Πήρε μικρή παράταση η κατασκευή του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Μόριας

Έτοιμο τέλος Ιουνίου…

27/05/2014 - 15:27

Στις 23 Ιουνίου θα παραδοθεί το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης της Μόριας, αφού παρά τους γρήγορους ρυθμούς εκτέλεσης του έργου, ο χειμωνιάτικος καιρός και οι βροχές του προηγούμενου διαστήματος καθυστέρησαν περίπου ενάμιση μήνα την ολοκλήρωσή του.

Στις 23 Ιουνίου θα παραδοθεί το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης της Μόριας, αφού παρά τους γρήγορους ρυθμούς εκτέλεσης του έργου, ο χειμωνιάτικος καιρός και οι βροχές του προηγούμενου διαστήματος καθυστέρησαν περίπου ενάμιση μήνα την ολοκλήρωσή του.

Η ένταξη όμως της νέας δομής στη συνολική μονάδα για τους μετανάστες, αλλάζει άρδην και το χαρακτήρα των χρήσεων που φιλοξενεί το παλιό στρατόπεδο Παραδέλλη, αφού εκτός της ταυτοποίησης και της πρώτης υποδοχής, της ολιγοήμερης δηλαδή παραμονής προσφύγων, θα λειτουργεί στη Λέσβο κι ένας χώρος κράτησης - όλων εκείνων που κάποια στιγμή, άγνωστο πότε, θα επιστρέψουν στις πατρίδες απ’ τις οποίες έφυγαν. Αν τους δεχθούν ποτέ.

Το μεγαλύτερο έργο που είναι σε εξέλιξη στις εγκαταστάσεις της Μόριας, είναι η «Δημιουργία κτηριακού συγκροτήματος Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης υπηκόων τρίτων χωρών προς επιστροφή, στη Μυτιλήνη, στις εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου “Παραδέλλη”, στη θέση Πουριά - Μαρμαρά - Μόρια Μυτιλήνης», το οποίο έχει ανατεθεί στην εργοληπτική εταιρεία ΠΡΟΕΤ Α.Ε. με 5,36 εκατ. ευρώ. Το Κέντρο αυτό, το πρώτο σε νησιωτική περιοχή, είναι ανάλογο με αυτά που έχουν ήδη αναπτυχθεί ή διαμορφώνονται σε Αμυγδαλέζα, Κόρινθο, Κομοτηνή, Έβρο και στο Παρανέστι Δράμας.

Η δυναμικότητά του υπολογίζεται για 500 άτομα και η διαφορά του με τις άλλες δομές που ήδη λειτουργούν στη Μόρια, είναι πως οι μετανάστες θα είναι τύποις και ουσία κρατούμενοι.

Οι εγκαταστάσεις του Προαναχωρησιακού Κέντρου βρίσκονται στο ψηλότερο τμήμα του παλιού στρατοπέδου και κατόπιν αιτήματος της αναδόχου εταιρείας, θα παραδοθούν 45 μέρες αργότερα απ’ την αρχική ημερομηνία για την οποία είχε προσδιοριστεί η ολοκλήρωσή τους, στα τέλη Ιουνίου δηλαδή.

Σημειωτέον ότι το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής, κατά 75% Κοινοτική Συμμετοχή και 25% από Εθνικούς Πόρους, από το Π.Δ.Ε. του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ενώ η κατασκευή του κρίθηκε αναγκαία τον Αύγουστο του 2013 εξ αιτίας - όπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση του Υπουργείου - της «αύξησης του ποσοστού των παράνομα εισερχομένων μεταναστών στη χώρα και ειδικότερα στη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου, γεγονός που επιβάλλει τη δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης στο εν λόγω νησί».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey