Ο ΟΠΕΚΕΠΕ επέβαλε τη συγκεκριμένη διατύπωση, λέει η ΕΑΣ Λέσβου

Αντιδράσεις για τις εξουσιοδοτήσεις

26/06/2014 - 15:54

Προκαλεί αντιδράσεις το κείμενο της εξουσιοδότησης που καλούνται να υπογράψουν οι παραγωγοί που επιλέγουν την «ΕΑΣ Λέσβου - Gaia Επιχειρείν» για να λάβουν κωδικό πρόσβασης στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων τού ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να καταθέσουν την αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης.

Προκαλεί αντιδράσεις το κείμενο της εξουσιοδότησης που καλούνται να υπογράψουν οι παραγωγοί που επιλέγουν την «ΕΑΣ Λέσβου - Gaia Επιχειρείν» για να λάβουν κωδικό πρόσβασης στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων τού ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να καταθέσουν την αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η ΕΑΣ Λέσβου έχει πιστοποιηθεί ως ανάδοχος του έργου της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων επιδότησης. Ο ρόλος τής ΕΑΣ Λέσβου και όλων των φορέων που έχουν ανάλογη πιστοποίηση, είναι η υποβοήθηση των παραγωγών στη σύνταξη των αιτήσεων.

Στην ουσία, δηλαδή, η λειτουργία τους είναι αντίστοιχη με αυτήν των λογιστικών γραφείων κατά τη σύνταξη των φορολογικών δηλώσεων. Μόνο που στην περίπτωση των επιδοτήσεων, οι παραγωγοί καλούνται να εξουσιοδοτήσουν εγγράφως την ΕΑΣ Λέσβου για να μπορεί στη συνέχεια να πάρει τον κωδικό που θα ενεργοποιήσει τα δικαιώματα επιδότησης.

Η εξουσιοδότηση απευθύνεται στον πρόεδρο της Ένωσης, Αλέκο Γιαζιτζόγλου, ως νόμιμο εκπρόσωπό της κι αν δεν υπογραφεί, δεν ξεκινάει η διαδικασία υποβολής της αίτησης.

Ο κ. Γιαζιτζόγλου ορίζεται ως αντιπρόσωπος κάθε παραγωγού προκειμένου να: «Υπογράφει κάθε έγγραφο, αίτηση ή δήλωση, και να ενεργεί κάθε πράξη απαραίτητη για την παραλαβή του αναγνωριστικού και κωδικού πρόσβασης, για την υποβολή της αίτησης μου για την Ενιαία Ενίσχυση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες τού ΟΠΕΚΕΠΕ από το φορέα.

Τέλος δηλώνω ότι αναγνωρίζω όλες τις πράξεις του άνω πληρεξουσίου μου ως νόμιμες, έγκυρες, ισχυρές και απρόσβλητες και ως να έγιναν από εμένα τον ίδιο».

Η τελευταία φράση του κειμένου της εξουσιοδότησης, όπως είναι φυσικό, προκαλεί αντιδράσεις, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως. Στην ουσία οι παραγωγοί δίνουν μια λευκή επιταγή στον πρόεδρο της ΕΑΣ Λέσβου, η οποία είναι άγνωστο πώς θα χρησιμοποιηθεί και τι επιπτώσεις θα έχει για τους παραγωγούς.

Η σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ του κ. Γιαζιτζόγλου και μεγάλου αριθμού παραγωγών δεν μπορεί να εκληφθεί ως εγγύηση για το τι θα συμβεί, διότι οι εργασίες για την κατάθεση των αιτήσεων δεν εκτελούνται από τον κ. Γιαζιτζόγλου, αλλά και γιατί η ΕΑΣ Λέσβου συνεργάζεται με την «Gaia Επιχειρείν», μια εταιρεία που μόλις πριν λίγες εβδομάδες έκανε την εμφάνισή της στη Λέσβο και είναι άγνωστη στους παραγωγούς.

Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να στηρίζεται στις προσωπικές σχέσεις εμπιστοσύνης όταν πρόκειται για τόσο περίπλοκες διαδικασίες, με άγνωστη την έκβασή τους μάλιστα.

Τα προβλήματα με τις μη επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων, οι ασάφειες στα όρια των αγροκτημάτων, οι αλληλοεπικαλύψεις αγροκτημάτων είναι ορισμένα μόνο από τα προβλήματα του συστήματος επιδοτήσεων. Τα προβλήματα αυτά θα οδηγήσουν μεγάλο αριθμό παραγωγών στην απώλεια είτε του συνόλου είτε μέρους των επιδοτήσεων. Γι’ αυτό πολλοί παραγωγοί δε θέλουν να δώσουν «λευκή επιταγή» στην Ένωση και τον πρόεδρό της.

Η απάντηση της ΕΑΣ Λέσβου
Ο διευθυντής της Ένωσης, Στρατής Χατζηδημητρίου, μας διευκρίνισε πως ανάδοχος του έργου είναι η Ένωση. Η εξουσιοδότηση γίνεται σε εκπρόσωπο της Ένωσης που έχει οριστεί από το συμβούλιό της. Σε αυτήν τη φάση κρίθηκε ότι είναι προτιμότερο το ρόλο αυτό να έχει ο πρόεδρος, Αλέκος Γιαζιτζόγλου.

Σε ό,τι αφορά στη λεκτική διατύπωση της εξουσιοδότησης, ο κ. Χατζηδημητρίου σημειώνει: «Ήταν θέμα που απασχόλησε και εμάς, και το θέσαμε στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ωστόσο, η απάντηση που λάβαμε ήταν πως αυτή η διατύπωση κρίνεται ως ορθή από μέρους των νομικών συμβούλων του Οργανισμού και δε δέχονται την αλλαγή της».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey