Λειτουργεί ο ξενώνας άπορων καρκινοπαθών

Μία δράση που θα σώσει ζωές

18/07/2014 - 15:32

Ξεκινά τη λειτουργία του ο «Ξενώνας Φιλοξενίας Απόρων Καρκινοπαθών» στην Αθήνα μετά από χρόνια προσπαθειών του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λέσβου και τη στήριξη του Οργανισμού Πρόνοιας του Δήμου Λέσβου.

Ξεκινά τη λειτουργία του ο «Ξενώνας Φιλοξενίας Απόρων Καρκινοπαθών» στην Αθήνα μετά από χρόνια προσπαθειών του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λέσβου και τη στήριξη του Οργανισμού Πρόνοιας του Δήμου Λέσβου.

Τη μεγάλη σημασία του εγχειρήματος, την προσπάθεια που καταβλήθηκε και το πώς θα δίνεται η δυνατότητα σε άτομα να χρησιμοποιούν τον ξενώνα ανέλυσαν σε χθεσινή συνέντευξη τύπου η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λέσβου Μαριάνθη Χατζηκυριάκου και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστασία Αντωνέλλη.

Και οι δύο τόνισαν πως πρόκειται για μία δράση που θα σώσει ζωές κυριολεκτικά, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που καρκινοπαθείς αναβάλλουν τις θεραπείες τους στην Αθήνα, αφού αδυνατούν οικονομικά να ανταποκριθούν στα έξοδα διαμονής τους εκεί.

Από τον Μάιο του 2012 ξεκίνησε η προσπάθεια για τη δημιουργία ξενώνα για άπορους καρκινοπαθείς που πρέπει να μεταβούν στην Αθήνα προκειμένου να υποβληθούν στις απαιτούμενες θεραπείες. «Στο νησί μας υπάρχουν πάνω από 2000 καρκινοπαθείς και πολλοί απ’ αυτούς, που πρέπει υποχρεωτικά να μεταβούν σε νοσοκομείο της Αθήνας για θεραπείες, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα» δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μαριάνθη Χατζηκυριάκου.

Η ιδέα προκειμένου να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι ήρθε από τον αντίστοιχο σύλλογο της Χίου, ο οποίος λειτουργεί τέτοιο ξενώνα στην Αθήνα εδώ και αρκετά χρόνια.
Ανταποκρινόμενη στο αίτημα των καρκινοπαθών, η αντιδήμαρχος Αλληλεγγύης Αναστασία Αντωνέλλη εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο την παραχώρηση ενός εκ των διαμερισμάτων που διαθέτει ο Δήμος Λέσβου στην Αθήνα.

Η εισήγησή της γίνεται δεκτή τελικά στις 23 Νοεμβρίου 2012 παρά τις αντιδράσεις ορισμένων δημοτικών συμβούλων, όπως σημείωσε η ίδια στη χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε.
Το διαμέρισμα βρίσκεται επί της οδού Σπύρου Τρικούπη πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως κοντά στο Ογκολογικό Κέντρο «Άγιος Σάββας».

Ο όρος στην παραχώρησή του από τη μεριά του Δήμου ήταν το όποιο κόστος για τις επισκευαστικές εργασίες του διαμερίσματος να επιβαρύνει τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου. «Ξεκινήσαμε ένα τεράστιο αγώνα προκειμένου να συγκεντρώσουμε χρήματα για τις απαιτούμενες εργασίες. Συνολικά σε κόστος ξεπέρασαν τις 25.000 και πλέον έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενούνται συνολικά έξι άτομα σε τρία δίκλινα δωμάτια με δικά τους μπάνια και κλιματιστικά.

Τα χρήματα τα μαζέψαμε χάρη στις δωρεές των μελών μας και επιχειρηματιών, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους μηχανικούς Μυρσίνη Δουλαδέλλη και Ευστράτιο Παπουτσέλλη, οι οποίοι μας παραχώρησαν τα σχέδια δωρεάν καθώς και τον επιχειρηματία Στέλιο Πασχαλίδη, που μας έκανε δωρεά την υδραυλική εγκατάσταση του ξενώνα» δήλωσε η κ. Χατζηκυριάκου. Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών έχει αναλάβει και τα έξοδα της συντήρησης του ξενώνα.

Οι δικαιούχοι
Με αυστηρά εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια θα γίνεται η επιλογή όσων διαμένουν στον ξενώνα. «Στη διαδικασία επιλογής θα συμμετέχει και το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας με στόχο να διασφαλίζεται απόλυτα πως στον ξενώνα θα διαμένουν όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη» τόνισε η αντιδήμαρχος Αναστασία Αντωνέλλη, συμπληρώνοντας: «Όσοι επιθυμούν να κάνουν χρήση του ξενώνα είναι υποχρεωτικό να είναι μέλη του Συλλόγου Καρκινοπαθών και οφείλουν να προσκομίσουν τη φορολογική τους δήλωση και μία βεβαίωση από το νοσοκομείο πως πρέπει να υποβληθούν σε θεραπεία στην Αθήνα».

Την ανάγκη να ενισχυθεί ο Σύλλογος Καρκινοπαθών επισήμανε η κ. Χατζηκυριάκου, καλώντας όλους όσοι δίνουν μάχη με τη συγκεκριμένη αρρώστια να είναι μαζί και ενωμένοι για να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα τους. Όπως η ίδια επισήμανε, ένα μεγάλο στοίχημα για τον Σύλλογο είναι να καταπολεμήσει και το αίσθημα του κοινωνικού στιγματισμού των καρκινοπαθών.

Τέλος, η αντιδήμαρχος Αναστασία Αντωνέλλη σημείωσε: «Η κίνηση αυτή του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λέσβου είναι παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους αντίστοιχους συλλόγους με σκοπό την ουσιαστική βοήθεια των μελών τους. Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας θα είναι πάντα στο πλευρό κάθε τέτοιας προσπάθειας με όποια μέσα διαθέτει».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey