Να γίνουν εμβολιασμοί για τον καταρροϊκό ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας

Άρθηκαν οι περιορισμοί, μένει η ανησυχία

22/07/2014 - 16:09

Δεν έχουν προσβληθεί από καταρροϊκό πυρετό τα αιγοπρόβατα της Λήμνου. Αυτό έδειξαν οι εργαστηριακές αναλύσεις που έγιναν σε δείγματα αίματος που πάρθηκαν από ζώα που θεωρήθηκαν ύποπτα για τη νόσο.

Δεν έχουν προσβληθεί από καταρροϊκό πυρετό τα αιγοπρόβατα της Λήμνου. Αυτό έδειξαν οι εργαστηριακές αναλύσεις που έγιναν σε δείγματα αίματος που πάρθηκαν από ζώα που θεωρήθηκαν ύποπτα για τη νόσο.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η Διεύθυνση Υγείας Ζωών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με απόφαση που εξέδωσε, ανακάλεσε τα μέτρα που είχαν ληφθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό σημαίνει πως επιτρέπεται η εξαγωγή ζώντων αιγοπροβάτων από τη Λήμνο, καθώς και σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων που προέρχονται από αυτά. Δηλαδή η Λήμνος, όπως ίσχυε μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, παραμένει εκτός καραντίνας.

Σε ό,τι αφορά στη Λέσβο, τη Σάμο και τα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, επιτρέπεται η εξαγωγή ζώντων ζώων για άμεση σφαγή.

Παρ’ όλα, αυτά ο συναγερμός για τον καταρροϊκό πυρετό δεν έχει λήξει. Στην απόφαση της Διεύθυνσης Υγείας Ζώων τονίζεται πως θα πρέπει οι κτηνιατρικές υπηρεσίες όλων των νησιών του Αιγαίου να βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα της νόσου.

Επίσης τονίζεται ότι θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ακόμη και αν το μόνο που υπάρχει, είναι υποψία κρούσματος της νόσου.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται η ανάγκη να γίνονται τακτικές αιμοληψίες από βοοειδή-μάρτυρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Τα βοοειδή, παρ’ ότι προσβάλλονται από τη νόσο, δε νοσούν. Στην πλειοψηφία τους εισάγονται στα νησιά για πάχυνση χωρίς να φέρουν αντισώματα της νόσου. Αν κατά τις αιμοληψίες εμφανίσουν αντισώματα, τότε σημαίνει πως η νόσος ενδημεί στην περιοχή και κατά συνέπεια πρέπει να ενεργοποιηθούν περιοριστικά μέτρα. Λόγω του συγκεκριμένου ρόλου τους, τα βοοειδή αποκαλούνται «μάρτυρες» από τους κτηνιάτρους.

Ανακοίνωση για την άρση των περιοριστικών μέτρων εξέδωσε και η Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου.

Υπάρχει εμβόλιο
Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτη Πεβερέτου, πως υπάρχει εμβόλιο που αντιμετωπίζει τον καταρροϊκό πυρετό. Ο ίδιος τόνισε πως το κόστος προμήθειας του εμβολίου χρηματοδοτείται κατά 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης κατά 50% χρηματοδοτείται το κόστος εφαρμογής του εμβολίου στα κοπάδια των αιγοπροβάτων.

Ο εμβολιασμός των ζώων θα επιτρέψει την οριστική αντιμετώπιση της νόσου και την άρση της καραντίνας. Ωστόσο είναι άγνωστο γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί αυτή η δυνατότητα. Εμβολιασμοί κατά της νόσου ήδη πραγματοποιούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αγγλία.

Όπως κατ’ επανάληψη έχουμε αναφέρει, η άρση της καραντίνας θα αυξήσει σημαντικά το εισόδημα των κτηνοτρόφων των νησιών μας, διότι τα πρόβατα φυλής Λέσβου έχουν μεγάλη ζήτηση στην ηπειρωτική Ελλάδα λόγω της μεγάλης παραγωγικότητάς τους σε γάλα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey