Σπάει το μονοπώλιο των ενώσεων συνεταιρισμών

Πασχαλινή μάχη για τη διαχείριση των επιδοτήσεων

24/04/2014 - 17:19

Ένα μπερδεμένο κουβάρι, που είναι άγνωστο πότε θα ξεμπερδευτεί, είναι το νέο ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) επιδοτήσεων.

Ένα μπερδεμένο κουβάρι, που είναι άγνωστο πότε θα ξεμπερδευτεί, είναι το νέο ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) επιδοτήσεων.

Τα τεχνικά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν, σε συνδυασμό με τα αντικρουόμενα οικονομικά συμφέροντα, δείχνουν πως θα καθυστερήσει η έναρξη της διαδικασίας συγκέντρωσης των φετινών ετήσιων ενιαίας ενίσχυσης.

Είναι δε πολύ πιθανό φέτος να παρατηρηθεί καθυστέρηση και στην πληρωμή των επιδοτήσεων στους δικαιούχους παραγωγούς.

Άγνωστο είναι αυτήν τη στιγμή αν η κατάθεση των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης θα ξεκινήσει στις 15 Μαΐου, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, ή πολύ αργότερα.

Ακόμη, όμως, κι αν η κατάθεση των αιτήσεων ξεκινήσει εγκαίρως, η ουσιαστική δουλειά, δηλαδή η τοποθέτηση των αγροκτημάτων στους ψηφιακούς χάρτες, θα γίνει πολύ καιρό αργότερα.

Στον ΟΠΕΚΕΠΕ (οργανισμός πληρωμής των επιδοτήσεων) και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ευελπιστούν η διαδικασία αυτή να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του Αυγούστου. Αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου οι προκαταβολές των επιδοτήσεων να πληρωθούν στα τέλη του Οκτωβρίου.

Το 2014 είναι μεταβατικό έτος για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Αυτό σημαίνει πως φέτος θα δοκιμαστούν για πρώτη φορά ορισμένα νέα στοιχεία, τα οποία από το 2015 θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή. Ένα από αυτά είναι η τήρηση των κανόνων της πολλαπλής συμμόρφωσης.

Ένα δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι η αλλαγή των ψηφιακών χαρτών στο 20% της ελληνικής επικράτειας. Αλλά αυτά είναι τα «απλά» ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν ΟΠΕΚΕΠΕ και Υπουργείο.

Το μείζον ζήτημα είναι η αντιπαράθεση μεταξύ των διαχειριστών τού ΟΣΔΕ, δηλαδή των επιχειρήσεων που ανέλαβαν να υποβοηθήσουν τους αγρότες στη σύνταξη των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης.

Στη μία όχθη βρίσκονται οι ενώσεις συνεταιρισμών, η ΠΑΣΕΓΕΣ και η «Gaia Επιχειρείν» της Τράπεζας Πειραιώς. Το συγκεκριμένο σχήμα έχει αναλάβει τη διαχείριση του μεγαλύτερου τμήματος του έργου.

Στην αντίπερα όχθη, βρίσκονται μια σειρά από μικρά γεωτεχνικά γραφεία, αλλά και πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί που διεκδικούν να λάβουν ένα μικρό αλλά αρκετά προσοδοφόρο μέρος του έργου.

Στη Λέσβο, η «Gaia Επιχειρείν» συνεργάζεται με την ΕΑΣ Λέσβου. Απ' την άλλη βρίσκεται το μελετητικό γραφείο του Γιάννη Φλωρίδη, το οποίο σε πρώτη φάση διεκδικεί να εξυπηρετήσει περί τους 1.200 δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων.

Όμως από το 2015 και μετά, θα επιδιώξει να αυξήσει τον αριθμό των παραγωγών που εξυπηρετεί. Παράλληλα με τη διαχείριση των επιδοτήσεων, θα μπορεί να προσφέρει κι άλλες υπηρεσίες, π.χ. εκπόνηση γεωτεχνικών μελετών, πιστοποίηση μεταποιητικών επιχειρήσεων, ένταξη μικρών επιχειρήσεων σε προγράμματα (Leader και ΟΠΑΑΧ), λογιστική υποστήριξη κ.λπ.. Έτσι ο τζίρος της επιχείρησης θα αυξηθεί κατά πολύ.

Στην ΕΑΣ Λέσβου φοβούνται πως το γραφείο του κ. Φλωρίδη, επειδή θα εξυπηρετεί ένα μικρό αριθμό παραγωγών, θα έχει χαμηλά πάγια κόστη και γι' αυτό θα μπορεί να προσφέρει πιο ελκυστικές τιμές.

Η ΕΑΣ Λέσβου, από την άλλη πλευρά, θα ακολουθεί τον τιμοκατάλογο της «Gaia Επιχειρείν», ο οποίος αναμένεται να είναι ενιαίος για όλη την Ελλάδα. Στην ουσία το γραφείο που θα δημιουργήσει η ΕΑΣ Λέσβου στα παλιά γραφεία της στην οδό Αλκαίου, θα λειτουργεί ως παράρτημα της «Gaia Επιχειρείν». Βέβαια και η «Gaia Επιχειρείν» ετοιμάζει ένα πακέτο υπηρεσιών που θα προσφέρει στους αγρότες που θα εξυπηρετεί, ώστε να αυξήσει τα έσοδά της και τα έσοδα των συνεργαζόμενων με αυτή συνεταιριστικών οργανώσεων.

Συνάντηση με Κορασίδη
Χθες Τετάρτη, τις πρώτες απογευματινές ώρες, ο κ. Φλωρίδης και άλλες μικρές επιχειρήσεις (συνεταιριστικές και μη) που θα δραστηριοποιηθούν στη διαχείριση του ΟΣΔΕ, επρόκειτο να συναντηθούν με το γενικό γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μόσχο Κορασίδη.

Πρόκειται για τις επιχειρήσεις που δε συνεργάζονται με την «Gaia Επιχειρείν» και οι οποίες θέλουν να ακολουθήσουν αυτόνομη τιμολογιακή πολιτική.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ στα τέλη της Μεγάλης Εβδομάδας είχε στείλει στις προαναφερόμενες επιχειρήσεις ένα σχέδιο σύμβασης που καλούνταν να υπογράψουν και να το παραδώσουν ως προχθές Τρίτη.

Όμως οι υποψήφιοι διαχειριστές τού ΟΣΔΕ διαπίστωσαν πως η σύμβαση είχε πολλά τρωτά σημεία. Έτσι, σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους τους, προχώρησαν στη σύνταξη υπομνήματος και ζήτησαν να γίνουν σειρά αλλαγών στη σύμβαση.

Μάλιστα, λίγο πριν τη συνάντηση με τον κ. Κορασίδη, δήλωναν αποφασισμένοι να αποχωρήσουν από τη διαχείριση του ΟΣΔΕ εάν δε γίνονταν αποδεκτές οι τροποποιήσεις της σύμβασης που πρότειναν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey