Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου

«Όχι σε μια τέτοια αξιολόγηση»

25/07/2014 - 22:30

Τρέχοντα θέματα, κυρίως οικονομικά και της τεχνικής υπηρεσίας, θα εξετάσει στην επόμενη συνεδρίασή του, την Τετάρτη το απόγευμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, το οποίο εκτός ημερήσιας διάταξης αναμένεται να απασχολήσει και αίτημα του Συλλόγου των Δημοτικών Υπαλλήλων σε σχέση με την αξιολόγηση.

Τρέχοντα θέματα, κυρίως οικονομικά και της τεχνικής υπηρεσίας, θα εξετάσει στην επόμενη συνεδρίασή του, την Τετάρτη το απόγευμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, το οποίο εκτός ημερήσιας διάταξης αναμένεται να απασχολήσει και αίτημα του Συλλόγου των Δημοτικών Υπαλλήλων σε σχέση με την αξιολόγηση.

Στην τρίτη κατά σειρά συνεδρίασή του μετά τις δημοτικές εκλογές το Συμβούλιο θα ορίσει τα μέλη του που θα μετέχουν στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου - Βιβλιοθήκη Στρατή Τεριάντ, θέμα που έχει αναβληθεί ήδη δυο φορές. Ομοίως, θα πάρει αποφάσεις για οικονομικά θέματα, όπως οι πρόσφατες τροποποιήσεις προϋπολογισμού, εγκρίνοντας τη σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης θα αφιερωθεί στη συγκρότηση επιτροπών παραλαβής έργων.

Άλλο δημόσιο, άλλο δήμοι
Χθες ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Λέσβου επέδωσε στο δήμαρχο Δημήτρη Βουνάτσο υπόμνημα, με το οποίο ζητά να πάρει το συμβούλιο θέση για το θέμα της αξιολόγησης. «Τόσο η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων όσο και τα δημοτικά συμβούλια μεγάλων δήμων έχουν ήδη δηλώσει την κάθετη αντίθεσή τους στον τρόπο που επιχειρείται να γίνει η αξιολόγηση των δημοτικών υπαλλήλων» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Αλεξίου, προσθέτοντας πως «η αυτοδιοίκηση έχει ιδιαιτερότητες, που τη διαφοροποιούν απ' το υπόλοιπο δημόσιο τομέα και γι' αυτό, ενώ λέμε ναι στην αξιολόγηση, διαφωνούμε στην αξιολόγηση που προωθείται με το συγκεκριμένο τρόπο».

«Ο Σύλλογος ζητά απ' το Συμβούλιο να πάρει απόφαση, με την οποία και θα διαφωνεί, όπως και τα τρία τέταρτα των δημοτικών συμβουλίων της χώρας έχει κάνει έως τώρα, με τον τρόπο που προβλέπεται να γίνει η αξιολόγηση» υποστήριξε ο κ. Αλεξίου, ο οποίος και θα ενημερώσει δια ζώσης τους συμβούλους για τις απόψεις των δημοτικών υπαλλήλων της Λέσβου επί του θέματος.

Όπως βέβαια παρατηρήθηκε και στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις, έτσι και τώρα, δεδομένης της απροθυμίας αρκετών συμβούλων να παραστούν στις συνεδριάσεις, είναι ζήτημα αν θα υπάρξει η απαιτούμενη απαρτία των 23 μελών για να ξεκινήσει η συνεδρίαση και να ληφθούν αποφάσεις.

 

Μέσα στον Αύγουστο οι συνεδριάσεις

«Στα σκαριά» δημοτικός προϋπολογισμός 2015

Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να συνεδριάσει, κι όχι μόνο μία φορά, το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφασίσει για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.

«Έχουμε ήδη ζητήσει τις προτάσεις απ' τις δημοτικές υπηρεσίες, κάποιες ήδη έχουν ανταποκριθεί, κάποιες άλλες όχι, για να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση του προϋπολογισμού βάσει των οδηγιών που μας έχουν δοθεί» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Κατράνης, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, να έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2015, κάτι που προϋποθέτει μια σειρά από συνεδριάσεις και εγκρίσεις.

Με τον Ν. 4172/2013 (άρθρο 77) η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου οφείλει μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου να έχει λάβει απόφαση επί του σχεδίου προϋπολογισμού του επόμενου έτους, το οποίο έχει λάβει από την Εκτελεστική Επιτροπή. Στη συνέχεια, υποχρεούται να ενσωματώσει το σχέδιο προϋπολογισμού στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών, ώστε το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ να παράσχει τη γνώμη του επ' αυτού με βάση τα κριτήρια που έχει ορίσει το υπουργείο Εσωτερικών. Η ίδια διαδικασία προβλέπει ότι στη συνέχεια, με τις όποιες παρατηρήσεις ή τη σύμφωνη γνώμη του Παρατηρητηρίου, η Οικονομική Επιτροπή θα πρέπει με νεώτερη απόφασή της να διαβιβάσει τον προϋπολογισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο για ψήφιση.

Σε άλλες περιοχές της χώρας έχουν ήδη υπάρξει αντιδράσεις από νεοκλεγέντες για το γεγονός ότι θα κληθούν να υλοποιήσουν και να κινηθούν με βάση προϋπολογισμούς που κατήρτισαν οι απερχόμενες δημοτικές αρχές, παραβιάζοντας έτσι ακόμη και τη λαϊκή βούληση σε περίπτωση που ο απερχόμενος δήμαρχος ήταν και υποψήφιος αλλά έχασε.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ακόμη δεν υπήρξε κάποια ρύθμιση που να διαφοροποιεί τη φετινή μεταβατική χρονιά ως προς τις υποχρεώσεις για τον προϋπολογισμό, που επαναλαμβάνουμε, πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τις 5 Σεπτεμβρίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey