Ζητούν την ακυρότητα της απόλυσης

Αγωγή 12 σχολικών φυλάκων κατά του Δήμου Λέσβου

11/07/2014 - 15:13

Αγωγή κατά του Δήμου Λέσβου κατέθεσαν στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης 12 σχολικοί φύλακες, που ζητούν την ακυρότητα της απόλυσής τους.

Αγωγή κατά του Δήμου Λέσβου κατέθεσαν στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης 12 σχολικοί φύλακες, που ζητούν την ακυρότητα της απόλυσής τους.

Πρόκειται για τους φύλακες που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τον Ιούλιο του 2013 και δε μετακινούνται σε κάποια άλλη υπηρεσία όπως οι 10 σχολικοί φύλακες που αναμένεται να προσληφθούν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Μάλιστα για το σύνολο των σχολικών φυλάκων, οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν το επίδομα ανεργίας τού ΟΑΕΔ, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι 12 ενάγοντες ήταν υπάλληλοι του Δήμου Λέσβου μαζί με άλλους 10, κλάδου Δ.Ε. (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) Σχολικών Φυλάκων, απασχολούμενοι επί σειρά ετών στα σχολεία της περιφέρειας. Το 2001 εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας ανέργων στη φύλαξη σχολικών κτηρίων» και απασχολήθηκαν ως σχολικοί φύλακες σε σχολεία της περιφέρειας με διαδοχικές συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, έως το 2006 και το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου, οπότε μετατράπηκαν οι συμβάσεις όλων σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.

Το 2011, λόγω «Καλλικράτη» μετατάχθηκαν στο Δήμο Λέσβου και στις 23 Ιουλίου 2013 οι θέσεις όπου υπηρετούσαν, καταργήθηκαν, ενώ εκείνοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Μετά και την έκδοση των οριστικών πινάκων, τη μοριοδότηση, το ότι κάποιοι ανήκαν σε ειδικές κοινωνικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ΑμεΑ κ.λπ.), οι 10 από τους 22 δεν απολύονται, αλλά μετακινούνται.

Μάλιστα, όπως έχει αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ το «Ε», έχει καθυστερήσει και η πρόσληψή τους στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Είχαμε επισημάνει επίσης ότι από Δ.Ε., γίνονται Υ.Ε. (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης) Βοηθοί Θαλάμου, με ό,τι συνέπεια έχει αυτό για τη μισθολογική και εργασιακή τους εξέλιξη, απ’ τη στιγμή που υποβαθμίζονται.

Γιατί να ακυρωθεί
Σύμφωνα με τη δικηγόρο των εναγόντων Ελένη Καλλιπολίτη, υπάρχει μία σειρά σημαντικών λόγων και «παραβιάσεων» συνταγματικού τύπου που οδηγούν στην ακυρότητα της απόλυσης. Η κ. Καλλιπολίτη αναφέρει την Παραβίαση της Αρχής της Ισότητας στα Δημόσια Βάρη (άρθρο 4, παρ. 5 Συντάγματος).

Με άλλα λόγια, οι εν λόγω σχολικοί φύλακες έχουν ήδη επιβαρυνθεί με μία σειρά μέτρων, όπως χαράτσια, ψαλίδισμα μισθού, από το 2009, και με την απόλυση βαρύνονται επιπρόσθετα και δυσανάλογα σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες.

Επίσης κάνει λόγο για «προσβολή του δικαιώματος αξιοπρεπούς διαβίωσης και της αρχής της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης προς το κράτος».

Οι ενάγοντες θεωρούν ότι η διαθεσιμότητα και εν τέλει η απόλυση πλήττει το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους, ενώ την ίδια ώρα η Πολιτεία... αναιρεί τον εαυτό της, αφού η ίδια με νόμο μετέτρεψε τους σχολικούς φύλακες σε αορίστου χρόνου.

Μεταξύ άλλων, η κ. Καλλιπολίτη αναφέρει ότι «δεν υπήρχε αντικειμενικός λόγος για να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι σχολικοί φύλακες. Παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας μεταξύ του χρησιμοποιούμενου μέσου (σ.σ. απόλυση) και του επιδιωκούμενου σκοπού (σ.σ. εξορθολογισμός του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα)», κάνοντας λόγο για αόριστη αναφορά.

«Δεν μπορείς να αντιτάσσεις το γενικό και αόριστο συμφέρον και να τινάζεις στον αέρα ανθρώπινες ζωές που ζουν μοναδικά από αυτήν τη δουλειά, και μάλιστα να μη χρησιμοποιείς αξιολογικά κριτήρια», επεσήμανε μεταξύ άλλων.

 

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Ανεργίας

Ερώτηση προς τα αρμόδια υπουργεία σχετικά με τη μη ένταξη απολυμένων σχολικών φυλάκων του Δήμου Λέσβου στο Ταμείο Ανεργίας, κατέθεσε στις 9 Ιουλίου ο βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό: «Οι σχολικοί φύλακες αποτελούν μία ακόμη κατηγορία εργαζομένων που οδηγήθηκαν στη διαθεσιμότητα και την απόλυση ελέω των μνημονιακών δεσμεύσεων της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ». Επίσης αναφέρει: «Οι σχολικοί φύλακες του Δήμου Λέσβου που απολύθηκαν στις 26 Απριλίου, πράξη και τυπικά παράνομη, αφού σύμφωνα με το Νόμο 3870/10, άρθρο 17, απαγορεύονται οι απολύσεις και οι υπηρεσιακές μεταβολές δύο μήνες προ των εκλογών, δεν μπορούν να λάβουν επίδομα ανεργίας. Όπως αναφέρω και στην ερώτηση, ο ΟΑΕΔ δεν εγγράφει στο Ταμείο τους σχολικούς φύλακες λόγω καθυστερημένης προσκόμισης της απόλυσής τους, καθυστέρηση που δεν οφείλεται στους ίδιους».
Καταλήγοντας, υπογραμμίζει: «Ως ΣΥΡΙΖΑ είμαστε αταλάντευτα στο πλευρό κάθε εργαζομένου και στόχος μας είναι η επαναπρόσληψη όσων είδαν την πόρτα της απόλυσης με δούρειο ίππο τη διαθεσιμότητα. Στα προβλήματα, όμως, του κόσμου της εργασίας, εκτός από τον απώτερο στόχο, πρέπει να βρίσκονται άμεσες λύσεις, που θα διασφαλίζουν κατ’ αρχήν την ίδια την επιβίωση των ανθρώπων. Στην περίπτωση των σχολικών φυλάκων, η άμεση λύση είναι να μπορέσουν να λάβουν το επίδομα ανεργίας και αυτόν το στόχο έχει η υποβληθείσα ερώτηση. Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό και η λύση μόνο πολιτική μπορεί να είναι, μέσα από τους αγώνες για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και την ανάδειξη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey