Αναβολή πήρε η συζήτηση για τις ανεμογεννήτριες

Ακρόαση των νησιωτών από το ΚΑΣ

17/04/2014 - 15:01

Για τις 29 Απριλίου αναβλήθηκε τελικά η συζήτηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το θέμα της εγκατάστασης αιολικών πάρκων, σύμφωνα με την πρόταση του ομίλου «Iberdrola - Ρόκας».

Για τις 29 Απριλίου αναβλήθηκε τελικά η συζήτηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το θέμα της εγκατάστασης αιολικών πάρκων, σύμφωνα με την πρόταση του ομίλου «Iberdrola - Ρόκας».

Η προγραμματισμένη για προχθές το βράδυ συζήτηση, ξεκίνησε τελικά στις 12:30 τα ξημερώματα, με τις ακροάσεις του δημάρχου Λήμνου και των εκπροσώπων φορέων των νησιών να ολοκληρώνονται μετά από περίπου δύο ώρες. Μετά τις ακροάσεις, το ΚΑΣ ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη διαδικασία και θα συνεχίσει τη συζήτηση για το θέμα στις 29 του μήνα.

Πραγματοποίησαν τοποθετήσεις ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, καταθέτοντας πλήρη φάκελο για τις επιπτώσεις του έργου στις αρχαιολογικές περιοχές, ο Αριστοτέλης Τύμπας εκ μέρους της πρωτοβουλίας πολιτών Χίου «Πολίτες και Ανεμογεννήτριες», ο νομικός σύμβουλος του Σωματείου της Λήμνου «Ανεμόεσσα», ο Αντώνης Καραγγάνης από την Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο, Στρατής Κόρακας.

Ακόμα υπόμνημα κατέθεσαν ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ζερδελής, μαζί με την υποψήφια περιφερειάρχη Αγλαΐα Κυρίτση στο οποίο αναφέρονται μεταξύ άλλων: «Τα τρία αυτά νησιά μαζί με άλλα νησιά του Αιγαίου, είναι το λίκνο ενός μοναδικού πολιτισμού, του Αιγαιοπελαγίτικου με ρίζες που χάνονται στους προϊστορικούς χρόνους.

Μας τον θυμίζουν τα ευρήματα που έχουν έρθει στο φως και ελπίζουμε και αυτά που θα αποκαλυφθούν στο μέλλον. Η χωροταξική τοποθέτηση των ανεμογεννητριών σαφώς πέραν της οπτικής όχλησης, προκαλεί άμεση γειτνίαση με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους.

Η διαπίστωση ότι η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών κατά πολύ πέραν των αναγκών σε ενέργεια των νησιών, θα μετατρέψει τα νησιά αυτά σε βιομηχανικό πάρκο με πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην ζωή των νησιωτών και στην ιστορική κληρονομιά μάς βρίσκει σύμφωνους. Παρακαλούμε τα παραπάνω να ληφθούν υπ' όψη σας προκειμένου να λάβετε τις αποφάσεις σας, που θα καθορίσουν το μέλλον των νησιών και των κατοίκων των, που σε ιδιαίτερα δυσμενείς για αυτούς συνθήκες επιμένουν να κατοικούν στον τόπο τους».

Και παρέμβαση αρχαιολόγων
Παρέμβαση για το θέμα πραγματοποίησε και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωση: «Ζητάμε την απόσυρση των διατάξεων των νόμων περί φαστ-τρακ του Υπουργείου Ανάπτυξης και κάθε διάταξης που ψαλιδίζει τον αρχαιολογικό νόμο και τη συνταγματική επιταγή προστασίας των μνημείων και ανοίγει το δρόμο σε "ιδιωτικούς" όρους πολεοδόμησης, χρήσης γης και προστασίας των μνημείων, όπως στον Αστέρα Βουλιαγμένης, στο Ελληνικό, στο Κάβο Σίδερο Λασιθίου, στην Ακαδημία Πλάτωνος και αλλού».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey