Συνθλίβουν τους μικρούς παραγωγούς

17/07/2014 - 15:54

Βάσει του νόμου 4264/2014 δε θα εκδίδονται νέες παραγωγικές άδειες πλανόδιου εμπορίου σε δήμους άνω των τριών χιλιάδων κατοίκων. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων (κηπευτικά και ψάρια) δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να τα διαθέτουν με άμεσο και φτηνό τρόπο στον καταναλωτή.  

Βάσει του νόμου 4264/2014 δε θα εκδίδονται νέες παραγωγικές άδειες πλανόδιου εμπορίου σε δήμους άνω των τριών χιλιάδων κατοίκων.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων (κηπευτικά και ψάρια) δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να τα διαθέτουν με άμεσο και φτηνό τρόπο στον καταναλωτή.  
Τους μένουν δυο επιλογές, η μια χειρότερη από την άλλη: θα πρέπει είτε να πουλήσουν την παραγωγή τους σε εξευτελιστικές τιμές σε κάποιον μεσάζοντα είτε να βγάλουν άδεια λαϊκής αγοράς. Αυτό όμως είναι χρονοβόρο και συνεπάγεται μια σειρά από έξοδα (αγορά ειδικής ζυγαριάς, ταμειακής μηχανής, τήρηση βιβλίων, έξοδα λογιστή) τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγαλύτερα από τον προσδοκώμενο τζίρο, καθώς στην πλειοψηφία τους πρόκειται για αγρότες μεγάλης ηλικίας με μικρούς κλήρους και αντίστοιχα χαμηλή παραγωγή. Επιπλέον οι αγρότες που επιλέγουν την λύση της λαϊκής αγοράς θα είναι εκτεθειμένοι στα νέα, εξοντωτικά πρόστιμα του κώδικα βιβλίων και στοιχείων.
Ο Άλλος Δρόμος καλεί τη δημοτική αρχη να ζητήσει εξαίρεση της Λέσβου από το μέτρο, σύμφωνα με τη ρήτρα της νησιωτικότητας. 
Παράλληλα θα πρέπει –σαν μια πιο ριζική και μόνιμη λύση- να προχωρήσει στην ίδρυση δημοτικού δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων ώστε οι παραγωγοί του δήμου να έχουν τη δυνατότητα να πετυχαίνουν καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey