Παρά τις παραχωρήσεις δημοτικών χώρων για τη στέγασή τους, Καλλονή και Πλωμάρι δεν έχουν ακόμη ΚΕΦΥ

Όταν το κράτος σφυρίζει αδιάφορα…

30/05/2014 - 16:34

Πριν ενάμιση χρόνο, όταν τον Ιανουάριο του 2013 κατέβαζε ρολά η ΔΟΥ Καλλονής κι αφού είχε προηγηθεί και το κλείσιμο της Εφορίας στο Πλωμάρι, το Υπουργείο Οικονομικών συμπεριέλαβε τη Λέσβο και τις δύο συγκεκριμένες περιοχές σε εκείνες όπου «άμεσα» επρόκειτο να λειτουργήσουν Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογικών Υποθέσεων (ΚΕΦΥ).

Πριν ενάμιση χρόνο, όταν τον Ιανουάριο του 2013 κατέβαζε ρολά η ΔΟΥ Καλλονής κι αφού είχε προηγηθεί και το κλείσιμο της Εφορίας στο Πλωμάρι, το Υπουργείο Οικονομικών συμπεριέλαβε τη Λέσβο και τις δύο συγκεκριμένες περιοχές σε εκείνες όπου «άμεσα» επρόκειτο να λειτουργήσουν Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογικών Υποθέσεων (ΚΕΦΥ).

Κι ενώ μετά από αρκετές περιπέτειες έχει προχωρήσει πλέον η όλη διαδικασία απ’ την πλευρά του Δήμου, που δέσμευσε ακίνητά του για τις συγκεκριμένες χρήσεις, απ’ το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει υπάρξει ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Κανένα νέο για την τύχη των φορολογικών μονάδων, που φαίνεται στην πορεία να σβήστηκαν απ’ τον κατάλογο.

Βέβαια, στην πράξη το σύνολο των πολιτών της Λέσβου, αλλά και της Λήμνου, όπου έχει στηθεί Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων (ΓΕΦ), εξυπηρετείται απ’ την υποστελεχωμένη από καιρό ΔΟΥ Μυτιλήνης, που σηκώνει το βάρος των φορολογικών υποθέσεων ολόκληρου του Νομού με λιγότερους από 60 υπαλλήλους.

Σε περίπτωση δε που δρομολογηθεί, αν ποτέ τηρηθούν τα υπεσχημένα, και η λειτουργία των περιφερειακών δομών, η κεντρική μονάδα θα μείνει με ακόμη λιγότερο προσωπικό, αν και θα συνεχίσει λόγω αρμοδιοτήτων να έχει τον ίδιο σχεδόν όγκο υποθέσεων.

Καμμία ενέργεια
Στα μέσα Μαρτίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου ομόφωνα αποφάσισε να παραχωρήσει δωρεάν χώρο στο πρώην Δημαρχείο Καλλονής και στο πρώην Δημαρχείο Πλωμαρίου, για τη δημιουργία των αντίστοιχων ΚΕΦΥ.

Όλο το προηγούμενο διάστημα κι όσο καιρό διαρκούσε η διεκδίκηση των Εφοριών που καταργήθηκαν, ο Δήμος δεν προχωρούσε σε παραχωρήσεις.

Όταν όμως επιβεβαιώθηκε πως δεν υπάρχει καμμία περίπτωση επαναλειτουργίας των κλειστών ΔΟΥ, κρίθηκε αναγκαίο να παραχωρηθούν τα ακίνητα, ώστε ακόμη και μετά από καιρό, να υπάρξουν περιφερειακά δομές εξυπηρέτησης των φορολογουμένων.

Ταυτοχρόνως, μάλιστα, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε και τη δωρεάν κάλυψη όλων των λοιπών λειτουργικών αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή (γραφεία, έπιπλα, κομπιούτερ, ύδρευση, φωτισμό, τηλέφωνα, φαξ κ.τ.λ.) των ΚΕΦΥ, προκειμένου να μην υπάρχει καμμία αιτίαση απ’ την πλευρά του Υπουργείου για να μην τηρήσει τα υπεσχημένα, κάνοντας το πρώτο βήμα για να λειτουργήσουν τέτοια Κέντρα στην Καλλονή και το Πλωμάρι.

«Απ’ την πλευρά μας, έχουν γίνει όλες οι ενέργειες, και για τα ΚΕΦΥ, και για το ΙΚΑ, και για το Αστυνομικό Τμήμα Καλλονής. Τα προωθήσαμε στα υπουργεία και περιμένουμε τις απαντήσεις τους», επεσήμανε χθες ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, προσθέτοντας ότι ακόμη δεν είναι σίγουρο πως θα υπάρξει ανταπόκριση.

Τοπικά, στη ΔΟΥ Μυτιλήνης, όπως μας είπε ο διευθυντής της, Παναγιώτης Μπαρούτης, δεν έχει κοινοποιηθεί τέτοια απόφαση, ούτε ένα έγγραφο για τα παραχωρούμενα ακίνητα, οπότε δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν έχει ενημερωθεί σχετικώς το Υπουργείο ή όχι.

Ούτε για το Τμήμα Καλλονής
Θύμισε, μάλιστα, ότι για το Αστυνομικό Τμήμα της Καλλονής, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι πως όταν λάβει ο Δήμος δέσμευση εκ μέρους του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για 15ετή παραμονή της Αστυνομίας στην Καλλονή Λέσβου, τότε θα προχωρήσει στην παραχώρηση του εν λόγω δημοτικού ακινήτου.

Όμως και για αυτό το μείζον για την περιοχή ζήτημα, δεν έχει υπάρξει απολύτως καμμία αντίδραση από το αρμόδιο υπουργείο.
Κι αν για την Εφορία υπάρχει αντίλογος που θέλει με τα νέα ηλεκτρονικά μέσα και την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων απ’ τον υπολογιστή που έχουν στο σπίτι τους (στην πλειοψηφία των υποθέσεών τους), σίγουρα δεν μπορεί να σταθεί ανάλογος ισχυρισμός και για το Αστυνομικό Τμήμα που εξακολουθεί να περιμένει η ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey