Πάσχα χωρίς λαμπάδα, αυγό και παπούτσια… δεν γίνεται!

«Σταυρώνονται» οι νονοί για το βαφτιστήρι

17/04/2014 - 20:55

Έως και την τελευταία στιγμή αναμένουν νονούς και νονές τα καταστήματα παιχνιδιών, με τους ιδιοκτήτες τους να αναφέρουν στο «Ε» ότι δεν έχει πέσει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια,

Έως και την τελευταία στιγμή αναμένουν νονούς και νονές τα καταστήματα παιχνιδιών, με τους ιδιοκτήτες τους να αναφέρουν στο «Ε» ότι δεν έχει πέσει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η κίνηση, ενώ ελάχιστα έχει πέσει και ο τζίρος, αφού από τη μια τα βαφτιστήρια κρατούν ψηλά τον πήχη των απαιτήσεών τους, ενώ οι «πνευματικοί γονείς» θέλουν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους.

Κι αφού Πάσχα δεν νοείται για τα παιδιά χωρίς λαμπάδα με παιχνίδι, σοκολατένιο αυγό και παπούτσια, οι νονοί κάνουν οικονομίες και δεν διστάζουν να δώσουν σημαντικό μέρος από το δώρο του μισθού τους (όσοι είναι στον ιδιωτικό τομέα), προκειμένου να τα ευχαριστήσουν. Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, το «Ε» επισκέφτηκε καταστήματα παιχνιδιών και μίλησε με νονές, αλλά και γιαγιάδες που ψώνιζαν μαζί με τα εγγόνια τους.

Κατ’ αρχήν στο εμπόριο υπάρχουν πολλά είδη λαμπάδας. Λαμπάδες με παιχνίδια, με στολίδια ακόμα και σκέτα κεριά, μονόχρωμα ή πολύχρωμα. Όσο το παιδί είναι μικρό, το έργο του πνευματικού γονιού είναι εύκολο και αρκετά οικονομικό, καθώς μπορεί να επιλέξει όποια λαμπάδα επιθυμεί, ξεκινώντας ακόμα και από ένα ευρώ.


Ο Παναγιώτης Δουκαρέλλης

Το ίδιο συμβαίνει και με τα σοκολατένια αυγά, τα οποία αν δεν είναι μάρκας, μπορούν να βρεθούν ακόμα και στην τιμή των τριών ευρώ, αν γίνει μια καλή έρευνα αγοράς. Με τα παπούτσια η κατάσταση είναι διαφορετική, καθώς σε μικρό μέγεθος και ανατομικά, δύσκολα κανείς μπορεί να βρει κάτω των 30 ευρώ.

Τα δύσκολα ξεκινούν όταν η ηλικία του παιδιού ξεπερνά τα τέσσερα χρόνια, καθώς δεν συγκινούνται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, ειδικά όταν οι τηλεοράσεις κατακλύζονται από διαφημίσεις γνωστών εταιρειών με λαμπάδες και τα παιχνίδια που τις συνοδεύουν. Στην τσουχτερή αυτή περίπτωση, οι λαμπάδες αγγίζουν τα 40 ευρώ και τα σοκολατένια αυγά τα 20 ευρώ, ενώ τα παπούτσια μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και τα 70 ευρώ.

«Μερικοί νονοί φοβούνται να ρωτήσουν τα βαφτιστήρια τους τι δώρο θέλουν», όπως εξομολογούνται στον ιδιοκτήτη καταστήματος παιχνιδιών, Παναγιώτη Δουκαρέλλη, προκειμένου να μη ζητήσουν κάτι που δεν αντέχει η τσέπη τους. Σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, πάντως, οι τιμές είναι μειωμένες.

«Μόνο ελάχιστες εταιρείες κράτησαν ψηλά τις τιμές κι έτσι η ακριβότερη λαμπάδα που συνοδεύει ένα παιχνίδι δεν ξεπερνά τα 40 ευρώ,» μας είπε. Άλλοι πάλι νονοί «παίρνουν ακριβή λαμπάδα, αλλά δίνουν λιγότερα χρήματα για τα παπούτσια ή το αυγό, προκειμένου να μη χαλάσουν το χατίρι στα παιδιά. Γιατί οι διαφημίσεις αναγκαστικά πιπιλούν τα παιδιά και αυτά με τη σειρά τους… τους νονούς,» πρόσθεσε.

«Πανάκριβα τα παπούτσια»

Τσιμπημένες βλέπει τις τιμές η κ. Ιωάννα, που ψώνιζε χτες το πασχαλινό δώρο της μικρής εγγόνας της, Αναστασίας. «Είναι λίγο ακριβές οι τιμές, αλλά εγώ ως γιαγιά θα πάρω στο εγγονάκι μου κάτι που του αρέσει», επεσήμανε. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις πρωινές ώρες ψωνίζουν κατά κύριο λόγο οι γιαγιάδες, ενώ αργά το απόγευμα επισκέπτονται τα καταστήματα οι νονοί, και πάλι, αφού έχουν πληρωθεί το δώρο του Πάσχα.

Ακόμα μία γιαγιά, η οποία όμως είναι και νονά της μικρής Μυρσίνης, συναντήσαμε σε παιχνιδάδικο στο κέντρο της πόλης. Η κ. Μυρσίνη, λοιπόν μας δήλωσε: «Είτε έχουν πέσει οι τιμές, είτε όχι, εμάς μας φαίνονται πολύ υψηλές, εφόσον μας έχουν κόψει μισθούς και συντάξεις. Το άλλο πάλι που κάνουν λες και είμαστε χαζοί, τι σημαίνει;

Βλέπουμε τιμές με 6,99 ευρώ. Σάμπως δεν καταλαβαίνουμε ότι θα δώσουμε 7 ευρώ;» Από την άλλη μας είπε: «Παίρνω κι εγώ και οι νονοί αυτά που είναι αναγκαία για τα παιδιά, αλλά με μέτρο σε σχέση με τα χρήματα που θα δώσω. Τα παπούτσια ας πούμε που βλέπουμε, είναι πανάκριβα. Εξήντα και 70 και 80 ευρώ για παπούτσια που θα φορέσουν μερικούς μήνες, δεν είναι κοροϊδία;»

«Ειδικά για τα μικρά παιδιά, όπου πρέπει να διαλέξεις ανατομικά και ορθοπεδικά παπούτσια, δεν μπορείς να μην ξοδέψεις» ανέφερε η νονά, Μαρίνα Κριπιντίρη. «Από την άλλη όμως, τα πολύ μικρά παιδιά δεν ζητούν ακριβές λαμπάδες γιατί δεν γνωρίζουν ακόμα μάρκες και παιχνίδια, οπότε μπορείς να κάνει οικονομία από κει» πρόσθεσε. «Νομίζω ότι οι τιμές έχουν ξεφύγει στα σοκολατένια αυγά. Έχω δει τιμές για μεσαίο προς μικρό μέγεθος που ξεπερνούν και τα 12 ευρώ!» κατέληξε.

 
Οι δύο… Μυρσίνες παίρνουν λαμπάδα

«Πάντα έρχονται οι νονοί»

Η Ευδοξία, πωλήτρια σε κεντρικό κατάστημα παιχνιδιών, μας εξήγησε ότι «για τους νονούς είναι πιο εύκολο να πειστούν από τα βαφτιστήρια για την ακριβή λαμπάδα με παιχνίδι μάρκας γιατί κάνουν δώρο μια φορά στο τόσο». Οι γονείς είναι εκείνοι που έρχονται πιο αποφασισμένοι να μη… λυγίσουν από το «πιπίλισμα» των παιδιών. Παράλληλα μας είπε ότι οι λαμπάδες που συνοδεύονται από παιχνίδι ξεκινούν από 10 ευρώ, ενώ πασχαλινό αυγό μπορεί κανείς να βρει από 4 ευρώ έως και 12 ευρώ αναλόγως το μέγεθος. Καταλήγοντας είπε: «Πάντως όσοι έρχονται, κάνουν πρώτα μία έρευνα αγοράς. Έτσι μπορεί να τους δούμε, να μας ρωτήσουν, να φύγουν και μετά να ξαναέρθουν να ψωνίσουν, ώστε να είναι σίγουροι ότι βρήκαν την καλύτερη τιμή».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey