Νέα αναβολή του ΚΑΣ για τις ανεμογεννήτριες

25/07/2014 - 14:30

Άκαρπη απέβη για ακόμη μια φορά η συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου σχετικά με τη λήψη απόφασης για έγκριση ή μη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου εγκατάστασης των ανεμογεννητριών σε Λήμνο, Λέσβο και Χίο.

Άκαρπη απέβη για ακόμη μια φορά η συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου σχετικά με τη λήψη απόφασης για έγκριση ή μη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου εγκατάστασης των ανεμογεννητριών σε Λήμνο, Λέσβο και Χίο.

Το θέμα της έγκρισης ή μη της ΜΠΕ για το έργο «ΑΣΠΗΕ, συνολικής ισχύος 706 MW, σε Λήμνο, Λέσβο και Χίο και Ηλεκτρονική Διασύνδεσή τους στο Ηπειρωτικό Σύστημα» πήρε αναβολή και μάλιστα επ’ αόριστον προκειμένου να ενημερωθεί η αρμόδια επιτροπή του ΚΑΣ, η οποία αποτελείται από νέα μέλη.

Η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει την αγανάκτηση των φορέων της Λήμνου που παρέστησαν στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 23 Ιουλίου μετά από καθυστέρηση αρκετών ωρών. Άμεση ήταν η αντίδραση του δημάρχου Λήμνου Αντώνη Χατζηδιαμαντή, ο οποίος παρενέβη προς τα μέλη του ΚΑΣ, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό και μεγάλη ταλαιπωρία, την οποία έχουν υποστεί οι Λημνιοί από τις καθυστερήσεις και τις αναβολές για τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης.
«Οι διαρκείς αναβολές και καθυστερήσεις δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απ’ ότι θα λύσει το ΚΑΣ με την απόφασή του. Μεγάλη ταλαιπωρία και κόστος για όλους μας, που ταξιδεύουμε από τη Λήμνο στην Αθήνα και αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί. Θα πρέπει άμεσα να παρθεί η απόφαση» δήλωσε ο δήμαρχος Λήμνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Χατζηδιαμαντής ενημερώθηκε δύο μόλις μέρες πριν για τη συνεδρίαση και άμεσα μετέβη στην Αθήνα, καθώς υποστηρίζει ότι το θέμα είναι μείζονος σημασίας για την ανάπτυξη της Λήμνου. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να αναβάλλει την προγραμματισμένη για το απόγευμα της Τετάρτης ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον απολογισμό των πεπραγμένων του Δήμου Λήμνου.

Παρόντες

Στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, εκτός από το δήμαρχο Λήμνου, από πλευράς των φορέων του νησιού συμμετείχαν ο περιφερειακός σύμβουλος Στρατής Κόρακας, η αντιπρόεδρος του ομίλου «Ανεμόεσσα» Ήβη Νανοπούλου με το δικηγόρο του ομίλου και ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλόγων Χαράλαμπος Ρούλιας.

Στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει φτάσει το θέμα της επένδυσης των ανεμογεννητριών και άλλες τρεις φορές, όπου τη μία φορά η συνεδρίαση δεν ολοκληρώθηκε και τις άλλες το θέμα μεταφερόταν σε επόμενες συνεδριάσεις. Τόσο η δημοτική αρχή όσο και το σύνολο των φορέων του νησιού απορρίπτουν το τεράστιο μέγεθος των προς αδειοδότηση αιολικών πάρκων, επιδιώκοντας την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού της Λήμνου με σεβασμό στον τόπο και προς όφελος της κοινωνίας.

Στο πλευρό των φορέων του νησιού βρίσκεται και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος έχει ταχθεί εναντίον «της φαστ-τρακ νομοθεσίας και των φαραωνικών επενδύσεων, που στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης έρχονται να προσβάλλουν βάναυσα το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον», ζητώντας την απόσυρση των διατάξεων των νόμων περί φαστ-τρακ του Υπουργείου Ανάπτυξης και κάθε διάταξης που «ψαλιδίζει τον αρχαιολογικό νόμο και τη συνταγματική επιταγή προστασίας των μνημείων και ανοίγει το δρόμο σε “ιδιωτικούς” όρους πολεοδόμησης, χρήσης γης και προστασίας των μνημείων».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey