ΝΕΛ και Τράπεζα Πειραιώς

Σε δικαστική διαμάχη

29/05/2014 - 15:40

Μπροστά σε ένα νέο γύρο, δικαστικής αντιπαράθεσης βρίσκεται η ΝΕΛ με την Τράπεζα Πειραιώς όπως όλα δείχνουν.
Η μη πραγματοποίηση της προγραμματισμένης για χθες έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΝΕΛ από κύκλους της εταιρείας αποδίδεται στην Τράπεζα Πειραιώς.

Μπροστά σε ένα νέο γύρο, δικαστικής αντιπαράθεσης βρίσκεται η ΝΕΛ με την Τράπεζα Πειραιώς όπως όλα δείχνουν.
Η μη πραγματοποίηση της προγραμματισμένης για χθες έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΝΕΛ από κύκλους της εταιρείας αποδίδεται στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία συνεχίζει να κρατάει ως ενέχυρο το 95% των μετοχών τής Ναυτιλιακής, η συμφωνία εξυγίανσης της οποίας προβλέπει άρση του ενεχύρου και απόδοση των μετοχών στους κατόχους τους.

Η Τράπεζα Πειραιώς αρνείται να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια και με τον τρόπο αυτό μπλοκάρει σε αυτήν τη φάση την αύξηση κεφαλαίου. Κύκλοι της εταιρείας θεωρούν πως αυτό είναι «αιτία πολέμου», καθώς τη στάση της Τράπεζας με την άρνησή της να ανοίγει γραμμές χρηματοδότησης προς τη ΝΕΛ και την καταβολή του 1,2 εκατ. ευρώ που προβλέπεται από τη συμφωνία εξυγίανσης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν: «Δε μας δίνουν κεφάλαια για να λειτουργήσει η εταιρεία, δε μας αφήνουν να κάνουμε αύξηση κεφαλαίου για να αντιμετωπίσουμε τα οικονομικά προβλήματα. Τι άλλο χρειάζεται να γίνει για να αντιληφθεί το κράτος πως μας οδηγούν σε οικονομική ασφυξία επειδή τους χαλάμε τα σχέδια;»

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η διοίκηση της ΝΕΛ δείχνει περισσότερο αποφασισμένη από ποτέ να προχωρήσει σε αγωγές και μηνύσεις κατά της Τράπεζας Πειραιώς και των αρμόδιων οργάνων αυτής για τη μη υλοποίηση της συμφωνίας εξυγίανσης, ενώ ήδη έχουν σταλεί εξώδικες επιστολές στην Τράπεζα.

Ο πραγματικός στόχος της νέας προσφυγής τής ΝΕΛ στη Δικαιοσύνη στόχο έχει να πιέσει τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή της συμφωνίας εξυγίανσης.

Η διοίκηση της εταιρείας γνωρίζει πολύ καλά πως η δικαίωσή της στις δικαστικές αίθουσες θα απαιτήσει μερικά χρόνια για να ολοκληρωθεί, την ώρα που έχει άμεση ανάγκη κεφαλαίων. Γι’ αυτό και εκτιμούμε πως η προσφυγή στη Δικαιοσύνη στόχο έχει να πιέσει τη διοίκηση της Τράπεζας κι όχι αυτή καθ’ αυτήν τη δικαστική δικαίωση.

Πηγές προσκείμενες στην Altana, μια εκ των off-shore εταιρειών που είναι μέτοχοι της ΝΕΛ, αναφέρουν πως αυτήν τη στιγμή υπάρχουν επενδυτές που είναι έτοιμοι να μπουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΝΕΛ στην περίπτωση που οι άλλοι παλαιοί μέτοχοι δεν καλύψουν το δικό τους μερίδιο κατά την αύξηση κεφαλαίου. Αυτός είναι, κατά την άποψή μας, ο λόγος που η διοίκηση της εταιρείας λαμβάνει όλα τα μέτρα που θεωρεί αναγκαία για να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν η αύξηση κεφαλαίου.

Στις 11 Ιουνίου
Λίγα λεπτά μετά τις 2:00 χθες το μεσημέρι, η διοίκηση της ΝΕΛ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρονταν οι λόγοι ματαίωσης της έκτακτης γενικής συνέλευσης. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως στη συνέλευση παρέστησαν 94,81 εκατομμύρια μετοχές που αντιπροσωπεύουν το 37,11% του μετοχικού κεφαλαίου, όταν η απαιτούμενη απαρτία για τη συζήτηση της αύξησης κεφαλαίου είναι τα 2/3 των μετοχών.

Η πρώτη επαναληπτική έκτακτη γενική συνέλευση θα λάβει χώρα στις 11 Ιουνίου 2014 την ίδια ώρα και στον ίδιο τόπο, σύμφωνα με την πρόσκληση που έχει δοθεί στη δημοσιότητα στις 2 Μαΐου.

Αν και πάλι δεν υπάρξει απαρτία, τότε η έκτακτη γενική συνέλευση θα μεταφερθεί δύο εβδομάδες αργότερα και θα πραγματοποιηθεί στις 25 του Ιουνίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey