Με δυο πρόσφατους νόμους έως και διπλασιάζονται οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, ενώ επανέρχονται οι έπαρχοι σε Λήμνο και Ικαρία

Χαράς ευαγγέλια για τον… περιφερειάρχη

17/04/2014 - 14:50

Δύο νόμοι που ψηφίστηκαν τις τελευταίες μέρες, ο ένας για τις Ευρωεκλογές και ο δεύτερος για τις βελτιώσεις του «Καλλικράτη», αλλάζουν σημαντικά το στάτους που αφορά τις θέσεις ευθύνης κάθε μίας απ' τις 13 Περιφέρειες.

Δύο νόμοι που ψηφίστηκαν τις τελευταίες μέρες, ο ένας για τις Ευρωεκλογές και ο δεύτερος για τις βελτιώσεις του «Καλλικράτη», αλλάζουν σημαντικά το στάτους που αφορά τις θέσεις ευθύνης κάθε μίας απ' τις 13 Περιφέρειες.

Στο βόρειο Αιγαίο, επαναφέρει τον όρο έπαρχος για περιφερειακούς συμβούλους που θα ορίσει ο περιφερειάρχης απ' τους εκλεγέντες σε Λήμνο και Ικαρία, ενώ αυξάνει τον αριθμό των θεματικών αντιπεριφερειαρχών μέχρι τρεις ακόμη.

Με τα νέα δεδομένα ο περιφερειάρχης εκτός των τριών γεωγραφικών, θα μπορεί σε περίοδο πενταετίας που θα διαρκεί η θητεία του, να ορίσει ακόμη 12 αντιπεριφερειάρχες.

Ένα απ' τα... «μειονεκτήματα» έως τώρα των υποψηφίων περιφερειαρχών στην προσπάθεια κατάρτισης των ψηφοδελτίων τους, ήταν και η αδυναμία να μοιράσουν, όπως λέγεται, θέσεις ευθύνης, και επ' αμοιβή για όσους δεν λαμβάνουν μισθό δημοσίου υπαλλήλου ή σύνταξη.

Αυτό το «εμπόδιο» αίρεται πλέον με δύο νομοθετήματα που δημοσιεύτηκαν στις 11 και στις 14 Απριλίου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και πέραν όλων των άλλων, ενισχύουν βάσει και των προτάσεων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), το θεσμό του β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης, παρέχοντας τη δυνατότητα στον κάθε περιφερειάρχη να έχει περισσότερους αποκλειστικής απασχόλησης συμβούλους στη διάθεσή.

Ξανά έπαρχος
Με τον νόμο 4255/2014 «Εκλογή μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
και άλλες διατάξεις» μετά από τέσσερα χρόνια θεσμοθετείται ξανά η θέση του έπαρχου.

Στο Άρθρο 29 του νόμου που διέπει τον τρόπο διεξαγωγής των Ευρωεκλογών και ανάδειξης των ευρωβουλευτών, αναφέρεται ότι: «Επανέρχεται η νομική ορολογία − ονομασία Έπαρχος νησιωτικής περιφερειακής ενότητας στο σύνολο των πρώην νησιωτικών Επαρχείων, αντί του περιφερειακού συμβούλου νησιωτικής περιφερειακής ενότητας, με αρμοδιότητες τις οποίες εκχωρεί ο Περιφερειάρχης, όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα με τους περιφερειακούς συμβούλους νησιωτικών περιφερειακών ενοτήτων.»

Ο Νάσος Γιακαλής βάσει του «Καλλικράτη» είχε ορίσει για τα δύο επαρχεία, Λήμνου και Ικαρίας, αντίστοιχα τους εντεταλμένους περιφερειακούς συμβούλους Σάββα Βαρελτζή και Νίκο Κουλουλία, στους οποίους και είχε εκχωρήσει αρμοδιότητες.

Απ' την 1η Σεπτεμβρίου ο περιφερειάρχης θα μπορεί να ορίζει έπαρχο, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και αναθέτοντάς του ομοίως αρμοδιότητες που αφορούν συγκεκριμένα την κάθε περιφερειακή ενότητα.

Εν προκειμένω κι επειδή και οι δύο ορισθέντες είναι συνταξιούχοι, δεν χρειάστηκε να καλύπτει η Περιφέρεια την προβλεπόμενη αντιμισθία για τους εντεταλμένους συμβούλους που είναι περίπου η μισή σε σχέση με την αποζημίωση των αντιπεριφερειαρχών.

Τρεις περισσότεροι...
Στο Άρθρο 160 του νόμου 3852/2010 «Καλλικράτης», σημειώνεται στην παράγραφο 1 ότι: «Τον περιφερειάρχη επικουρούν οι αντιπεριφερειάρχες που εκλέγονται άμεσα καθώς και τρεις (3) επιπλέον αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι ορίζονται με απόφαση του περιφερειάρχη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.»

Στην παράγραφο 4, προβλέπεται ότι η θητεία των αντιπεριφερειαρχών που ορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1, είναι ίση με το ήμισυ της θητείας των περιφερειακών αρχών.

Με το νόμο 4257/2014 «Επείγουσες ρυθμίσεις Υπουργείου Εσωτερικών», στο άρθρο 24 μεταξύ άλλων αλλαγών που επέρχονται στον «Καλλικράτη» (αλλά και στα κωλύματα των υποψηφίων), με την παράγραφο 3 δίνεται η δυνατότητα στον περιφερειάρχη να ορίσει έως και τρεις περισσότερους αντιπεριφερειάρχες.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: «Η παρ. 1 του άρθρου 160 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως ακολούθως: «1. Τον περιφερειάρχη επικουρούν οι αντιπεριφερειάρχες που εκλέγονται άμεσα, καθώς και τρεις (3) έως και έξι (6) επιπλέον αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι ορίζονται με απόφαση του περιφερειάρχη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.»

Σήμερα στην απερχόμενη περιφερειακή αρχή εκτός των τριών γεωγραφικών αντιπεριφερειαρχών που εκλέγονται άμεσα και χωρίς σταυρό, έχουν οριστεί και τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι.

Με τα νέα δεδομένα, ο εκλεγείς περιφερειάρχης θα μπορεί εκτός των τριών χωρικών να έχει έως και έξι θεματικούς για περίοδο θητείας 2,5 χρόνων, δηλαδή μέσα στην πενταετή θητεία του να ορίσει 12 διαφορετικούς περιφερειακούς συμβούλους να επικουρούν το έργο του.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey