«Δεν μπορούμε να μετακινούμαστε σε Λήμνο και Άι-Στράτη», λένε οι Γιατροί

Εβδομάδα των Παθών… διαρκείας

15/04/2014 - 15:37

Για διάλυση του Νοσοκομείου και της Δημόσιας Υγείας κάνει λόγο η Ένωση Γιατρών τού ΕΣΥ, η οποία διοργανώνει διαμαρτυρία σήμερα στις 10 το πρωί ενάντια στη διοίκηση του Βοστανείου και τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια, που με ένα έγγραφο «του ποδαριού» που αναρτήθηκε στο «Διαύγεια», έδινε εντολή σε δύο γιατρούς να μεταβούν από τη Μυτιλήνη στη Λήμνο και τον Άι-Στράτη, αφήνοντας «τρύπες» στο Νοσοκομείο.

Για διάλυση του Νοσοκομείου και της Δημόσιας Υγείας κάνει λόγο η Ένωση Γιατρών τού ΕΣΥ, η οποία διοργανώνει διαμαρτυρία σήμερα στις 10 το πρωί ενάντια στη διοίκηση του Βοστανείου και τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια, που με ένα έγγραφο «του ποδαριού» που αναρτήθηκε στο «Διαύγεια», έδινε εντολή σε δύο γιατρούς να μεταβούν από τη Μυτιλήνη στη Λήμνο και τον Άι-Στράτη, αφήνοντας «τρύπες» στο Νοσοκομείο.

«Τους καλούμε να μη φύγουν», ανέφερε το διοικητικό συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι η υπομονή των γιατρών έχει εξαντληθεί, αφού από τον περασμένο Δεκέμβριο φεύγουν εναλλάξ από τη Μυτιλήνη προκειμένου να μη μείνουν χωρίς γιατρό τα ακριτικά νησιά.

Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνέχεια κενά στο Βοστάνειο, το οποίο ήδη έχει απολέσει 26 γιατρούς που έφυγαν ή συνταξιοδοτήθηκαν και δεν καλύφθηκαν ποτέ οι οργανικές τους. Με ένα γιατρό ξεμένει το ΠΕΔΥ-πρώην ΙΚΑ έως το τέλος Απριλίου.

Αιφνιδιαστικά και χωρίς να ειδοποιηθούν οι ίδιοι, δύο γενικοί γιατροί της Λέσβου, ο Νίκος Χρυσαφίδης του Περιφερειακού Ιατρείου Θερμής και η Ζηνοβία Κακναβάτου του Περιφερειακού Ιατρείου Μόριας, έμαθαν από έγγραφο που αναρτήθηκε στο ηλεκτρονικό σύστημα διαφάνειας «Διαύγεια» ότι «εντέλλονταν» να μεταβούν χτες και σήμερα στον Άι-Στράτη και τη Λήμνο αντίστοιχα, όπου δεν υπάρχουν γιατροί.

Η εντολή ήταν της 2ης ΥΠΕ Πειραιά και Αιγαίου και γράφτηκε αρκετά πρόχειρα, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο κ. Χρυσαφίδης θα έπρεπε χτες να γίνει λάστιχο, αφού εφημέρευε στα επείγοντα του Νοσοκομείου και θα έπρεπε να είναι και στον Άι-Στράτη! Παράλληλα, η κ. Κακναβάτου θα έπρεπε να βρίσκεται επίσης σε δύο μέρη, από τη μία στη Λήμνο, όπως ανακοίνωσε η 2η ΥΠΕ, κι από την άλλη στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

Η Ένωση Γιατρών
«Σε ένδειξη καλής θέλησης και για να μη μένουν τα νησιά ακάλυπτα από τον περασμένο Δεκέμβρη, αρκετοί γιατροί μετακινούμαστε εναλλάξ στα άλλα δύο νησιά.

Η κατάσταση αυτή όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί, ούτε να παραβιάζεται ερήμην μας η προθυμία μας. Κατ' αρχήν οι εν λόγω γιατροί έχουν εφημερίες και δικαιούνται επίσης και άδεια», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών τού ΕΣΥ, Χαράλαμπος Ανιτσάκης. Στο μεταξύ, το έγγραφο της 2ης ΥΠΕ αναφέρει ότι αυτή πρόκειται να καλύψει έξοδα διαμονής, μετακίνησης και εκτός έδρας, αλλά δεν αναφέρει τίποτα για τις εφημερίες που επιβάλλει στους γιατρούς κατά τις μη εργάσιμες μέρες τού Πάσχα.

«Δεν είναι κρίμα να μείνει ο Άι-Στράτης χωρίς γιατρούς;» Εξ αιτίας αυτού του ερωτήματος οι γιατροί έχουν μπει στη διαδικασία να φεύγουν. «Έτσι όμως δε λύνεται το πρόβλημα.

Απαιτείται μόνιμη λύση», αναφέρουν συμπληρωματικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι παλιότερα το κίνητρο για να κάνει κάποιος την ειδικότητά του ή να πάρει θέση στον Άι-Στράτη ήταν ο διπλάσιος μισθός.

Όμως η γιατρός που βρισκόταν στο νησί, παραιτήθηκε γιατί δεν της αποδόθηκαν εφημερίες και δεδουλευμένα τα οποία είχε συμφωνήσει για να παραμένει εκεί.

«Σήμερα έχουν κόψει τα πάντα και οι γιατροί δε βρίσκουν κίνητρο να μείνουν στην Ελλάδα, και φεύγουν έξω. Ειδικά οι ειδικευόμενοι που ξέρουν ότι αν δηλώσουν την ειδικότητά τους μπορεί να βρεθούν, λόγω διασύνδεσης, σε Λήμνο ή Άι-Στράτη, δεν το διακινδυνεύουν με τίποτα. Έτσι έχουμε έλλειψη και σε γιατρούς και σε ειδικευομένους», τόνισε ο πρόεδρος των Γιατρών, Δημοσθένης Ανδρεάδης.

«Καλούμε όλους τους φορείς και τους υποψηφίους και την τοπική κοινωνία να πάρουν θέση. Δεν μπορούμε να καθόμαστε άλλο με σταυρωμένα χέρια. Πρέπει να στηριχθούν οι δομές Υγείας. Την καλή μας θέληση να συνδράμουμε, την εξέλαβαν ως αδυναμία.

Όσο όμως μπαίνουμε σε αυτήν τη λογική, τόσο δημιουργούμε προβλήματα και στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Το καθεστώς της διασύνδεσης πρέπει να αλλάξει και να γίνουν άμεσα προσλήψεις;», συμπλήρωσε.

Εργατικό Κέντρο
«Τη στιγμή που η κατάσταση στο χώρο της Υγείας χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, οι πρακτικές αυτές συμβάλλουν στην παραπέρα μείωση του προσωπικού, επιδεινώνοντας και με αυτόν τον τρόπο την κατάσταση», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο για το έγγραφο της 2ης ΥΠΕ, επισημαίνοντας ότι ο στόχος είναι η υποβάθμιση και η απαξίωση της δημόσιας και δωρεάν υγείας, «ώστε να βρουν πεδίο δόξης λαμπρό οι ιδιώτες και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι». Μεταξύ άλλων, καλεί στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

 

Με ένα γιατρό το ΠΕΔΥ!

Ούτε 30 ασθενείς τη μέρα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το νεοσύστατο ΠΕΔΥ, που συνεχώς μετρά απώλειες. Ο ένας και μοναδικός γιατρός που είχε ενδιαφερθεί και συνέδραμε στο νεοσύστατο ΠΕΔΥ, ο Νίκος Χρυσαφίδης από το Περιφερειακό Ιατρείο Θερμής (για τον οποίο γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι τις δύο μέρες που επισκεπτόταν το ΚΑΠΗ, τις αντικατέστησε με το πρώην ΙΚΑ), με εντολή της 2ης ΥΠΕ πρέπει να βρίσκεται στον Άι-Στράτη!

Σε απόγνωση βρίσκεται ο προϊστάμενος του ΠΕΔΥ, Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο οποίος δεν πρόλαβε καλά - καλά να γνωστοποιήσει στους πολίτες ότι άρχισε η συνταγογράφηση στο ΠΕΔΥ και τώρα έχει μείνει με ένα γιατρό Γενικής Ιατρικής, και μάλιστα ειδικευόμενο.
Οι δύο ειδικευόμενοι αφενός έχουν εφημερίες σε κέντρα υγείας και αφετέρου έως το τέλος του μήνα έχουν άδειες εναλλάξ, που τους οφείλονται από το 2013.

Στο μεταξύ, το Ακτινολογικό δεν μπορεί τελικά να λειτουργήσει γιατί το εμφανιστήριο δεν έχει συντηρηθεί, με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει δύο και τρεις φορές ακτινογραφία των ασθενών, πράγμα που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την υγεία τους. «Είμαστε απογοητευμένοι. Έχουμε 30 νοσοκόμες χωρίς κανένα αντικείμενο! Πρέπει οι αρμόδιοι να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους και να έρθουμε σε συνεννόηση με το Νοσοκομείο», επεσήμανε στο «Ε» ο κ. Χατζηγιάννης.

Οι Φαρμακοποιοί
Για άδειο ΠΕΔΥ κάνουν λόγο οι Φαρμακοποιοί, και χωρίς να έχουν άδικο, καταγγέλλοντας σε ανακοίνωσή τους το Υπουργείο Υγείας το οποίο «έχει απαξιώσει την ανάγκη του ασφαλισμένου για δωρεάν ιατρική περίθαλψη και τον υποχρεώνει να πληρώνει από πέντε έως 20 ευρώ για να συνταγογραφήσει τα φάρμακά του».

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου ζητά να δοθεί άμεσα λύση με την πρόσληψη γιατρών στο ΠΕΔΥ Λέσβου και καλεί τους τοπικούς φορείς να αντιδράσουν και να πιέσουν στη συγκεκριμένη κατεύθυνση. «Στη Λέσβο, στο παραμεθόριο νησί του ανατολικότερου τμήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρωτοβάθμια περίθαλψη Υγείας των ασφαλισμένων νοσεί εξ αιτίας άστοχων επιλογών του Υπουργείου Υγείας».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey