματικής Υπηρεσίας

Κατεδάφιση κατασκευών στο Ρωμαίικο Γιαλό

30/07/2014 - 13:51

Αναστάτωση έχει προκληθεί μεταξύ των επαγγελματιών που διαθέτουν επιχειρήσεις στο Ρωμαίικο Γιαλό, μετά την κοινοποίηση εγγράφου της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου με το οποίο ζητείται να απομακρύνουν ή και να κατεδαφίσουν όλες τις κατασκευές που βρίσκονται στον αιγιαλό, μέσα σε 30 μέρες.

Αναστάτωση έχει προκληθεί μεταξύ των επαγγελματιών που διαθέτουν επιχειρήσεις στο Ρωμαίικο Γιαλό, μετά την κοινοποίηση εγγράφου της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου με το οποίο ζητείται να απομακρύνουν ή και να κατεδαφίσουν όλες τις κατασκευές που βρίσκονται στον αιγιαλό, μέσα σε 30 μέρες. Συγκεκριμένα, στο έγγραφο αναφέρεται ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε «κατεδάφιση, άρση και απομάκρυνση

κτισμάτων, κατασκευών και έργων».
Όπως αναφέρει το έγγραφο, σε περίπτωση που οι καταστηματάρχες δεν προχωρήσουν στην υλοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης, τότε οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου θα αναλάβουν το έργο της απομάκρυνσης και κατεδάφισης, ενώ το ποσό που θα απαιτηθεί, θα βαρύνει τους επιχειρηματίες.

Στα παραπάνω αντιδρούν μέλη του Συλλόγου Επισιτιστικών και Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Καταστημάτων που επιχειρούν στην περιοχή και τα οποία με νομική συνδρομή προσπαθούν να βρουν τρόπους ώστε να αναστείλουν την εφαρμογή αυτής της απόφασης.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Φώτης Τζελβελής, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους επαγγελματίες, ενώ θα υπάρξει συνάντηση, η οποία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί και σήμερα Τετάρτη, ώστε να γίνουν συντονισμένες κινήσεις.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, δήλωσε πως «ο υπερβάλλων ζήλος που επιδεικνύουν το τελευταίο καιρό οι κρατικές υπηρεσίες στη διαχείριση των προβλημάτων από την αυθαίρετη χρήση αιγιαλού και παραλίας, θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο στην περίπτωση που το κράτος, δηλαδή οι ίδιες αυτές υπηρεσίες, είχαν πάρει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία, διαμόρφωση και αξιοποίηση με κανόνες των παράκτιων ζωνών και ειδικά εκείνων που συγκεντρώνουν το επιχειρηματικό ενδιαφέρον και την τουριστική δραστηριότητα».

Σύμφωνα με το δήμαρχο Λήμνου, «σήμερα η μόνη λύση είναι με νομοθετική ρύθμιση να παραχωρηθούν στην αυτοδιοίκηση και με το ίδιο νομοθέτημα να καθορίζονται επακριβώς οι κανόνες και οι όροι αξιοποίησής τους.

Είναι ευκαιρία, ειδικά για τα νησιά μας, να χρηματοδοτηθούν γρήγορα οι απαιτούμενες μελέτες και να ενταχθούν τα έργα ανάπλασης στο νέο ΕΣΠΑ, ώστε να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό διαδικασίες και έργα που θα προστατεύουν το περιβάλλον, θα διασφαλίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και θα θέτουν κανόνες αξιοποίησης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης στον τουρισμό».

Περισσότερα από 40 χρόνια
Αγανακτισμένοι οι επαγγελματίες κάνουν λόγο για υπερβάλλοντα ζήλο, ενώ τονίζουν πως πολλές απ’ αυτές τις κατασκευές υπάρχουν περισσότερο από 40 χρόνια στο Ρωμαίικο Γιαλό και κανείς μέχρι πριν λίγους μήνες δεν τους είχε ενοχλήσει.

Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί εδώ και καιρό τους επαγγελματίες της περιοχής, ενώ έγινε και πεδίο αντιπαράθεσης προεκλογικά.

Αρκετοί πολίτες ή και επισκέπτες της Μύρινας έχουν εκφραστεί υπέρ της κατεδάφισης των υπαρχουσών κατασκευών, τονίζοντας ότι στη θέση τους θα πρέπει να υπάρχουν ομοιόμορφες ομπρέλες, καθώς υποστηρίζουν ότι προσβάλλεται οικιστικά το τοπίο.

Όμως, οι επαγγελματίες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια τελείως λανθασμένη ενέργεια, εν μέσω κρίσης και στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, ενώ η εφαρμογή της θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα και πολύ κακή εικόνα για το νησί, αφού ο μεγαλύτερος αριθμός των επισκεπτών της Λήμνου διασκεδάζει και σιτίζεται στο Ρωμαίικο Γιαλό.

Από την πλευρά των επαγγελματιών σημειώνεται πως θα δημιουργηθεί επιπλέον πρόβλημα καθώς οι περισσότεροι δεν μπορούν ν’ αντεπεξέλθουν οικονομικά στην υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης.

Και το καρνάγιο
Τέλος, να αναφέρουμε πως η Κτηματική Υπηρεσία διεκδικεί και το καρνάγιο στο Μούδρο, το οποίο μέχρι σήμερα αξιοποιούσε ο Δήμος Λήμνου.

Πριν από λίγο καιρό είχε μάλιστα προχωρήσει στην ενοικίασή του και τώρα έρχεται η Κτηματική Υπηρεσία να προσβάλει με έγγραφό της αυτήν τη διαδικασία, με αποτέλεσμα ο ενοικιαστής να μην μπορεί να το λειτουργήσει. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, της διεκδίκησης του καρνάγιου στο Μούδρο, ο Δήμος Λήμνου αναμένεται να προσφύγει στα αρμόδια όργανα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey