Ζήτησε λίστες με τους «αιωνίους» το Υπουργείο

Διαγράφονται 500 φοιτητές το Σεπτέμβριο;

04/07/2014 - 23:42

Καυτός προβλέπεται ο ερχόμενος Σεπτέμβριος στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, με το σκηνικό μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ πρυτανικών αρχών και Υπουργείου Παιδείας να έχει ήδη στηθεί, με φόντο τις διαγραφές των «αιωνίων» φοιτητών.

Καυτός προβλέπεται ο ερχόμενος Σεπτέμβριος στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, με το σκηνικό μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ πρυτανικών αρχών και Υπουργείου Παιδείας να έχει ήδη στηθεί, με φόντο τις διαγραφές των «αιωνίων» φοιτητών. Αν και η Σύνοδος των Πρυτάνεων ζήτησε με πρόσφατο ψήφισμά της να «παγώσει» το θέμα μέχρι να οριστικοποιηθούν οι Οργανισμοί Λειτουργίας, η ηγεσία του Υπουργείου ζήτησε μέχρι το τέλος του μήνα τις λίστες με τους «λιμνάζοντες» φοιτητές. Πάνω από 500 φοιτητές των τμημάτων της Μυτιλήνης κινδυνεύουν με διαγραφή.

Δε φαίνεται διατεθειμένο να υποχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας στο θέμα της διαγραφής των φοιτητών που εισήχθησαν στα τριτοβάθμια ιδρύματα πριν το 2003 και παραμένουν χωρίς πτυχίο. Ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, εμφανίστηκε αδιάλλακτος για το θέμα, τόσο κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης της Συνόδου των Πρυτάνεων στη Ρόδο, όσο και στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων την περασμένη Δευτέρα για το θέμα των μετεγγραφών. Μπορεί στο θέμα των μετεγγραφών να υπήρξε κάποια υποχώρηση από το Υπουργείο Παιδείας με τη θέσπιση του πλαφόν τού 10%, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα συμβεί κάτι αντίστοιχο και στην περίπτωση των «λιμναζόντων» φοιτητών.

Ποιο είναι το ζήτημα

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το Υπουργείο Παιδείας είναι υποχρεωμένο βάσει του Νόμου-Πλαισίου Διαμαντοπούλου να προχωρήσει στις διαγραφές των φοιτητών οι οποίοι εγγράφτηκαν για πρώτη φορά στα τμήματα τα οποία φοιτούν, από το έτος 2003 και πριν. Σε άλλη διάταξη, όμως, του ίδιου νόμου προβλέπεται πως τα τριτοβάθμια ιδρύματα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν εσωτερικά το ζήτημα βάσει όσων αναφέρει σχετικά ο Οργανισμός Λειτουργίας του κάθε ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Ακριβώς σε αυτό το σημείο συνίσταται και η διαφωνία μεταξύ των πρυτανικών αρχών και του Υπουργείου Παιδείας.

Οι πρυτάνεις ζητούν με το τελευταίο ψήφισμα της Συνόδου των Πρυτάνεων να «παγώσει» το ζήτημα με νομοθετική ρύθμιση, έως ότου τα τριτοβάθμια ιδρύματα αποκτήσουν Οργανισμούς Λειτουργίας (η διαδικασία κατάρτισής τους είναι σε εξέλιξη). Σημειώνεται πως στον Οργανισμό του Πανεπιστημίου Αιγαίου προβλέπεται η χορήγηση ενός επιπλέον χρόνου ως προθεσμία στους «λιμνάζοντες» φοιτητές για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, με δύο βασικές προϋποθέσεις. Η μία είναι να δηλώσουν ότι ενδιαφέρονται και η δεύτερη είναι να έχουν περάσει τουλάχιστον τα 2/3 του αριθμού των μαθημάτων που απαιτούνται για το πτυχίο. Το σκεπτικό πίσω από τη συγκεκριμένη ρύθμιση του Οργανισμού είναι πως υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις φοιτητών που για αντικειμενικές δυσκολίες έμειναν πίσω στις σπουδές τους και αξίζουν τουλάχιστον μια τελευταία ευκαιρία, αν φυσικά αποδείξουν ότι ενδιαφέρονται πραγματικά για τις σπουδές τους. Τη ρύθμιση αυτή αποδέχτηκε και ενέκρινε και το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αποδεχόμενο πως η οριζόντια αντιμετώπιση του θέματος δεν είναι η ενδεδειγμένη.

Απάντηση

Η απάντηση του Ανδρέα Λοβέρδου για το ζήτημα ήταν κάθετη, αναφέροντας πως από τη στιγμή που το ορίζει ο νόμος, είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει στις διαγραφές. Ο ίδιος φέρεται να είπε στην αντιπροσωπεία των πρυτάνεων πως μέχρι να εφαρμοστούν οι Οργανισμοί Λειτουργίας, θα τηρηθεί αυτό που προβλέπεται χωρίς να υπάρξει κάποια νομοθετική ρύθμιση για το ζήτημα. Μάλιστα το Υπουργείο έχει ζητήσει λίστα με τους «λιμνάζοντες» σε όλα τα τμήματα των πανεπιστημίων και των ΑΤΕΙ της χώρας, η οποία θα πρέπει να του παραδοθεί πριν το Σεπτέμβριο. Στη λίστα αυτή ζήτησε να αναφέρεται και η δραστηριότητα των συγκεκριμένων φοιτητών τα τελευταία δύο χρόνια. Το στοιχείο αυτό δεν έχει διευκρινιστεί για ποιο λόγο ζητήθηκε, αλλά εκτιμήσεις αναφέρουν πως ίσως χρησιμοποιηθεί ως «διέξοδος» από μία κρίση που πιθανότατα θα προκαλέσει το ζήτημα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Με άλλα λόγια, αν και δεν έχει διαρρεύσει κάτι τέτοιο, είναι πιθανόν το Υπουργείο να εξαιρέσει από τις διαγραφές όσους από τους «λιμνάζοντες» παρουσιάζουν κάποια δραστηριότητα σχετικά με τις σπουδές τους τα τελευταία δύο χρόνια, θέλοντας να αμβλύνει την όποια διαφαινόμενη σύγκρουση ή ακόμα και να αντικρούσει ένα από τα βασικά επιχειρήματα των ακαδημαϊκών.

Αναφορικά με το θέμα, αναμένουν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου τόσο η πρυτανική αρχή, όσο και το Συμβούλιο Διοίκησης, έχοντας δηλώσει πως τηρούν κοινή στάση. Επόμενος σταθμός, πλέον, είναι η συνάντηση του υπουργού με τους προέδρους των συμβουλίων διοίκησης σε περίπου δύο εβδομάδες από τώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα θα τεθεί στη συζήτηση από τους εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Αιγαίου που θα παρευρεθούν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey