Βρεγμένοι πρόσφυγες για ώρες στο λιμάνι

26/04/2014 - 00:56

Εικόνες ντροπής για μία ακόμα φορά στο λιμάνι της Μυτιλήνης την Πέμπτη. Δεκάδες μετανάστες παρέμειναν για ώρες βρεγμένοι και νηστικοί στον περιφραγμένο χώρο του λιμανιού, μπροστά ακριβώς από το κοντέινερ του Λιμενικού.

Εικόνες ντροπής για μία ακόμα φορά στο λιμάνι της Μυτιλήνης την Πέμπτη. Δεκάδες μετανάστες παρέμειναν για ώρες βρεγμένοι και νηστικοί στον περιφραγμένο χώρο του λιμανιού, μπροστά ακριβώς από το κοντέινερ του Λιμενικού. Ανάμεσά τους, παιδιά με συμπτώματα υποθερμίας και γυναίκες εμφανώς εξαντλημένες από τις κακουχίες του ταξιδιού.

Ο λόγος της παραμονής ήταν το ασφυκτικά γεμάτο Κέντρο Κράτησης στη Μόρια, όπου δεν μπορούσαν να μεταφερθούν άλλοι μετανάστες. Στελέχη του Λιμενικού προσέφεραν κουβέρτες, νερό και ξηρά τροφή στους πρόσφυγες, προσπαθώντας να βοηθήσουν την κατάσταση.

Μια μικρή έξαρση των αφίξεων μεταναστών την Πέμπτη ήταν αρκετή για να φανεί για μία ακόμα φορά η γύμνια των υποδομών υποδοχής στη Λέσβο. Ακόμα και άτομα τα οποία, λίγες ώρες πριν, είχαν διασωθεί από παραλίγο ναυάγιο, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Λιμενικό, παρέμειναν βρεγμένοι για ώρες τυλιγμένοι με κουβέρτες στο λιμάνι.

Η μεταφορά τους έγινε χθες το απόγευμα, μόλις απελευθερώθηκαν 30 περίπου άτομα από το Κέντρο Κράτησης στο πρώην Στρατόπεδο Παραδέλλη στη Μόρια. Στο τελευταίο, ο αριθμός των μεταναστών ξεπέρασε τους 110, τη στιγμή που η δυναμικότητά του δεν υπερβαίνει τα 90 άτομα. Μάλιστα, εδώ και μέρες παρατηρείται το φαινόμενο να φτάνουν μετανάστες έξω από το στρατόπεδο ζητώντας να συλληφθούν και λαμβάνουν αρνητική απάντηση

Άσχημη εικόνα για τις συνθήκες εντός του Κέντρου Κράτησης μεταφέρεται και από όσους απελευθερώνονται. Τα κοντέινερ παρουσιάζουν αρκετές φθορές, που κυρίως αφορούν σε διαρροή νερού από τις στέγες αλλά και από τις υδραυλικές εγκαταστάσεις.

Ο καθαρισμός τους δε γίνεται τακτικά και αδυνατούν να στεγάσουν τον αριθμό μεταναστών που δέχονται, με αποτέλεσμα αρκετοί μετανάστες να κοιμούνται στο δάπεδο. Ασφυκτικά γεμάτα είναι και τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, τόσο αυτά που βρίσκονται στο αστυνομικό μέγαρο, όσο και τα υπόλοιπα στα περιφερειακά τμήματα.

Η εικόνα αυτή των ελλιπών υποδομών δεν αναμένεται να αλλάξει πριν την παράδοση των εγκαταστάσεων του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής, οι οποίες βρίσκονται επίσης στο πρώην Στρατόπεδο Παραδέλλη και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του Ιουνίου.

Διασώσεις, αλλά και συλλήψεις
Μία ακόμα τραγωδία αποφεύχθηκε το πρωί της Πέμπτης, όταν το ταχύπλοο σκάφος που μετέφερε 15 συνολικά άτομα, άρχισε να μπάζει νερά στη θαλάσσια περιοχή «Προφυλάκι». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες που βρίσκονταν σε κίνδυνο, ειδοποίησαν συγγενικά τους πρόσωπα ότι χρειάζονται βοήθεια και στη συνέχεια ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.

Στην περιοχή μετέβη το πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού που σταθμεύει στο λιμάνι της Μυτιλήνης το τελευταίο χρονικό διάστημα, και εντόπισε το σκάφος των μεταναστών. Είχε πάρει αρκετά νερά και οι επιβαίνοντες φορούσαν τα σωσίβια παλεύοντας να κρατηθούν στην επιφάνεια.

Εγκλωβισμένους σε απόκρημνη περιοχή στο ακρωτήριο Κεφάλα εντόπισαν 16 μετανάστες οι λιμενικές αρχές την Πέμπτη το πρωί. Οι 10 από αυτούς είχαν σκαρφαλώσει σε μεγάλο ύψος στην απόκρημνη πλαγιά του βουνού μετά την αποβίβασή τους και οι άλλοι έξι παρέμεναν κοντά στην ακτή. Δύο σκάφη του Λιμενικού προσέγγισαν την περιοχή και επιβίβασαν σώους και τους 16 μετανάστες.

Μια ομάδα 25 μεταναστών αντίκρισαν χθες το πρωί οι κάτοικοι της Βατούσας να ρωτούν για το δρόμο προς τη Μυτιλήνη. Τα ξημερώματα είχαν αποβιβαστεί σε ακτή κοντά στο Τσαμούρ Λιμάνι και στη συνέχεια με τα πόδια ανέβηκαν στη Βατούσα. Οι 25 μετανάστες συνελήφθησαν από το Λιμενικό και μεταφέρθηκαν και αυτοί στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey