Η περιοδεία Φούχτελ στη Μυτιλήνη

25/07/2014 - 13:58

Λίγα λεπτά μετά τις 10.00 χθες το πρωί ο υφυπουργός Εργασίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, εντεταλμένος για την ελληνογερμανική συνέλευση, Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, έφθασε στο Επιμελητήριο Λέσβου.

Λίγα λεπτά μετά τις 10.00 χθες το πρωί ο υφυπουργός Εργασίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, εντεταλμένος για την ελληνογερμανική συνέλευση, Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, έφθασε στο Επιμελητήριο Λέσβου.

Ήταν ο πρώτος σταθμός της χθεσινής επίσκεψής του στο νησί. Τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος Θράσος Καλογρίδης και η διοικητική επιτροπή του Επιμελητηρίου. Ο κ. Καλογρίδης ζήτησε από τον κ. Φούχτελ να συμβάλλει στην προώθηση του ελαιολάδου της Λέσβου στη γερμανική αγορά και υπογράμμισε πως η Λέσβος παράγει το 10% της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου και διαθέτει 11 εκατομμύρια ελαιόδεντρα. Επίσης, ζήτησε να αυξηθούν οι πτήσεις τσάρτερ από τη Γερμανία προς τη Λέσβο.
Στη συνέχεια, ο κ. Καλογρίδης σημείωσε πως το Επιμελητήριο Λέσβου είναι ένα από τα πέντε παλαιότερα της χώρας, καθώς δημιουργήθηκε το 1918. Αριθμεί 9.000 επιχειρήσεις - μέλη και το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του είναι το ίδιο με αυτό που ισχύει στη Γερμανία για τα Επιμελητήρια. Στο σημείο αυτό ζήτησε την παρέμβαση του Γερμανού αξιωματούχου προκειμένου να μην καταργηθεί η υποχρεωτική καταβολή εισφορών στα Επιμελητήρια από τις αρχές του 2015, όπως προβλέπει πρόσφατος νόμος.

 

Βελόνες πλεξίματος…

Ο κ. Φούχτελ δήλωσε πως χαίρεται ιδιαίτερα που βρίσκεται στη Λέσβο, σημείωσε τα αιτήματα του Επιμελητηρίου και δεσμεύτηκε να δουλέψει για την ελληνογερμανική επιχειρηματική συνεργασία. Ανέφερε πως μαζί του είναι ένας Γερμανός επιχειρηματίας, που δραστηριοποιείται στον τομέα της ψύξης και του κλιματισμού, και παράλληλα ανέφερε πως θα ήθελε να υπάρξει άμεση συνεργασία μιας γερμανικής επιχείρησης, που παράγει βελόνες πλεξίματος, με τοπική επιχείρηση που επεξεργάζεται ξύλο ελιάς.
Στη συνάντηση συμμετείχαν τα μέλη της ελληνογερμανικής συνέλευσης Χρήστος Λαζαρίδης, Δημήτριος Σοπίκης και ο διευθυντής της δρ. Χριστόφ Σουμάχερ - Χίλντερμπράντ, όπως και ο γενικός διευθυντής του ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Αθανάσιος Κελέμης.

Στη συνέχεια, ο κ. Φούχτελ μίλησε στους 25 νέους που παρακολουθούν το θερινό σχολείο με θέμα «Βιώσιμη ανάπτυξη, νησιωτικός χώρος και οικονομική κρίση: Η συμμετοχική προσέγγιση ως εργαλείο επανεκκίνησης της αναπτυξιακής διαδικασίας». Πρόκειται για πρόγραμμα που υλοποιούν η μη κυβερνητική οργάνωση «Ιωάννης Καποδίστριας» και το ίδρυμα «Friedrich Naumann».

Ο κ. Φούχτελ τόνισε την ανάγκη οι νέοι στην Ελλάδα κατά χρόνια της εκπαίδευσής τους να αποκτούν ταυτόχρονα θεωρητική και πρακτική κατάρτιση, ώστε να μπορούν να απορροφηθούν άμεσα από την αγορά εργασίας. Τόνισε πως η Γερμανία έχει ένα διττό σύστημα εκπαίδευσης, που θα ήταν καλό να υιοθετηθεί και από τη χώρα μας. Πιστεύει πως έτσι θα αντιμετωπισθεί η ανεργία και παράλληλα θα δημιουργηθούν πολλές νέες μικρές επιχειρήσεις, που στη συνέχεια θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Την ομιλία του κ. Φούχτελ παρακολούθησαν ο βουλευτής Νίκος Σηφουνάκης, ο πρώην υπουργός Ανδρέας Ανδριανόπουλος, που είναι εισηγητής στο θερινό σχολείο, και ο περιφερειακός σύμβουλος του Οικολογικού Άνεμου Βασίλης Μπάλλας.
Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στη συνέχεια, ο Γερμανός αξιωματούχος επισκέφθηκε τον περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Νάσο Γιακαλή, με τον οποίο είχε μικρής διάρκειας συνάντηση. Στη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες, μεταξύ άλλων συζήτησαν θέματα μεταναστευτικής πολιτικής. Ακόμη, ο κ. Φούχτελ επισκέφθηκε το Μουσείο - Ελαιοτριβείο Βρανά στη Γέρα, στο οποίο τον ξενάγησε ο βουλευτής Νίκος Σηφουνάκης, και τις εγκαταστάσεις παραγωγής βρώσιμης ελιάς του Αγροκτήματος «Τεπές».
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey