Η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών, Σεσίλια Μάλμστρομ, στη Μυτιλήνη συνοδεία των υπουργών Δημόσιας Τάξης, Βασίλη Κικίλια, και Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη

Ήλθαν, είδαν και… ικανοποιήθηκαν!

22/07/2014 - 14:22

Την ικανοποίησή της για τις συνθήκες στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στη Μόρια εξέφρασε χθες η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλμστρομ, λίγο μετά από την επίσκεψη που πραγματοποίησε σε αυτό. Την Ευρωπαία επίτροπο συνόδευσαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βασίλης Κικίλιας, και ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Την ικανοποίησή της για τις συνθήκες στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στη Μόρια εξέφρασε χθες η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλμστρομ, λίγο μετά από την επίσκεψη που πραγματοποίησε σε αυτό. Την Ευρωπαία επίτροπο συνόδευσαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βασίλης Κικίλιας, και ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Μιλώντας με τους μετανάστες που βρίσκονται στο Κέντρο Κράτησης στη Μόρια, η Ευρωπαία επίτροπος, Σεσίλια Μάλμστρομ, άκουσε, όπως δήλωσε, «τους φόβους και τις αγωνίες τους». Ακόμα, η κ. Μάλμστρομ πραγματοποίησε συνάντηση με τα μέλη των οργανισμών και των Μ.Κ.Ο. που εργάζονται στο Κέντρο της Μόριας, καθώς και τα στελέχη του Οργανισμού Πρώτης Υποδοχής, ενώ ξεναγήθηκε στους υπό κατασκευή χώρους του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής.

Μετά την επίσκεψή της στο Κέντρο Κράτησης, η κ. Μάλμστρομ δήλωσε: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχω έρθει στην Ελλάδα έξι φορές και δουλεύουμε πολύ σκληρά με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να διαχειριστούμε τη μεγάλη πίεση από τις μεταναστευτικές ροές που δέχονται τα ελληνικά σύνορα.

 

Το συγκεκριμένο Κέντρο είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα κέντρου υποδοχής, όπου εργάζονται και μέλη από διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Σήμερα όμως είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με αρκετούς από τους μετανάστες που βρίσκονται εδώ και μας εξέφρασαν τους φόβους και τις αγωνίες για το μέλλον τους. Αύριο θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις με τον πρωθυπουργό για πιο πρακτικά ζητήματα, καθώς και για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

«Θέλουμε κι άλλα»
Στην ανάγκη επιπλέον χορήγησης κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα τηρεί όλα τα συμφωνηθέντα, αναφέρθηκαν με τις δηλώσεις τους οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης, Βασίλης Κικίλιας, και Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, οι οποίοι συνόδευσαν τη Σεσίλια Μάλμστρομ στην επίσκεψή της στη Μυτιλήνη.

Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα μετανάστευσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε: «Αυτό που ζητάμε, είναι περισσότερα κονδύλια, που θα διατεθούν και για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών, αλλά και για την κάλυψη των αναγκών φιλοξενίας και υποδοχής μεταναστών και προσφύγων.

Η ελληνική κυβέρνηση, υπό την καθοδήγηση του Αντώνη Σαμαρά, έθεσε το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης ως κυρίαρχο για τη χώρα διεθνώς. Εμείς, ως Υπουργείο, το φέραμε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στα ευρωπαϊκά όργανα, με ένα ζητούμενο: τον επιμερισμό του βάρους της πίεσης της παράνομης μετανάστευσης σε όλους τους Ευρωπαίους εταίρους.

Αυτό θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε σε κάθε τόνο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει από μόνη της να επωμίζεται όλο το βάρος της διαχείρισης του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη».
Ο κ. Κικίλιας, με τη σειρά του, δήλωσε μετά την επίσκεψή του στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών: «Να ευχαριστήσουμε την επίτροπο Σεσίλια Μάλμστρομ για την επίσκεψή της στη Λέσβο. Είμαστε υπέρμαχοι των συνεργασιών και μαζί με το Λιμενικό, η Αστυνομία κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια.


Υπουργοί, επίτροπος και υπηρεσιακοί παράγοντες. Βρήκαν ό,τι συμβαίνει στη Μόρια πολύ καλό. Εκτός από το ότι... δε λειτουργεί

Όπως όλοι γνωρίζετε, αυξάνονται οι ροές λαθρομεταναστών από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας και θέλαμε διά της επιτρόπου η Ευρωπαϊκή Ένωση να δει πως εδώ γίνεται ανθρωπιστικό έργο που στηρίζεται από επιστήμονες, γιατρούς και ψυχολόγους. Αντιλαμβανόμαστε τις δύσκολες στιγμές που μπορεί να έχει ένας μετανάστης που έρχεται στη χώρα μας, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να βλέπουμε παράλληλα και την ευημερία της χώρας και του λαού της, ενώ βρισκόμαστε μέσα σε μια οικονομική κρίση. Για αυτό ζητήσαμε με κάθε ειλικρίνεια, μια και αυξάνονται οι ροές των μεταναστών, να κάνει κοινωνό την Ευρώπη σε αυτό και να υπάρχει στήριξη.

Το πρόγραμμα για το οποίο έχουμε δεσμευτεί, θα τηρηθεί και πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε δικαιώματα και υποχρεώσεις».


Επισκέψεις Κικίλια
Στο μεταξύ, από το πρωί βρισκόταν στη Λέσβο ο Βασίλης Κικίλιας, πραγματοποιώντας μια πρώτη επίσκεψη στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια. Στη συνέχεια, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επισκέφτηκε το Αστυνομικό Τμήμα Γέρας και την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, όπου συναντήθηκε με τον περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή Βορείου Αιγαίου, ταξίαρχο Κωνσταντίνο Λαγό, καθώς και με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών ενώσεων, συζητώντας μαζί τους για τις συνθήκες εργασίας και για θέματα ασφάλειας της περιοχής.

 

Ο κ. Κικίλιας τόνισε: «Όπως το έχει ήδη δηλώσει ο πρωθυπουργός, πρώτη προτεραιότητα της Πολιτείας είναι η ενίσχυση του έργου του Έλληνα αστυνομικού. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε στον Έλληνα αστυνομικό. Το έργο που επιτελείται από τις γυναίκες και τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι αξιόλογο και γίνεται αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες».

Στη συνέχεια, επισκέφτηκε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λέσβου, όπου συναντήθηκε με τον περιφερειακό διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου, αρχιπύραρχο Διονύσιο Κουτσούκο, και το διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λέσβου, πύραρχο Ελευθέριο Ελευθεριάδη.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στην τρέχουσα αντιπυρική περίοδο και την προετοιμασία που έχει γίνει, επισημαίνοντας πως συζητήθηκαν «τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω παλαιότητας των κτηριακών εγκαταστάσεων στα κλιμάκια της Καλλονής και της Αγιάσου».

Όπως δεσμεύτηκε ο κ. Κικίλιας, «θα είναι ένα από τα πρώτα θέματα που θα αναζητήσει λύση όταν επιστρέψει στην Αθήνα».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey