Μια παρέα προσκόπων στο Αϊβαλί και στο Μοσχονήσι, στη μνήμη των προσκόπων της Μικρασίας

Ταξίδι στον Πολιτισμό και την Ιστορία

03/06/2014 - 15:40

Ψυχή, ζωντάνια και μια υπόσχεση. Αυτό κρατούν από το μοναδικό ταξίδι στην Αιολίδα Γη, το Αϊβαλί και το Μοσχονήσι, που επισκέφτηκαν βαθμοφόροι, λυκόπουλα, μέλη της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης και φίλοι της Προσκοπικής Κίνησης το περασμένο Σάββατο.

Ψυχή, ζωντάνια και μια υπόσχεση. Αυτό κρατούν από το μοναδικό ταξίδι στην Αιολίδα Γη, το Αϊβαλί και το Μοσχονήσι, που επισκέφτηκαν βαθμοφόροι, λυκόπουλα, μέλη της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης και φίλοι της Προσκοπικής Κίνησης το περασμένο Σάββατο.

Την προσκυνηματική εκδρομή διοργάνωσε το 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης στο πλαίσιο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης των 95 χρόνων από τη θυσία των προσκόπων του Αϊδινίου.

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, το σύνολο των εκδρομέων επιβιβάστηκε στο τουρκικό καραβάκι με προορισμό το Αϊβαλί. Χάρη στον «ξεναγό» τους, τον αρχηγό του 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων, Στρατή Μπαλάσκα, είχαν την ευκαιρία σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους με το καραβάκι να γνωρίσουν την ιστορία της «γειτονιάς». Μαζί τους, και άλλοι ταξιδιώτες, οι οποίοι «περικύκλωσαν» την ομάδα των προσκόπων.

Μετά την άφιξή τους, η παρέα των ένστολων μάλιστα προσκόπων περπάτησε σχεδόν όλο το ιστορικό κέντρο της πολιτείας, μαθαίνοντας ιστορίες για παλιές εκκλησίες που κατέρρευσαν ή καταρρέουν κι άλλες που σώθηκαν γιατί έγιναν τζαμιά. Μαζί τους και εκκλησίες, αλλά και παλιά αρχοντόσπιτα και λιθόστρωτα, όπως και το σπίτι του Ηλία Βενέζη.

Για την υπόσχεση
Κι ύστερα, στο Μοσχονήσι, για μια από τις πιο κορυφαίες εμπειρίες. Στον ερειπωμένο ναό της Αγίας Τριάδας, από τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Κυδωνιών, αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, π. Κύριλλο Συκή, εψάλη τρισάγιο στη μνήμη όλων των Μικρασιατών προσκόπων, όσων έμειναν πίσω και όσων πέρασαν το 1922 κουβαλώντας μαζί τους τις αρχές και τις αξίες του Μικρασιάτη προσκόπου.

«Τα ντουβάρια δεν πέφτουν γιατί είναι ποτισμένα με αίμα. Να ανταμώνουμε στα ντουβάρια ετούτα και να τους δίνουμε ζωή», ανέφερε μετά το τρισάγιο στο συγκεντρωμένο κόσμο ο π. Κύριλλος Συκής.

«Οι ψυχές είναι που κρατούν τα ερείπια και δεν πέφτουν», ανταπάντησε ο αρχηγός των Ναυτοπροσκόπων της Μυτιλήνης, Στρατής μπαλάσκας.

Και συνέχισε: «Οι ψυχές όσων έμειναν πίσω σαν των Προσκόπων του Αϊδινίου που θυσιάστηκαν, όσων πέρασαν πρόσφυγες κρατώντας τις αξίες του Μικρασιάτη προσκόπου μένοντας πάντα πρόσκοποι της πατρίδας της ψυχής, που πάντα κουβαλούσαν μέσα τους.

Κι εμείς σήμερα, εμείς νιώθουμε συνεχιστές της αξίας του πολιτισμού της Μικρασίας, του πολιτισμού της ανοχής στο διαφορετικό και της αλληλεγγύης. Της συνύπαρξης».

Με αυτά τα συγκινητικά λόγια, ο Στρατής Μπαλάσκας κάλεσε τους παρόντες να ανανεώσουν την Προσκοπική τους Υπόσχεση.

Με ενδιαφέρον, στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες στο προσκύνημα περιηγήθηκαν τον παλιό ναό του Μοσχονησιώτη Ταξιάρχη, ο οποίος επισκευάστηκε με πρωτοβουλία και έξοδα του Τούρκου μεγιστάνα Ραχμί Κοτς, όπου και εκτίθενται κάποιες από τις συλλογές του.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey