Από σύσκεψη σε σύσκεψη το ζήτημα του καταυλισμού Τσιγγάνων στο κέντρο της Μυτιλήνης

Ενός Τσιγγάνου… μύριες συσκέψεις έπονται

23/05/2014 - 14:28

Σε βραχνά μετατρέπεται το θέμα των Τσιγγάνων για τη δημοτική αρχή. Θα τεθεί εκ νέου την επόμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ενώ επιβεβλημένη κρίθηκε η αναζήτηση εφικτής και εφαρμόσιμης λύσης πριν αποφασιστεί οποιαδήποτε ενέργεια, 

Σε βραχνά μετατρέπεται το θέμα των Τσιγγάνων για τη δημοτική αρχή. Θα τεθεί εκ νέου την επόμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ενώ επιβεβλημένη κρίθηκε η αναζήτηση εφικτής και εφαρμόσιμης λύσης πριν αποφασιστεί οποιαδήποτε ενέργεια, σε ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε χθες για το θέμα προς την αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης. Ο καταυλισμός των Τσιγγάνων στην περιοχή τού πάρκινγκ της πόλης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δημάρχου, ο οποίος σε δημόσια ανακοίνωσή του κάλεσε σε «σιδηρά εφαρμογή» του νόμου προκειμένου να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Στο μεταξύ, παράπονα εκφράστηκαν και για άλλες περιοχές, όπως το λιμάνι της Παναγιούδας, όπου επίσης έχουν κατασκηνώσει Τσιγγάνοι.

Χθες, την αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης επισκέφθηκαν οι δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, Γιάννης Βατός, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Σωτήρης Ζαμτράκης, και ο αστυνομικός διευθυντής, Παναγιώτης Καλέλλης. Η συνάντηση, αν και κράτησε πάνω από μιάμιση ώρα, έληξε χωρίς να παρθεί κάποια απόφαση για μελλοντικές ενέργειες και τέθηκε ως προτεραιότητα να συγκροτηθεί πρώτα ένα πλάνο, με στόχο την αποτελεσματικότητα και την αποφυγή των όποιων σπασμωδικών κινήσεων. Μάλιστα, θα αναζητηθούν και παραδείγματα από άλλες περιοχές της χώρας που αντιμετώπισαν αποτελεσματικά αντίστοιχο πρόβλημα στο παρελθόν.

Στην προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, εκτός από τα παραδείγματα, θα παρουσιαστούν και οι όποιες άλλες δυνατότητες υπάρχουν νομικά, προκειμένου να «ομαλοποιηθεί» η κατάσταση, όπως αναφέρουν εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.

Στο πάρκινγκ κι αλλού

Το πλάνο αυτό δε θα περιλαμβάνει μόνο το ζήτημα της κατασκήνωσης στο πάρκινγκ, αν και το συγκεκριμένο προτάσσεται από τη δημοτική αρχή λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου, αλλά και των προβλημάτων που δημιουργεί στην «τάξη και την καθαριότητα».

Μέλημα της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής είναι να αντιμετωπιστούν γενικότερα οι έκνομες ή στα όρια της νομιμότητας δραστηριότητες των Τσιγγάνων, που «εξοργίζουν του δημότες και ντροπιάζουν το Δήμο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.


Στο πλάνο αυτό, το πιθανότερο είναι να δούμε να συμμετέχουν συνολικά οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, με Αστυνομία και Λιμενικό να έχουν τον πρώτο λόγο και να αναλαμβάνει ελέγχους ακόμα και το ΣΔΟΕ. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται και η πρόσληψη ιδιωτικών φρουρών (security) από το Λιμενικό Ταμείο, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από τον πρόεδρό του, Σωτήρη Ζαμτράκη.

Χωρίς σχέδιο

Αν και η επιμονή της δημοτικής αρχής είναι έντονη για κατασταλτικού τύπου μέτρα, δε φαίνεται να υπάρχει κάποιο σχέδιο για μια πιο μακροπρόθεσμη λύση. Αφενός το επείγον του ζητήματος εν όψει τουριστικής περιόδου και αφετέρου η (προσωρινά) αποτελεσματική αντιμετώπισή του με αστυνομικά μέτρα πριν από μερικά χρόνια, συντελούν στο να επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό. Δημοτικός παράγοντας που γνωρίζει αλλά δεν εμπλέκεται στην υπόθεση, μας έλεγε πως δεν υπάρχουν λεφτά για να γίνει η παραμικρή παρέμβαση για κάποιον καταυλισμό. Ο ίδιος είπε πως δεν μπορεί συνέχεια ο Δήμος να βαρύνεται με δυσανάλογα φορτία για τις αντοχές του και πως οφείλουν και οι υπόλοιποι φορείς να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Παράπονα εκφράστηκαν και για την Παναγιούδα, όπου εδώ και πολύ καιρό έχουν κατασκηνώσει οικογένειες Ρομά. Μάλιστα τα παράπονα αφορούσαν στη γενικότερη εγκατάλειψη της περιοχής του νότιου μέρους στο λιμανάκι, που παραμένει αναξιοποίητο.

Ταυτοχρόνως, εδώ και αρκετές εβδομάδες ο καταυλισμός στην περιοχή της Βόρειας Παράκαμψης έχει μεγαλώσει, με πρόχειρες κατασκευές-παράγκες να επεκτείνονται και στην απέναντι μεριά του δρόμου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey