Προκήρυξη του ΔΕΔΔΗΕ για 80.000 πιλοτικούς καταγραφείς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, σε Λέσβο, Λήμνο και Άι-Στράτη τα δύο επόμενα χρόνια

Έρχονται οι έξυπνοι μετρητές

25/07/2014 - 15:52

Με αρκετή καθυστέρηση απ’ ό,τι αναμενόταν, αλλά και με διαφοροποιήσεις ως προς την επιλογή των περιοχών όπου πιλοτικά θα εφαρμοστεί το μέτρο, έρχονται οι έξυπνοι μετρητές στη χώρα μας, εκ των οποίων πιλοτικά οι μισοί περίπου θα εγκατασταθούν στα νησιά του Νομού Λέσβου.

Με αρκετή καθυστέρηση απ’ ό,τι αναμενόταν, αλλά και με διαφοροποιήσεις ως προς την επιλογή των περιοχών όπου πιλοτικά θα εφαρμοστεί το μέτρο, έρχονται οι έξυπνοι μετρητές στη χώρα μας, εκ των οποίων πιλοτικά οι μισοί περίπου θα εγκατασταθούν στα νησιά του Νομού Λέσβου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», ο Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) δημοσίευσε την προκήρυξη του πιλοτικού προγράμματος για την εγκατάσταση 170.000 «έξυπνων» μετρητών σε κατοικίες και μικρά εμπορικά καταστήματα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εφαρμογή μελλοντικά πολυζωνικών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, με διαφορετικές χρεώσεις ανάλογα με το πώς διαμορφώνεται η ζήτηση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 86,5 εκατ. ευρώ και θα αποτελέσει τον «πιλότο» πάνω στον οποίο θα στηριχτεί η μελέτη για την πλήρη αντικατάσταση στη συνέχεια των επτά εκατομμυρίων μετρητών χαμηλής τάσης τής ΔΕΗ σε όλη τη χώρα.

Η δέσμευση της χώρας μας βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, είναι η αντικατάσταση του 80% των συμβατικών μετρητών να έχει ολοκληρωθεί έως το 2018.

Οι μισοί, στο Νομό Λέσβου
Αρχικά είχε ανακοινωθεί πως το σύνολο σχεδόν των «έξυπνων» μετρητών θα τοποθετηθεί πιλοτικά σε πέντε νησιά, μεταξύ των οποίων η Λέσβος και η Λήμνος. Στην προκήρυξη όμως που δημοσιοποιήθηκε, τονίζεται πως 60.000 μετρητές θα εγκατασταθούν στο Νομό Ξάνθης, 80.000 στα νησιά Λέσβο, Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο, 20.000 στη Λευκάδα, 7.000 στην Αττική και 3.000 στην Κεντρική Μακεδονία.

Ο διαγωνισμός προβλέπει δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον 30.000 μετρητές στα νησιά Σαντορίνη, Μήλο και Κύθνο.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «στα άμεσα πλεονεκτήματα των “έξυπνων” μετρητών περιλαμβάνεται η ελαχιστοποίηση των επισκέψεων υπαλλήλων-καταμετρητών στους πελάτες τής ΔΕΗ περιορίζοντας σημαντικά το αντίστοιχο κόστος, η ακριβής τιμολόγηση, η άμεση ενημέρωση των καταναλωτών για στοιχεία της κατανάλωσής τους, καθώς και η δυνατότητα άμεσης επιλογής και αλλαγής προμηθευτή και άμεσης διαδοχής και επανασύνδεσης καταναλωτή.

Μελλοντικά θα υπάρχει η δυνατότητα παροχής εναλλακτικών τιμολογίων μεταβαλλόμενου κόστους, καθώς και η αντιμετώπιση των αιχμών ζήτησης, μέσω της άμεσης ενημέρωσης και προτροπής των καταναλωτών για μείωση της κατανάλωσής τους έναντι μειωμένου τιμολογίου».

Σε ό,τι αφορά στους καταναλωτές, οι «έξυπνοι» μετρητές θα αλλάξουν ριζικά τη μέχρι σήμερα σχέση τους με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Με μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο, θα ειδοποιείται για την κατανάλωση που έκανε ή για προγραμματισμένες διακοπές, βλάβες, καθώς και τυχόν παραβιάσεις μετρητή, ενώ μέσω του διαδικτύου θα έχει πρόσβαση σε ιστορικά στοιχεία της κατανάλωσής του για διάστημα 24 μηνών πριν.

Πρόσβαση στα παραπάνω στοιχεία θα έχει και μέσω μικρής οθόνης που θα εγκατασταθεί στο εσωτερικό του σπιτιού του και θα είναι συνδεδεμένη με το μετρητή.

Το σύστημα
Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, το πιλοτικό έργο που δημοπρατείται, περιλαμβάνει τις υποδομές που απαιτούνται για τη λειτουργία του δικτύου, καθώς και κεντρικά συστήματα για τη συλλογή και επεξεργασία μετρητικών δεδομένων των πελατών του δικτύου διανομής για τουλάχιστον 300.000 μετρητικά σημεία, όπως και τοποθέτηση των «έξυπνων» μετρητών με ταυτόχρονη αποξήλωση των υφισταμένων και παράδοσή τους στις αποθήκες τού ΔΕΔΔΗΕ.

Ακόμη προβλέπεται η εγκατάσταση 30.000 οικιακών οθονών για την απεικόνιση ενεργειακών δεδομένων, η δημιουργία διαδικτυακής πύλης καταναλωτή (web portal) για τους πελάτες που θα επιτρέπει την πρόσβαση στα δεδομένα κατανάλωσης ή παραγωγής, όπως και πλατφόρμα κινητής (mobile platform) για τους πελάτες, που θα επιτρέπει την πρόσβαση στα δεδομένα κατανάλωσης ή παραγωγής και υποστήριξη για την επικοινωνία μέσω των υποδομών κινητής, που θα περιλαμβάνει τις δυνατότητες αποστολής και λήψης μηνυμάτων.

Η πρώτη φάση του έργου που αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία τουλάχιστον 10.000 μετρητικών σημείων και τουλάχιστον 10.000 οικιακών οθονών, θα ολοκληρωθεί σε εννέα μήνες, ενώ η δεύτερη φάση για την εγκατάσταση των υπόλοιπων 160.000 μετρητών και των υπόλοιπων οικιακών οθονών προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα 15 μηνών.

Η ολοκλήρωση του έργου θα γίνει σε διάστημα περίπου δύο χρόνων απ’ την ανάθεσή του, δηλαδή στα μέσα τού 2017.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey