Σε Όλυμπο, Αμαλή, Λεπέτυμνο στη Λέσβο και σε Άγιο Αθανάσιο και Κόρακα στη Λήμνο, οι σταθμοί τής Digea

Ψηφιακό σήμα από Αύγουστο

30/05/2014 - 14:15

Απ’ τον Αύγουστο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία και δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, το σήμα τής Digea φτάνει και στα τρία νησιά του Νομού Λέσβου.

Απ’ τον Αύγουστο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία και δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, το σήμα τής Digea φτάνει και στα τρία νησιά του Νομού Λέσβου. Μέσω πέντε σταθμών που θα τοποθετηθούν σε Λέσβο και Λήμνο, όλες οι περιοχές τους όπως και ο Άι-Στράτης, θα περάσουν στη νέα ψηφιακή εποχή για την τηλεόραση. Χθες όμως, δημοσιεύτηκε και ο πρώτος χαρακτηρισμός έκτασης για λογαριασμό του ψηφιακού παρόχου, στην περιοχή του Ολύμπου, στην Αγιάσο, όπου ο σταθμός τής Digea θα έχει τις εγκαταστάσεις του σε έκταση 504 τετραγωνικών μέτρων.

Λόγω του ιδιαίτερα ανώμαλου γεωγραφικού αναγλύφου, η Λέσβος είναι απ’ τις περιοχές του ελληνικού χάρτη με τα μεγαλύτερα προβλήματα λήψης του αναλογικού τηλεοπτικού σήματος. Όλα μάλιστα τα τελευταία χρόνια, πολλά χωριά συγκεκριμένων περιοχών δεν είχαν σχεδόν στο σύνολό τους πρόσβαση στα ιδιωτικά κανάλια, ενώ κατ’ επανάληψη ανέκυψαν ζητήματα με την παράτυπη τοποθέτηση αναμεταδοτών. Είναι συχνές δε οι περιπτώσεις που αυτοδιοικητικοί οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη επειδή φρόντισαν έστω και διά της πλαγίας οδού να κάνουν αυτό που δεν έκαναν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, να εξασφαλίσουν καλό σήμα στους τηλεοπτικούς δέκτες για τους δημότες τους.

Λύση η ψηφιακή τηλεόραση

Έτσι, όταν έκανε την εμφάνισή της στη χώρα μας η ψηφιακή τηλεόραση το 2009, αναπτερώθηκαν οι ελπίδες πως σύντομα η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση για τους πανελλαδικής εμβέλειας σταθμούς θα φτάσει και στη Λέσβο. Δυστυχώς όμως χρειάστηκαν αρκετά χρόνια, καθώς δόθηκε προτεραιότητα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Όμως τώρα πλέον φαίνεται πως τα προβλήματα θα ξεπεραστούν με την επέκτασή της στην περιοχή μας. Αυτή η επέκταση, σύμφωνα με το τελευταίο χρονοδιάγραμμα, αναμένεται την 1η Αυγούστου 2014.

Χθες δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄ 1338/27-05-14) η τροποποίηση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που όριζε τη σταδιακή κατάργηση ανά περιοχή του αναλογικού σήματος. Βάσει του καινούργιου χρονοδιαγράμματος, η Λέσβος και η Λήμνος, όπως και πολλές ακόμη περιοχές του βορειοανατολικού τμήματος της χώρας, επιβεβαιώνεται πως θα έχουν ψηφιακό σήμα απ’ την 1η Αυγούστου.
Μέχρι τότε, ο ψηφιακός πάροχος θα έχει αναπτύξει, εγκαταστήσει και αδειοδοτήσει τις σχετικές κεραίες, αφού ήδη έχει ξεκινήσει την όλη διαδικασία.

Το πρώτο βήμα έγινε με τα αιτήματα χαρακτηρισμού των εκτάσεων στις οποίες προτίθεται να τοποθετήσει η «Digea - Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε.» τους σταθμούς της. Πιο συγκεκριμένα, χθες απ’ τη Διεύθυνση Δασών Ν. Λέσβου ανακοινώθηκε πράξη χαρακτηρισμού, η οποία στάλθηκε προς ανάρτηση στο Δημοτικό Κατάστημα Αγιάσου σύμφωνα με την οποία «χαρακτηρίσθηκε, μετά από αίτηση της “Digea - Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε.”, σταθμού επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος, έκταση εμβαδού 504 τ.μ., η οποία βρίσκεται στη θέση “Όλυμπος”, Δημοτικής Ενότητας Αγιάσου Δήμου Λέσβου, ως δασική».

Οι θέσεις

Ο χαρακτηρισμός αυτός δεν αποκλείει την τοποθέτηση των εγκαταστάσεων, αφού είναι επιτρεπτή μια τέτοια επέμβαση σε δασική έκταση. Ο χώρος στον Όλυμπο αποτελεί δημόσια έκταση για την οποία δε γεννάται ζήτημα να παραχωρηθεί για τη συγκεκριμένη χρήση. Ανάλογο αίτημα έχει ο ψηφιακός πάροχος υποβάλει για την περιοχή της Αμαλής, όπως και για το Λεπέτυμνο, και αναμένονται ανάλογες αποφάσεις χαρακτηρισμού.

Σε επίπεδο Λήμνου, όπου αρχικά αναμενόταν η εγκατάσταση σταθμών τής Digea πολύ νωρίτερα, ήδη απ’ τις αρχές του χρόνου, οι θέσεις που έχουν επιλεγεί είναι σε Άγιο Αθανάσιο, στην κορυφή του βουνού, και Κόρακα, προκειμένου έτσι να υπάρχει κάλυψη όλου του νησιού, αλλά και του Αγίου Ευστρατίου, τουλάχιστον όπως φαίνεται απ’ τους χάρτες κάλυψης που έχει η εταιρεία στην ιστοσελίδα της.
Τόσο στη Λέσβο, όσο και στη Λήμνο, οι επιλεγείσες θέσεις είναι ίδιες με αυτές όπου έως τώρα υπάρχουν τοποθετημένα όλα τα κέντρα εκπομπής των τηλεοπτικών καναλιών και της κινητής τηλεφωνίας. Θυμίζουμε ότι για την ψηφιακή τηλεόραση δε χρειάζεται συνδρομή, αφού τα κανάλια μέτοχοι της Digea εκπέμπονται ελεύθερα, και μάλιστα με εξαιρετικά ποιοτικό σήμα, αλλά και κορυφαία ποιότητα εικόνας και ήχου.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τις επόμενες μέρες και έως το τέλος Ιουνίου θα καλυφθεί η Πελοπόννησος, θα ακολουθήσει η κάλυψη όλης της Αττικής μέχρι τα μέσα Ιουλίου και στη συνέχεια την 1η Αυγούστου θα δοθεί ψηφιακό σήμα στις περιοχές της βορειοανατολικής Ελλάδας και τα νησιά του βορείου Αιγαίου, μέσω πέντε δικτύων εκπομπής. Το κάθε δίκτυο εκπομπής περιλαμβάνει πολλά κέντρα εκπομπής, τα οποία συγχρονίζονται και εκπέμπουν τηλεοπτικό πρόγραμμα στις ίδιες συχνότητες.

Κάθε δίκτυο εκπομπής υπ’ αριθμόν 33, όπως ορίστηκε στο χάρτη συχνοτήτων, περιλαμβάνει τα κέντρα εκπομπής που αφορούν στο βόρειο Αιγαίο και πιο συγκεκριμένα τις περιοχές: Όλυμπος, Μυτιλήνη, Λήμνος, Μόλυβος, Μύρινα, Χίος Θυμιανά, Θολό Ποτάμι και Μεστά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey