Ζημίες για 2.000 κτηνοτρόφους της Λέσβου

Χάνεται η μισή Εξισωτική Αποζημίωση

29/05/2014 - 17:39

Με 120.000 στρέμματα βοσκοτόπων της Λέσβου χαρακτηρισμένα ως μη επιλέξιμα προς επιδότηση, 1.500 με 2.000 κτηνοτρόφοι της Λέσβου κινδυνεύουν να χάσουν την Εξισωτική Αποζημίωση που λάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια. Περίπου 1.000 αναμένεται ότι είναι οι κτηνοτρόφοι που δε θα χάσουν την επιδότηση.

Με 120.000 στρέμματα βοσκοτόπων της Λέσβου χαρακτηρισμένα ως μη επιλέξιμα προς επιδότηση, 1.500 με 2.000 κτηνοτρόφοι της Λέσβου κινδυνεύουν να χάσουν την Εξισωτική Αποζημίωση που λάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια. Περίπου 1.000 αναμένεται ότι είναι οι κτηνοτρόφοι που δε θα χάσουν την επιδότηση.

Ο μελετητής Γιάννης Φλωρίδης εκτιμά πως οι απώλειες από την Εξισωτική Αποζημίωση θα κυμανθούν μεταξύ 40% και 50% των 2,5 εκατ. ευρώ που λάμβαναν μέχρι τώρα οι δικαιούχοι της επιδότησης. Ακόμη μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στη Λήμνο, όπου οι μη επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων ξεπερνούν το 35%.

Η Εξισωτική Αποζημίωση είναι η επιδότηση που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι των ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών της χώρας.

Δίνεται ως αντιστάθμισμα του υψηλότερου κόστους παραγωγής και της μειωμένης αποδοτικότητας που συνεπάγεται η περιοχή όπου δραστηριοποιούνται σε σχέση με τους κτηνοτρόφους των πεδινών εκτάσεων. Εδώ και μια πενταετία περίπου, έχει εκφραστεί η πρόθεση να καταργηθεί η συγκεκριμένη επιδότηση και τα κονδύλια αυτά να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα.

Οι έως τώρα πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λένε πως το Πρόγραμμα της Εξισωτικής Αποζημίωσης δεν πρόκειται να ανανεωθεί για τη νέα προγραμματική περίοδο. Παρ’ όλα αυτά, εντός του Ιουνίου θα πρέπει να γίνουν οι πληρωμές της Εξισωτικής Αποζημίωση του έτους 2013, ενώ η φετινή Εξισωτική Αποζημίωση θα πρέπει να πληρωθεί τον Ιούνιο του 2015.

Πού εντοπίζονται…
Τα 120.000 στρέμματα που έχουν χαρακτηριστεί ως μη επιλέξιμα προς επιδότηση στη Λέσβο, εντοπίζονται στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα του νησιού. Δηλαδή στη Γέρα, το Πλωμάρι, τα χωριά του πρώην Δήμου Ευεργέτουλα, την Αγία Παρασκευή, τη Στύψη, την Πέτρα, το Μόλυβο, το Μανταμάδο και τη Θερμή. Οι κτηνοτρόφοι των περιοχών είχε θα χάσουν το σύνολο της Εξισωτικής Αποζημίωσης που λάμβαναν, είτε μέρος αυτής, παρ’ ότι έχουν περιοριστεί δραστικά οι μη επιλέξιμες εκτάσεις.

Κι αυτό γιατί όταν ένας κτηνοτρόφος δηλώσει λιγότερα από τα απαιτούμενα στρέμματα, υφίσταται μεγάλη περικοπή στην επιδότηση, μέχρι και πλήρη απώλειά της. Ακόμη μεγαλύτερο θα είναι το πρόβλημα στη Λήμνο, όπου ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι από τις άστοχες ενέργειες του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τα δυσάρεστα νέα δεν τελειώνουν εδώ. Όλα δείχνουν πως το πρόβλημα των μη επιλέξιμων βοσκοτόπων θα μεταφερθεί και στη νέα προγραμματική περίοδο (2015 - 2020), διότι το Υπουργείο, παρά τα όσα λέγονται, μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να βρει λύση στο πρόβλημα. Κι όταν λέμε λύση, εννοούμε να περιγράψει με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο ποιος είναι ο ορισμός του βοσκοτόπου στην Ελλάδα και ποιες είναι οι εκτάσεις που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά, ώστε να πειστούν οι κοινοτικές αρχές πως τα ελληνικά βοσκοτόπια δεν είναι ακορντεόν.

Για τη Λέσβο τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα, διότι πολλά από τα βοσκοτόπια του νησιού θεωρούνται δάσος επειδή οι πρόγονοι των σημερινών κτηνοτρόφων του νησιού είχαν φυτέψει βελανιδιές που προστάτευαν τα κοπάδια από τον ήλιο, και χρησιμοποιούσαν τα βελανίδια ως ζωοτροφή.

Επίσης πουλούσαν τα βελανίδια στα βυρσοδεψία του νησιού. Σήμερα οι βελανιδιές θεωρούν δασικό είδος και οι εκτάσεις μέσα στις οποίες βρίσκονται, δάση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey