Διαγωνισμοί και δημιουργική απασχόληση για παιδιά

Η Άλκη Ζέη στη Βιβλιοθήκη Βρίσας

29/07/2014 - 14:14

Μια πολύ όμορφη επίσκεψη δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα η Βιβλιοθήκη της Βρίσας «Κώστας Τσελέκας». Η συγγραφέας και αγαπημένη του αναγνωστικού κοινού Άλκη Ζέη δώρισε το τελευταίο της βιβλίο, την αυτοβιογραφία της με τίτλο «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο», και συνομίλησε με τα μέλη της Βιβλιοθήκης και κατοίκους της περιοχής.

Μια πολύ όμορφη επίσκεψη δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα η Βιβλιοθήκη της Βρίσας «Κώστας Τσελέκας». Η συγγραφέας και αγαπημένη του αναγνωστικού κοινού Άλκη Ζέη δώρισε το τελευταίο της βιβλίο, την αυτοβιογραφία της με τίτλο «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο», και συνομίλησε με τα μέλη της Βιβλιοθήκης και κατοίκους της περιοχής.

«Μνήμη και πολλή αγάπη χρειάστηκε για να γράψω την ιστορία της ζωής μου». Με βάση αυτά τα δύο βασικά συστατικά, η Άλκη Ζέη, από τις κυρίαρχες πένες της Μεταπολίτευσης, που μεγάλωσε γενιές παιδιών μαθαίνοντάς τους μέσα από τις ιστορίες της τη σύγχρονη ελληνική Ιστορία, παρέδωσε στα 88 της την αυτοβιογραφία της «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο» (εκδόσεις «Μεταίχμιο»).

Η περιπέτεια της γραφής για το Κοτοκούλι, όπως ήταν το παρατσούκλι της Άλκης Ζέη, ξεκίνησε στην εφηβεία, με ένα καλά ξυσμένο μολύβι Φάμπερ νούμερο δύο και μια κόλλα αλληλογραφίας, γράφοντας πάνω στο τραπέζι της κουζίνας επιστολές στον αγαπημένο της υπηρέτριάς τους, στη Σάμο. Ανακάτευε δικές της ιδέες με φράσεις από την Πηνελόπη Δέλτα και τον Ντοστογέφσκι, προκαλώντας δάκρυα συγκίνησης στις υπηρέτριες της γειτονιάς.

Επίκεντρο, τα πρώτα 25 χρόνια, που διαμόρφωσαν τη μετέπειτα πορεία της. Συνοδοιπόροι στα νεανικά βήματά της, πολλές προσωπικότητες: η κολλητή φίλη της Ζωρζ Σαρή, η «θείτσα της» Διδώ Σωτηρίου, ο σύντροφος της ζωής της Γιώργος Σεβαστίκογλου, αλλά και ο Κάρολος Κουν, ο Νίκος Γκάτσος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Ανδρέας Εμπειρίκος, ο Μάνος Χατζιδάκις…

Μια ολόκληρη εποχή, ο Μεσοπόλεμος και η Κατοχή, ζωντανεύει με τη συναρπαστική, πάντα άμεση, πάντα έντιμη αφήγηση της πολυβραβευμένης συγγραφέα, που διανθίζεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Και διαγωνισμοί
Η Βιβλιοθήκη Βρίσας «Κώστας Τσέλεκας» καλεί τα παιδιά ηλικίας 10 - 16 χρόνων, ανεξάρτητα απ’ τον τόπο καταγωγής ή κατοικίας τους, σε μια δημιουργική απασχόληση κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών τους.
Συγκεκριμένα:

Η βιβλιοθήκη έχει στα ράφια της 14 αλφαβητάρια και αναγνωστικά που χρησιμοποιήθηκαν στα ελληνικά σχολεία για να μάθουν την ελληνική γλώσσα οι προηγούμενες γενιές (από το 19ο και τον 20ό αιώνα). Καλεί λοιπόν, τα παιδιά ηλικίας 10 έως 16 ετών να δανειστούν και να «διαβάσουν» ένα απ’ τα βιβλία αυτά και να το συγκρίνουν με το αντίστοιχο βιβλίο που είχαν χρησιμοποιήσει τα ίδια σε κάποια τάξη, να καταγράψουν τις διαφορές που παρατήρησαν ανάμεσα στο παλιό και στο νέο, να πουν ποιο τους άρεσε περισσότερο, δικαιολογώντας τη γνώμη τους.
Στο καλύτερο κείμενο από κάθε κατηγορία-βιβλίο θα δοθεί ένα βραβείο-δώρο. Σε κάθε παιδί που θα προσπαθήσει, θα δοθεί αναμνηστικό δίπλωμα.

Η προθεσμία για την υποβολή των εργασιών ορίζεται έως τις 31 Ιουλίου. Το βιβλίο που θα δανειστεί ένα παιδί, θα μπορεί να το κρατήσει μέχρι ένα μήνα. Μπορεί κάποιο παιδί να λάβει μέρος στο διαγωνισμό και με κάποιο άλλο βιβλίο-αναγνωστικό (εκτός από αυτά που περιλαμβάνονται στο παράρτημα), αρκεί να το προσκομίσει για την αξιολόγηση.

Θα βραβευτεί μία εργασία για κάθε βιβλίο. Δηλαδή αν για κάποιο βιβλίο κατατεθούν περισσότερες από μια εργασίες, θα βραβευτεί η καλύτερη. Τα βραβεία θα είναι όργανα σχεδίασης, διαβήτες, στυλό και βιβλία. Οι τρεις όμως καλύτερες εργασίες θα πάρουν, επιπλέον, ένα ακόμα δώρο. Τα τρία αυτά δώρα θα είναι ένα κινητό τηλέφωνο και δυο MP3.

Στιγμές του φακού
Στο τέλος του καλοκαιριού, τόσο για του ντόπιους, όσο και για τους επισκέπτες της Βρίσας, θα έχουν αποκομιστεί εικόνες και εντυπώσεις, θετικές και αρνητικές. Στο πλαίσιο αυτό, η Βιβλιοθήκη Βρίσας «Κ. Τσέλεκας» καλεί όσους ενδιαφέρονται να αποτυπώσουν τις εντυπώσεις τους με μια ή περισσότερες φωτογραφίες και να τις στείλουν στη διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (ή σε περίπτωση προβλήματος επικοινωνίας, στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) Οι φωτογραφίες αυτές μπορεί να αφορούν τοπία, φυτά, ζώα, πρόσωπα, εικόνες απ’ την καθημερινή ζωή ή οτιδήποτε άλλο εντυπωσιάζει από την ευρύτερη περιοχή Πολιχνίτου.

Κάθε υποψήφιος μπορεί να στείλει μέχρι πέντε φωτογραφίες. Ως όνομα της φωτογραφίας θα πρέπει να τίθεται το όνομα του αποστολέα (ή ψευδώνυμο) με αριθμητικό προσδιορισμό αν οι φωτογραφίες είναι περισσότερες από μία. Σε συνημμένο αρχείο θα υπάρχουν οι λεζάντες για κάθε φωτογραφία.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα γίνει κλήρωση και θα σταλούν (όπου γης) δώρα από την περιοχή.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey