Δύσκολη η υλοποίηση της πρότασης του ΣΕΚ για τον καταρροϊκό

Επιφυλακτικό το Υπουργείο στο εμβόλιο

23/07/2014 - 14:47

Ευθέως έθεσε ζήτημα εμβολιασμού των αιγοπροβάτων της χώρας για τον καταρροϊκό πυρετό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος, τη Δευτέρα σε συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρι Κουκουλόπουλο.

Ευθέως έθεσε ζήτημα εμβολιασμού των αιγοπροβάτων της χώρας για τον καταρροϊκό πυρετό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος, τη Δευτέρα σε συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρι Κουκουλόπουλο.

Το αίτημα του Συνδέσμου υποστήριξαν οι καθηγητές Ανδρέας Γεωργούδης (γενετιστής) και Σπυρίδων Κρήτας (καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων της Κτηνιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.).

Μάλιστα προτάθηκε να γίνει παράλληλος εμβολιασμός για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού και του μελιταίου πυρετού. Η πρόταση που κατέθεσε ο ΣΕΚ, στοχεύει στην εκρίζωση της ασθένειας κι όχι συντηρητική αντιμετώπιση των κρουσμάτων όπου αυτά εμφανίζονται.

Εκτός από τον εμβολιασμό, βασικά σημεία της πρότασης αποτελούν η απολύμανση και απεντόμωση των στάβλων, η άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων που χάνουν τα ζώα τους, η ενίσχυση των κτηνοτρόφων που υποχρεώνονται σε αναγκαστικό εγκλεισμό των ζώων, η έγκαιρη ενημέρωση και η κατάρτιση σχεδίου αξιολόγησης του κινδύνου.
Στις περιοχές τις οποίες έχει πλήξει έως τώρα το νέο κύμα του καταρροϊκού πυρετού, παρατηρείται χαμηλή θνησιμότητα των ζώων, όμως οι απώλειες της παραγωγής γάλακτος είναι πολύ μεγάλη.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υγείας Ζώων, Σπύρος Ντουντουνάκης, τόνισε πως θα εξεταστεί προσεκτικά η πρόταση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας. Επίσης είπε πως θα ενισχυθούν τα μέτρα καταπολέμησης των εντόμων που είναι φορείς μετάδοσης του νοσήματος και θα είναι σε επαφή με το ΣΕΚ ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι εμβολιασμοί
Ο εμβολιασμός των κοπαδιών για τον καταρροϊκό πυρετό, παρ’ ότι είναι μια λύση, δεν είναι εύκολο να υλοποιηθεί, κυρίως γιατί οι δημόσιες κτηνιατρικές υπηρεσίες δεν έχουν το αναγκαίο προσωπικό.

Οι πολυετείς καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς για το μελιταίο πυρετό δείχνουν πόσο δύσκολο είναι να υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός για τον καταρροϊκό πυρετό σε έναν πληθυσμό 300.000 προβάτων που υπάρχουν στη Λέσβο, όπως δήλωσε χθες στο «Ε» ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου, Γιάννης Τσακίρης.

Παράλληλα ο κ. Τσακίρης σημειώνει πως είναι παρά πολλοί οι τύποι του καταρροϊκού πυρετού και για αυτό είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί από ένα και μόνο εμβόλιο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey