Βιβλιοπαρουσίαση στις 5 Αυγούστου

«Λειμωνιακό Ζήτημα» στο αρχοντικό του Χαλήμ Μπέη

25/07/2014 - 15:33

Την παρουσίαση του βιβλίου του Απόστολου Σπανού «Λειμωνιακό Ζήτημα» διοργανώνει η εφημερίδα «Ε» την Τρίτη 5 Αυγούστου στις 8 το βράδυ στον αύλειο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυτιλήνης, γνωστή και ως αρχοντικό του Χαλήμ Μπέη.

Την παρουσίαση του βιβλίου του Απόστολου Σπανού «Λειμωνιακό Ζήτημα» διοργανώνει η εφημερίδα «Ε» την Τρίτη 5 Αυγούστου στις 8 το βράδυ στον αύλειο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυτιλήνης, γνωστή και ως αρχοντικό του Χαλήμ Μπέη.

Πρόκειται για την ιστορική προσέγγιση και έκδοση εγγράφων από το Αρχείο Νικηφόρου Γλυκά, που θα παρουσιάσει ο Παναγιώτης Σκορδάς, διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, ο οποίος θα συντονίσει και τη συζήτηση.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μαρία Μανταμαδιώτου, διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και ο συγγραφέας Απόστολος Σπανός, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Άγκντερ της Νορβηγίας.

Η σημασία της μελέτης του βιβλίου έγκειται στο ότι φέρνει στο φως 243 συνολικά έγγραφα, ανέκδοτα στη συντριπτική τους πλειοψηφία, στα οποία συγκαταλέγονται πατριαρχικές και συνοδικές επιστολές, γράμματα κυβερνητικών αξιωματούχων και μητροπολιτών, αποφάσεις επαρχιακών οργάνων και της λειμωνιακής αδελφότητας καθώς και ιδιωτικές επιστολές.

Τα έγγραφα αυτά, όπως άλλωστε και κάθε εκδιδόμενο έγγραφο της συγκεκριμένης, «φωτίζουν πτυχές της ζωής των Ορθοδόξων στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, και μάλιστα στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, περίοδο έντονων πολιτικών αλλαγών και αναταράξεων τόσο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία γενικά όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Το περιεχόμενό τους προσφέρει τη δυνατότητα σφαιρικής μελέτης του Λειμωνιακού Ζητήματος, ενώ παράλληλα αποτελεί πηγή πολύτιμων πληροφοριών για την ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Μονής Λειμώνος, για την προσωπικότητα του Μητροπολίτη Μηθύμνης Νικηφόρου Γλυκά αλλά και για την εκκλησιαστική, εκπαιδευτική, οικονομική, πολιτική και κοινωνική ιστορία της επαρχίας Μηθύμνης.

Επιπροσθέτως, τα έγγραφα προσφέρουν επιμέρους χρήσιμα στοιχεία στον ιστορικό, όπως π.χ. η καταγραφή πληθώρας ονομάτων κληρικών, αξιωματούχων, δημογερόντων και απλών κατοίκων της επαρχίας Μηθύμνης καθώς επίσης και αγνώστων σήμερα τοπωνυμίων» αναφέρει στην εισαγωγή του ο συγγραφέας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey