Μνήμη Προσκόπων Αϊδινίου

17/06/2014 - 14:45

Η καθιερωμένη εκδήλωση στη μνήμη των «μικρών ηρώων» προσκόπων που εκτελέστηκαν στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας και όλων των προσκόπων των ομάδων της Μικρασίας στο χρονικό διάστημα 1919 - 1922, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην εστία των Προσκόπων της Μυτιλήνης στο Μακρύ Γιαλό.

Η καθιερωμένη εκδήλωση στη μνήμη των «μικρών ηρώων» προσκόπων που εκτελέστηκαν στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας και όλων των προσκόπων των ομάδων της Μικρασίας στο χρονικό διάστημα 1919 - 1922, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην εστία των Προσκόπων της Μυτιλήνης στο Μακρύ Γιαλό.

Μετά το καθιερωμένο θρησκευτικό μνημόσυνο και τις καταθέσεις στο μνημείο λουλουδιών και δάφνινων στεφανιών, ο περιφερειακός έφορος Προσκόπων Λέσβου, Τριαντάφυλλος Σβώρος, αναφέρθηκε στην επέτειο σα «διαδήλωση» για την υπόθεση της ειρήνης στην περιοχή.

«Ήρθαμε εδώ», είπε, «στη σκιά του αγάλματος του Ελευθέριου Βενιζέλου εδώ δίπλα μας, που έκανε την ηττημένη Ελλάδα τού 1897, Ελλάδα των πέντε θαλασσών και των δύο ηπείρων· στη σκιά του Αγάλματος της Εθνικής Αντίστασης, με τη συμμετοχή σε αυτήν πολλών προσκόπων, πέντε από τους οποίους έδωσαν σε ετούτο το νησί τη ζωή τους.

Ήρθαμε σήμερα να πούμε μέρα σημαδιακή για τη νεολαία του τόπου μας πως ετούτη η άγνωστη μικρή-μεγάλη μας ιστορία δεν είναι γραμμένη σε κανένα βιβλίο ιστορίας. Δε διδάσκεται σε κανένα σχολείο.
Την κρατάμε λοιπόν στην καρδιά μας.

Την παραδίδουμε από γενιά σε γενιά, από παλιό πρόσκοπο σε νεώτερο, μαζί με τα όπλα μας. Καταπώς κάνουμε σε ετούτη τη γη έναν αιώνα τώρα. Καταπώς παραδίνουμε τα ξύλινά μας κοντάρια, τον προσκοπικό μας σουγιά και την Υπόσχεσή μας, που δίνουμε ενώπιον Θεού και ανθρώπων, να αγαπάμε την πατρίδα μας και τους ανθρώπους».

Η εκδήλωση συγκέντρωσε εκτός από προσκόπους και παλιούς προσκόπους με μέλη των οικογενειών τους, και εκπροσώπους των τοπικών αρχών. Ανάμεσά τους, ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Μάρκου, οι αντιδήμαρχοι Λέσβου Γιάννης Βατός και Ηλίας Κουνιαρέλλης, ο αστυνομικός διευθυντής Ασφαλείας Βορείου Αιγαίου, Παναγιώτης Σαμαράς, ο τέως αστυνομικός διευθυντής Λέσβου Δημήτρης Κουρσουμπάς και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων. Πολλοί από τους παραπάνω συμμετείχαν στην εκδήλωση και με την ιδιότητα του παλιού προσκόπου.

Και εκπαίδευση
Η 14η Σχολή Μελών Επιτροπών Κοινωνικής Συμπαράστασης (Ε.Κ.Σ.) της Περιφέρειας Προσκόπων Λέσβου πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στη Μυτιλήνη. Στις Ε.Κ.Σ. συμμετέχουν πρώην πρόσκοποι, φίλοι της Προσκοπικής Κίνησης και γονείς ανήλικων μελών της Κίνησης, ενώ το έργο τους είναι η ποικιλόμορφη ενίσχυση του προσκοπικού έργου.

Στη Σχολή παρουσίασαν θέματα ο αρχηγός εκπαιδευτής Γιάννης Σπύρου, ο εκπαιδευτής Δημήτρης Κούτσιας και ο βαθμοφόρος ειδικός συνεργάτης Στρατής Μπαλάσκας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey