Επείγουσα ανάγκη για προσωπικό στο πανεπιστημιακό Τμήμα της Λήμνου

Στα όριά του το «όνειρο»

04/06/2014 - 16:18

Με μόλις τέσσερις μόνιμους καθηγητές και αρκετές περικοπές στο έκτακτο προσωπικό διεξάγεται το εκπαιδευτικό έργο στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στη Λήμνο.

Με μόλις τέσσερις μόνιμους καθηγητές και αρκετές περικοπές στο έκτακτο προσωπικό διεξάγεται το εκπαιδευτικό έργο στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στη Λήμνο. Σοβαρές ελλείψεις παρατηρούνται και στο διοικητικό προσωπικό, καθώς μόλις δύο άτομα καλούνται να καλύψουν το σύνολο των φοιτητών, που ανέρχονται στους 400. Τέλος, ζήτημα για αύξηση των φοιτητών που δικαιούνται δωρεάν σίτιση και στέγαση θέτει με ερώτησή του στον υπουργό Παιδείας ο βουλευτής Λέσβου Γιάννης Ζερδελής. Αξιοσημείωτο είναι πως παρά τις δυσκολίες, φοιτητές και καθηγητές του Τμήματος εξακολουθούν να αποσπούν σημαντικές βραβεύσεις σε αναγνωρισμένους διαγωνισμούς όπου λαμβάνουν μέρος.

Σε οριακό επίπεδο έχει φτάσει η λειτουργία του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής που βρίσκεται στη Λήμνο. Η έλλειψη διδακτικού προσωπικού και προσωπικού εργαστηρίων καθιστά τη διεξαγωγή του προγράμματος σπουδών εξαιρετικά αμφίβολη. Από το σύνολο των καθηγητών, μόνο τέσσερα μέλη ΔΕΠ είναι εκλεγμένα και ένας ακόμη θα εκλεγεί στο τέλος του χρόνου. Απαραίτητες κρίνονται οι προσλήψεις 10 ακόμα μόνιμων καθηγητών σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Νίκο Σουλακέλλη, η διαδικασία για τις οποίες πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.
Η έλλειψη μόνιμου προσωπικού καλύπτεται από συμβασιούχους καθηγητές. Και εκεί όμως τα πράγματα δεν είναι ευοίωνα. Το Υπουργείο Παιδείας έχει τελευταίως περικόψει δραστικά το κονδύλι για τους συμβασιούχους καθηγητές.

Εσωτερικές αντιδράσεις

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων ανήκει στη Σχολή Περιβάλλοντος και για να συνεχίσει τη λειτουργία του, απορρόφησε σχεδόν όλες τις πιστώσεις για έκτακτο διδακτικό προσωπικό, που αντιστοιχούσαν σε όλη τη Σχολή. «Ήταν συνειδητή επιλογή, για να μην αφήσουμε το Τμήμα σε αδυναμία να εκτελέσει το πρόγραμμα σπουδών του», τόνισε ο κ. Σουλακέλλης.
Επιπλέον μείζον ζήτημα είναι και η έλλειψη διοικητικού προσωπικού, καθώς δύο άτομα εξυπηρετούν τις γραμματειακές ανάγκες ενός τμήματος 400 εγγεγραμμένων φοιτητών. Οι δύο υπάλληλοι, αν και έχουν επιτύχει σε διαγωνισμό τού ΑΣΕΠ, παραμένουν αδιόριστοι. Ανοικτό είναι ακόμα και το ενδεχόμενο να τους μεταφέρουν και να προσληφθούν σε άλλες υπηρεσίες.
Η απουσία εξειδικευμένου προσωπικού στα εργαστήρια του Τμήματος δημιουργεί μία ακόμα ανοιχτή πληγή. Αυτήν τη στιγμή, για τη στήριξη του προγράμματος σπουδών χρειάζονται τρεις προσλήψεις προσωπικού αυτής της κατηγορίας. Σημειώνεται πως τα εργαστηριακά μαθήματα παραδίδονται θεωρητικά, γεγονός που μειώνει τη δυνατότητα επιπλέον εκπαίδευσης στους φοιτητές.

Επιτακτική ανάγκη μπαίνει και για την ενίσχυση των παροχών φοιτητικής μέριμνας. Ακολουθώντας το παράδειγμα των υπόλοιπων τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Τμήμα Επιστήμης της Διατροφής, ο αριθμός των φοιτητών που δικαιούται δωρεάν σίτιση και στέγαση, είναι μικρός.

Κι όμως έχει διακρίσεις

Άρτια ακαδημαϊκή εικόνα παρουσιάζει το Τμήμα Επιστήμης της Διατροφής, παρά το γεγονός ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι σημαντικές. Αυτό απορρέει αφενός από τις διακρίσεις φοιτητών και καθηγητών σε αναγνωρισμένους διαγωνισμούς που αφορούν στο συγκεκριμένο επιστημονικό κλάδο και αφετέρου από τα αποτελέσματα της περσινής εξωτερικής αξιολόγησης. Στην τελευταία, μάλιστα, το Τμήμα έλαβε μέρος χωρίς να είναι υποχρεωμένο, αποσπώντας τη διαπίστωση του υψηλής ποιότητας ακαδημαϊκού έργου. Στην ίδια έκθεση αξιολόγησης αναφέρεται η ανάγκη για άμεση και ουσιαστική στήριξη του Τμήματος από το Υπουργείο Παιδείας.

Ο αντιπρύτανης Φοιτητικών Θεμάτων, Νίκος Σουλακέλλης, δήλωσε στο «Ε»: «Αν και νέο, το Τμήμα της Λήμνου είναι ένα από τα πλέον ισχυρά με βάση καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια. Η δουλειά καθηγητών και φοιτητών είναι εξαιρετική και αυτό αποδεικνύεται από τις βραβεύσεις, αλλά και από τις συνεργασίες που έχει αναπτύξει το Τμήμα με τοπικές επιχειρήσεις προάγοντας την καινοτομία. Είναι αναγκαίο να λυθεί το ζήτημα με το προσωπικό και άμεσα να προχωρήσουν οι διαδικασίες προσλήψεων. Ως Σύγκλητος έχουμε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ενίσχυσης του Τμήματος με συμβασιούχους καθηγητές, αλλά αυτό είναι μια λύση προσωρινή. Το Υπουργείο οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του και να εξασφαλίσει την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία σε ένα Τμήμα που το έχει αγκαλιάσει η κοινωνία της Λήμνου».

Και ερώτηση Ζερδελή

Τις άμεσες ενέργειες στις οποίες θα προβεί το Υπουργείο Παιδείας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου ως προς τις ελλείψεις διδακτικού-διοικητικού προσωπικού και τις εργαστηριακές υποδομές, ζητά να πληροφορηθεί με ερώτησή του στη Βουλή ο Γιάννης Ζερδελής. Στην ίδια ερώτηση, τίθενται και τα θέματα της στέγασης και σίτισης των φοιτητών του Τμήματος.

Ο βουλευτής Λέσβου τού ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στο κείμενο της ερώτησής του: «Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, λόγω της έλλειψης διδακτικού μόνιμου προσωπικού, δεν μπορεί να προσφέρει πλήρη προγράμματα σπουδών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιτελέσει τον εκπαιδευτικό του ρόλο. Ένα πανεπιστημιακό Τμήμα το οποίο βρίσκεται σε νησιωτική περιοχή, πρέπει να καλύπτεται σχεδόν αποκλειστικά από μόνιμους καθηγητές».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey