Αλαλούμ με τη συνταγογράφηση

18/07/2014 - 15:30

Αλαλούμ στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης με το πλαφόν στη συνταγογράφηση. Έχουν υπερβεί πολλάκις οι γιατροί -του ΕΣΥ και συμβεβλημένοι- το επιτρεπόμενο όριο.

Αλαλούμ στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης με το πλαφόν στη συνταγογράφηση. Έχουν υπερβεί πολλάκις οι γιατροί -του ΕΣΥ και συμβεβλημένοι- το επιτρεπόμενο όριο.

Στο μεταξύ όποιος γιατρός υπερβαίνει το πλαφόν που του έχει τεθεί ενημερώνεται με μήνυμα από την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), αλλά δεν διακόπτεται αμέσως η σύμβασή του με τον ΕΟΠΥΥ.

Αρκετοί είναι οι γιατροί του Νοσοκομείου που σκέφτονται να σταματήσουν τη συνταγογράφηση, εφόσον απειλούνται με κυρώσεις.

Δεν έχει κλείσει δύο βδομάδες το νέο σύστημα συνταγογράφησης φαρμάκων, που άρχισε να ισχύει από τις 7 Ιουλίου, και ήδη ταλαιπωρεί γιατρούς και ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με το νέο πλαφόν που έχει επιβληθεί, κάθε γιατρός έχει ένα μέσο ποσό φαρμάκων που μπορεί να συνταγογραφεί ανά ασθενή κάθε μήνα. Το πλαφόν καθορίζεται από παράγοντες, όπως η ειδικότητα του γιατρού, η γεωγραφική περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται, η χρονική περίοδος και ο αριθμός ασθενών που εξυπηρετεί.

Όπως καταγγέλλουν οι γιατροί του Νοσοκομείου στο «Ε», το νέο σύστημα δημιουργεί στρεβλώσεις και εμπόδια στο έργο τους, ενώ, αν αυτό τηρηθεί και σταματήσουν να υπερβαίνουν το όριο, τότε πολλοί ασθενείς θα μείνουν χωρίς φάρμακα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πνευμονολόγος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Δημοσθένης Ανδρεάδης μπορεί να συνταγογραφεί σε κάθε ασθενή φάρμακα αξίας έως 65 ευρώ και ο μοναδικός νευρολόγος του Νοσοκομείου Δαμιανός Πέτρου μπορεί να συνταγογραφεί σε κάθε ασθενή φάρμακα αξίας έως 120 ευρώ.

Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του προβλήματος που έχει προκληθεί, αρκεί να αναλογιστεί ότι και οι δύο περιπτώσεις αναγκαστικά υπερβαίνουν το όριο. Κι αυτό γιατί για δύο σπρέυ που απαιτούνται ανά ασθενή το μήνα, ο πνευμονολόγος πρέπει να γράψει 80 ευρώ, ενώ για τους πάσχοντες με σκλήρυνση κατά πλάκας το όριο «βαράει» στο πολλαπλάσιο κόκκινο, αφού τα φάρμακα για κάθε ασθενή κοστίζουν 1500 ευρώ!

Το ίδιο ισχύει και για τους συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ. Όποιος γιατρός υπερβαίνει το πλαφόν που του έχει τεθεί ενημερώνεται με μήνυμα από την ΗΔΙΚΑ, αλλά δε διακόπτεται αμέσως η σύμβασή του. Σε περίπτωση επανειλημμένης υπέρβασης θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στον ΕΟΠΥΥ και, εάν αυτές δεν είναι επαρκείς, κινδυνεύει με κυρώσεις.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, από το πλαφόν εξαιρούνται οι χρόνιοι νεφροπαθείς τελικού σταδίου, οι ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια, οι μεταμοσχευθέντες, οι καρκινοπαθείς, οι καρδιοπαθείς τελικού σταδίου, οι θαλασσαιμικοί και οι πάσχοντες από κυστική ίνωση.

«Συνεχώς εκτός ορίων»
«Το νέο σύστημα μάς έχει δέσει τα χέρια. Ξεπερνούμε συνεχώς το όριο για κάθε συνταγή. Στο μεταξύ δεν έχουν διαπιστώσει οι αρμόδιοι ότι στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης αυτήν τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας νευρολόγος, καθώς η άλλη γιατρός έχει άδεια κύησης.

Έτσι για βαριά νοσήματα ή για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, δε μπορούμε να συνταγογραφήσουμε» λέει ο νευρολόγος Δαμιανός Πέτρου.

Η ίδια συζήτηση διεξάγεται καθημερινά στο Νοσοκομείο, με πολλούς γιατρούς να σκέφτονται σοβαρά να σταματήσουν τη συνταγογράφηση. «Ο μόνος σκοπός αυτού του νέου συστήματος είναι να κόψουν τελείως τα φάρμακα για τους ασφαλισμένους.

Πρέπει να παρέμβουν οι σύλλογοι ασθενών» προσθέτει ο κ. Πέτρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δίνεται η δυνατότητα μετά από σχετικό αίτημα στην ΗΔΙΚΑ να ζητήσει ο γιατρός να αυξηθεί το πλαφόν δικαιολογώντας το. «Έχω στείλει δύο φορές e-mail, εξηγώντας την κατάσταση και δεν μου απάντησε κανείς» καταλήγει ο κ. Πέτρου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των γιατρών του ΕΣΥ Δημοσθένης Ανδρεάδης επισημαίνει: «Επί της ουσίας προωθούν τα λιγότερα και φτηνότερα φάρμακα, την ίδια ώρα που προειδοποιούν με κυρώσεις τους γιατρούς για να σταματήσουν να συνταγογραφούν. Προσπαθούν να μειώσουν τη φαρμακευτική δαπάνη με κάθε τρόπο. Τις λίγες μέρες που εφαρμόζεται η συνταγογράφηση με το πλαφόν, οι περισσότεροι έχουν ξεπεράσει το όριο».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey