Έχασαν το Εφετείο οι εργαζόμενοι της Συνεταιριστικής

Ετοιμάζουν την επόμενη κίνησή τους

01/07/2014 - 15:30

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου κέρδισε το Εφετείο και ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση που χαρακτήριζε άκυρες τις απολύσεις 17 εργαζομένων της Τράπεζας τον Απρίλιου του 2012. Οι απολύσεις είχαν γίνει λίγο καιρό μετά το κλείσιμο της Τράπεζας, στο πλαίσιο της διαδικασίας της εκκαθάρισης.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου κέρδισε το Εφετείο και ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση που χαρακτήριζε άκυρες τις απολύσεις 17 εργαζομένων της Τράπεζας τον Απρίλιου του 2012. Οι απολύσεις είχαν γίνει λίγο καιρό μετά το κλείσιμο της Τράπεζας, στο πλαίσιο της διαδικασίας της εκκαθάρισης.

Το Εφετείο Βορείου Αιγαίου που εξέτασε την έφεση της Τράπεζας, έκρινε πως κακώς οι εργαζόμενοι είχαν ασκήσει αγωγή κατά της Συνεταιριστικής για να πετύχουν την ακύρωση των απολύσεων, δεχόμενο πως η διαδικασία της εκκαθάρισης είναι μια ειδική διαδικασία. Σύμφωνα με την απόφαση, οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να έχουν προσφύγει στη διαδικασία των αντιρρήσεων, όπως αυτή εφαρμόζεται κατά την εκκαθάριση, και στο πτωχευτικό δικαστήριο, που πρόκειται να γίνει το Σεπτέμβριο.

Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η κοινοποίηση της απόφασης στους εργαζομένους της Τράπεζας, οι οποίοι στη συνέχεια έχουν ένα μήνα περιθώριο για να προσφύγουν στον Άρειο Πάγο κατά της απόφασης του Εφετείου.

Η εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο Βορείου Αιγαίου είχε γίνει στα μέσα του περασμένου Μαρτίου και υπέρ της Συνεταιριστικής είχε καταθέσει πρόσθετη παρέμβαση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το Ταμείο είναι άμεσα ενδιαφερόμενο καθώς είναι αυτό που δάνεισε στη Συνεταιριστική τα κεφάλαια που απαιτούνταν για να καλύψει τις καταθέσεις των πελατών της όταν έκλεισε το Μάρτιο του 2012.

Τι θα γίνει

Ο δικηγόρος των εργαζομένων, Γιώργος Λάγος, μας είπε πως την προσεχή Πέμπτη οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν πώς θα κινηθούν από εδώ και πέρα - αν δηλαδή θα προσφύγουν στον Άρειο Πάγο για να ανατρέψουν την απόφαση του Εφετείου ή αν θα δεχθούν την απόφαση και να εξεταστούν οι απαιτήσεις τους από το πτωχευτικό δικαστήριο. Επίσης είναι πολύ πιθανό να ακολουθηθούν και οι δύο διαδικασίες.

Το θετικό για την πλευρά των εργαζομένων είναι πως το πτωχευτικό δικαστήριο θα εξετάσει την υπόθεση της Συνεταιριστικής Τράπεζας το Σεπτέμβριο, δηλαδή πολύ σύντομα. Όμως οι αποφάσεις που λαμβάνει, δεν είναι άμεσα εκτελεστές. Απ’ την άλλη, αν αναιρεθεί η απόφαση του Εφετείου Βορείου Αιγαίου στον Άρειο Πάγο, τότε οι εργαζόμενοι θα έχουν επαναφέρει την υπόθεση στη βάση που εκείνοι επιθυμούσαν όταν με αγωγές ζητούσαν την ακύρωση των απολύσεών τους.

Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογραμμίζει ο κ. Λάγος, δεν αναιρείται το βασικό επιχείρημα των εργαζομένων πως ο νόμος για τις ομαδικές απολύσεις πρέπει να εφαρμόζεται από όλες τις επιχειρήσεις, είτε βρίσκονται στη διαδικασία της εκκαθάρισης είτε όχι.

Ας σημειωθεί εδώ ότι μία εκ των εργαζομένων είχε καταθέσει αγωγή κατά της Τράπεζας, με την οποία ζητούσε την ακύρωση της απόλυσής της επειδή ήταν μέλος του Σωματείων Εργαζομένων της Τράπεζας. Η απόφαση του Εφετείου Βορείου Αιγαίου ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση και γι’ αυτή την αγωγή.

Η πρωτόδικη απόφαση, που δικαίωνε τους εργαζομένους, προέβλεπε πως η Τράπεζα όφειλε να πληρώσει τους 17 απολυμένους όπως θα τους πλήρωνε αν ήταν εργαζόμενοι. Η ανατροπή της συνεπάγεται την αποφυγή ενός μεγάλου κόστους για την Τράπεζα και περιορίζει σε σημαντικό βαθμό της ζημίες της.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey