Ξεγράψτε το Κολυμβητήριο;

05/06/2014 - 16:24

Χάθηκαν άδικα δυο πολύτιμα χρόνια για το ναυταθλητισμό της Λέσβου, στο κυνήγι απ’ το Δήμο λύσεων-μπαλωμάτων, που ούτε καν υλοποιήθηκαν, προκειμένου να αποκατασταθεί το υφιστάμενο Κολυμβητήριο Μυτιλήνης;

Χάθηκαν άδικα δυο πολύτιμα χρόνια για το ναυταθλητισμό της Λέσβου, στο κυνήγι απ’ το Δήμο λύσεων-μπαλωμάτων, που ούτε καν υλοποιήθηκαν, προκειμένου να αποκατασταθεί το υφιστάμενο Κολυμβητήριο Μυτιλήνης;

Αυτό θα ισχύει αν τελικά δεν ολοκληρωθεί η τελευταία προσπάθεια που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013 κι αφορούσε στην υποστύλωσή του, η οποία από προχθές φαίνεται πως οδηγείται οριστικά σε ναυάγιο. Εκτός των γνωστών αντιρρήσεων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών να διαθέσει χώρο στο λιμάνι για τις ανάγκες του έργου, ανακλήθηκε τώρα και η θετική ανάλογη απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής, επειδή δεν είχε προηγουμένως ερωτηθεί το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σωτήρης Ζαμτράκης, φέρνει την επόμενη Πέμπτη εκ νέου το θέμα στη Λιμενική Επιτροπή, εισηγούμενος όμως να μη διατεθεί η έκταση που απαιτείται για την υποστύλωση (περί τα 10 μέτρα ακτίνα περιμετρικά του Κολυμβητηρίου), γιατί βάσει των τοπογραφικών διαγραμμάτων του έργου που εξέτασε, θεωρεί πως δε θα μπορεί να λειτουργεί το λιμάνι.

Εν όψει αυτής της συνεδρίασης, και φυσικά δεδομένης της εξαντληθείσης ήδη από καιρό υπομονής όλων των εμπλεκόμενων με το ναυταθλητισμό που περιμένουν εναγωνίως πολύ καιρό ένα σωστό και ασφαλή χώρο για να αθληθούν, όλοι οι φορείς επιβάλλεται να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους.

Να κάτσουν και να συναποφασίσουν αν θέλουν να αποκατασταθεί το υφιστάμενο Κολυμβητήριο, πώς και πότε, ή αν εκ των πραγμάτων πρέπει να ξεκινήσει τώρα η κατασκευή νέου στον Καρά Τεπέ.

Αυτό που δε γίνεται άλλο, είναι να εμπαίζουν τους αθλητές, τους γονείς, την κοινή γνώμη, χωρίς να κάνουν τίποτα, μένοντας αδρανείς να παρακολουθούν ένα κλειστό Κολυμβητήριο με στατικά προβλήματα.

Η υποστύλωση
Όσο εξαμβλωματική κι αν φάνταζε η λύση της υποστύλωσης, εγκρίθηκε απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου πέρυσι το φθινόπωρο (ακριβώς ένα χρόνο μετά τη διαπίστωση ότι το Κολυμβητήριο πάσχει σοβαρά στατικά και την ανάθεση μελέτης που το απέδειξε) ως η πλέον ενδεδειγμένη και οικονομική για την άμεση κι ασφαλή επαναλειτουργία της αθλητικής υποδομής.

Μάλιστα, η τότε γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (ΑΔΑ), Χριστιάνα Καλογήρου, που με απόφασή της προχώρησε στο κλείσιμο του Κολυμβητηρίου, εμφανίστηκε σύμφωνη στην επαναλειτουργία του χώρου, αν ξεκινούσε η υποστύλωση, ένα έργο που θα καθιστούσε ασφαλή τη λειτουργία του.

Άλλωστε, η όλη παρέμβαση θα δημιουργούσε έναν καινούργιο μεταλλικό σκελετό στήριξης του κτίσματος, που θα προσέδιδε ασφάλεια, έως ότου (κι αν ποτέ) εξασφαλιστεί η γενναία πίστωση για την υλοποίηση του μεγάλου τεχνικού έργου ενίσχυσης της στατικής επάρκειας κι εκσυγχρονισμού του Κολυμβητηρίου.

Ανάκληση της παραχώρησης
Κι ενώ παρά τις αντιρρήσεις που είχαν διατυπώσει εξ αρχής οι μηχανικοί του Δήμου Λέσβου και συνολικά η Τεχνική του Υπηρεσία, η μελέτη του έργου υποστύλωσης προχώρησε κι έχει ήδη από καιρό ολοκληρωθεί, το έργο δεν μπορούσε τόσους μήνες να ξεκινήσει.

Ούτε κι όταν διασφαλίστηκε η χρηματοδότησή του με 170.000 ευρώ απ’ τη ΣΑΤΑ του Δήμου Λέσβου πήραν μπροστά οι εργασίες, οι οποίες αρχικά μάλιστα είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν έως το τέλος τού 2013. Για να εκδοθεί η οικοδομική άδεια και να δημοπρατηθεί η υποστύλωση, θα έπρεπε να εξασφαλιστούν οι εγκρίσεις των δύο «γειτόνων» του Κολυμβητηρίου ότι επιτρέπουν το μεταλλικό πλαίσιο υποστήριξης του κτίσματος να τοποθετηθεί και στην περιοχή τους.

Η πρώτη έγκριση, του Λιμενικού Ταμείου, ήρθε σχετικά γρήγορα, το Νοέμβριο του 2013, όταν με πράξη της Λιμενικής Επιτροπής γινόταν δεκτό το αίτημα του Δήμου Λέσβου, υπό την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση του έργου υποστύλωσης δε θα διατάρασσε τη λειτουργία του λιμανιού.

Η έγκριση του άλλου γείτονα, της ΕΑΣΛ, δεν έχει δοθεί ακόμη και γι’ αυτό είναι σε εξέλιξη διάφορες ενέργειες απ’ τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και πρόεδρο του νομικού προσώπου Πολιτισμού, Άθλησης και Παιδείας, Κώστα Αστυρακάκη.

Τη Δευτέρα 2 Ιουνίου, όμως, υπήρξε μια απόφαση της ΑΔΑ, του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, το οποίο ελέγχει τις αποφάσεις του Λιμενικού Ταμείου, που ανατρέπει πλήρως τα δεδομένα, αφού ανακαλεί την έγκρισή του στην πράξη της Λιμενικής Επιτροπής για την παραχώρηση της χρήσης του χώρου του λιμανιού ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του έργου υποστύλωσης.

Τυπικές αιτιάσεις για την ανάκληση

Πώς θα λειτουργεί το λιμάνι;

Μετά την έγκριση που πήρε το Λιμενικό Ταμείο απ’ την ΑΔΑ πέρυσι το Φεβρουάριο, απέστειλε την πράξη του για παραχώρηση της χρήσης τμήματος του λιμανιού, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Το Υπουργείο προέβαλε τις αντιρρήσεις του και ενημέρωσε την ΑΔΑ, που προχώρησε σε ανάκληση.

Στην απόφαση ανάκλησης γίνεται επίκληση διατάξεων σύμφωνα με τις οποίες για «παραχωρήσεις που συνοδεύονται από οποιοδήποτε έργο μόνιμης φύσης και εγκρίνονται από το διοικητικό συμβούλιο, πριν την υλοποίηση της παραχώρησης απαιτείται η προηγούμενη έγκριση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας».

Και επειδή στο πλαίσιο της υλοποίησης της μελέτης «Αποκατάσταση στατικότητας Δημοτικού Κολυμβητηρίου Μυτιλήνης με προσωρινή υποστύλωση», εκδόθηκε η απόφαση του Λιμενικού Ταμείου χωρίς - όπως τονίζεται - «τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου», ανακαλείται η απόφαση της γενικής γραμματέα με την οποία εγκρίθηκε η πράξη της Λιμενικής Επιτροπής.

Ο κ. Ζαμτράκης, μιλώντας χθες στο «Ε», ανέφερε ότι ενημερώθηκε για την ανάκληση της απόφασης και για αυτό έχει συμπεριλάβει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου, την προσεχή Πέμπτη. Προσωπικά ο ίδιος ενημερώθηκε και από μηχανικό του Δήμου, με τα τοπογραφικά σχεδιαγράμματα που δείχνουν πώς θα είναι ο χώρος του λιμανιού αν γίνει η υποστύλωση.

«Όχι μόνο θα διαταραχθεί η λειτουργία του λιμανιού, αλλά κυριολεκτικά το έργο της υποστύλωσης απαγορεύει στο λιμάνι να λειτουργεί.

Πέργκολες, περίπτερα ναυτιλιακών εταιρειών, ό,τι βρίσκεται πλησίον του χώρου που είναι και τα ταξί, θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλες θέσεις, ενώ καταργείται στην πράξη και ο δρόμος, αναστέλλοντας όλες τις δραστηριότητες του λιμανιού στην περιοχή αυτή», ανέφερε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, ξεκαθαρίζοντας ότι έχει αντιρρήσεις για την παραχώρηση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey