Δηλητηριασμένα τα ζώα που βρέθηκαν νεκρά στο Κοντοπούλι

Επικίνδυνο και απαγορευμένο φυτοφάρμακο

16/04/2014 - 17:01

Με ένα από τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα δηλητηριάστηκαν οι γαλοπούλες, οι κότες και τα αγριοκούνελα που είχαν βρεθεί νεκρά στο Κοντοπούλι και στην ευρύτερη περιοχή του Κότσινα στα τέλη Ιανουαρίου.

Με ένα από τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα δηλητηριάστηκαν οι γαλοπούλες, οι κότες και τα αγριοκούνελα που είχαν βρεθεί νεκρά στο Κοντοπούλι και στην ευρύτερη περιοχή του Κότσινα στα τέλη Ιανουαρίου.

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Λήμνου ενημέρωσε τα μέλη του για τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων από τα δείγματα που είχαν παρθεί και είχαν σταλεί στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών - Ινστιτούτο Βιοχημείας, Τοξικολογίας και Παθολογίας Διατροφής των Ζώων.

Η απάντηση που στάλθηκε για τα νεκρά ζώα, όπως επίσης και για τους σπόρους που βρέθηκαν στις περιοχές του Κοντοπουλίου και του Κότσινα, είναι ότι σ' αυτά ανιχνεύτηκε η ουσία Endosulfan.

Πρόκειται για ένα πολύ παλιό παρασιτοκτόνο, το οποίο έχει θεωρηθεί ως άκρως επικίνδυνο και έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία του, καθώς η δράση του είναι άμεσα τοξική και προκαλεί μεγάλη βιοσυσσώρευση.

Η «πληγή» της Λήμνου, τα αγριοκούνελα, οδήγησαν κάποιους ασυνείδητους να προχωρήσουν σε τέτοιες επικίνδυνες μεθόδους μαζικής εξολόθρευσης για να τα καταπολεμήσουν.

Τα πρώτα κρούσματα δηλητηρίασης πουλερικών και αγριοκούνελων εμφανίστηκαν στις 7 Ιανουαρίου, ενώ τις επόμενες ημέρες καταγράφηκαν κι άλλα περιστατικά στην αγροτική περιφέρεια του Κοντοπουλίου και του Κότσινα.

Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αγροφυλακή και οι υπεύθυνοι του Τμήματος Δασών της Λήμνου, που πήραν δείγματα από τα νεκρά ζώα και τα έστειλαν στην Αθήνα για τοξικολογικές εξετάσεις. Παράλληλα, εντόπισαν και ύποπτους σπόρους βρώμης, οι οποίοι επίσης στάλθηκαν για εξετάσεις και τα αποτελέσματα αναμένεται να φτάσουν σε λίγες μέρες στο νησί.

Αρχικά εντοπίστηκαν περί τις 20 γαλοπούλες και όρνιθες νεκρές σε χωράφι κοντά στο χωριό και ο ιδιοκτήτης των ζώων, που ήταν ελευθέρας βοσκής, κατήγγειλε το περιστατικό. Δυο μέρες αργότερα, σε διπλανό χωράφι βρέθηκαν 15 όρνιθες νεκρές, μαζί με περιστέρια, κουκουβάγιες και άλλα πουλιά.

Όμως μαζί με τα πουλερικά και τα πτηνά, εντοπίστηκε και ένας μεγάλος αριθμός, περίπου 50, νεκρών αγριοκούνελων στην ευρύτερη περιοχή.

Οι καταγγελίες συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες, ενώ μεταξύ των αρμόδιων αρχών επικράτησε ιδιαίτερος προβληματισμός για την έκταση που έχει πάρει το θέμα και κυρίως για το γεγονός ότι δεν επρόκειτο, απ' ό,τι όλα έδειχναν, για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για συνεχόμενη προσπάθεια ορισμένων να αποδεκατίσουν τα αγριοκούνελα.

Οι φορείς της Λήμνου δείχνουν ιδιαίτερα προβληματισμένοι, καθώς οι ασυνείδητοι που επέλεξαν αυτόν τον τρόπο ν' αντιμετωπίσουν τον πληθυσμό των αγριοκούνελων, χρησιμοποιούν τις πιο επικίνδυνες μεθόδους δηλητηρίασης, χωρίς να υπολογίζουν το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργούν στην πανίδα της περιοχής.

Οι κάτοικοι των περιοχών ζητούν να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να τιμωρηθούν, γιατί εκτός από τη ζημιά που προκαλούν στο ζωικό κεφάλαιο, δημιουργούν και σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον από τη χρήση επικίνδυνων και απαγορευμένων φυτοφαρμάκων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey