Οικογένεια Παντελεημονίτη: «Για τον τόπο μας και τα παιδιά μας»

Παραδοσιακός αλευρόμυλος στους Αγίους Αναργύρους

15/04/2014 - 14:47

Τα εγκαίνια του παραδοσιακού υδρόμυλου της οικογένειας Παντελεημονίτη πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο το πρωί στους Αγίους Αναργύρους, στον Ασώματο. 

Τα εγκαίνια του παραδοσιακού υδρόμυλου της οικογένειας Παντελεημονίτη πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο το πρωί στους Αγίους Αναργύρους, στον Ασώματο. Σε ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, στο παλιό καλυβάκι που για αρκετά χρόνια χρησίμευε ως εξοχική κατοικία, τώρα φιλοξενείται ο παλιός παραδοσιακός αλευρόμυλος της οικογένειας Παντελεημονίτη.

Ανοιχτός, επισκέψιμος, είναι ένας ακόμα λόγος για να μπει η περιοχή των Αγίων Αναργύρων στο πρόγραμμα των εξορμήσεών σας. Αν μάλιστα την ημέρα εκείνη πετύχετε στα κέφια του τον κυρ-Γιάννη το Μαλέλλη, θα είστε από τους τυχερούς που θα γευτείτε ψωμί από φρεσκοαλεσμένο αλεύρι, το οποίο μόλις θα έχει ψηθεί στον παλιό ξυλόφουρνο.

«Ο κυρ-Γιάννης είναι η ψυχή του υδρόμυλου», έλεγε γεμάτος χαρά ο διευθύνων σύμβουλος της Agripan, Δημήτρης Παντελεημονίτης, ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλαν στο να πραγματοποιηθεί ένα όραμα που είχε εδώ και πολύ καιρό. «Η οικογένειά μου έχει άρρηκτους δεσμούς με την περιοχή.

Ο παππούς μου έφτιαξε το δρόμο και ο θείος μου βοήθησε στο να φτιαχτεί το κελί της εκκλησίας. Σήμερα εγώ και η σύζυγός μου κάνουμε τη δική μας προσφορά στην περιοχή, θέλοντας τα παιδιά μας να αγαπήσουν το μέρος, να μείνουν και να συνεχίσουν να προσφέρουν στον τόπο τους».

Αυτά τόνισε ο Δημήτρης Παντελεημονίτης απευθυνόμενος στους φίλους που παρευρέθηκαν στον αγιασμό του νερόμυλου. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά για μεράκι της οικογένειας, καλώντας όλους τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού να βρεθούν στην περιοχή και να επισκεφθούν τον παραδοσιακό αλευρόμυλο.

Ζωντανεύοντας το παρελθόν
Ο Δημήτρης Παντελεημονίτης δεν είναι ένας συνηθισμένος συλλέκτης παλαιών αντικειμένων. Το μεγάλο του πάθος είναι να ξαναζωντανεύει και να χρησιμοποιεί παλαιά αντικείμενα.

Άλλωστε τα δύο αυτοκίνητα αντίκες που έχει στην κατοχή του και κοσμούν την έκθεση της Ford λίγο έξω από τη Μυτιλήνη, είναι η απόδειξη του μεγάλου πάθους του. Το πάθος αυτό ήταν που τον έσπρωξε πριν από αρκετά χρόνια στην αγορά και ενός παραδοσιακού αλευρόμυλου από ένα παλαιοπωλείο της Κηφισιάς.

Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και ο αλευρόμυλος πήρε ξανά ζωή. Πρώτα στήθηκε η σιδερένια ρόδα που παίρνει κίνηση από τη ροή του νερού και στη συνέχεια η κίνηση αυτή μεταφέρθηκε στο μηχανισμό που δίνει κίνηση στις μυλόπετρες. Με ταχύτητα μόνο μερικές δεκάδες στροφές το λεπτό ώστε να μην αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες το σιτάρι, πέφτει αργά - αργά στο μύλο για δώσει το γευστικότατο και θρεπτικότατο αλεύρι. Χωρίς τους θορύβους των μηχανών, παρά μόνο το κελάρυσμα του νερού και έναν ήπιο θόρυβο από τις μυλόπετρες.

Το σκηνικό συμπληρώνουν τα δεκάδες παραδοσιακά αντικείμενα, τα περισσότερα από τα οποία χρησιμοποιούνται, και παραδοσιακός φούρνος. Στον εξωτερικό χώρο του υδρόμυλου η οικογένεια Παντελεημονίτη έχει φροντίσει για τη φύτευση δεκάδων λουλουδιών.

Σε μερικά μέτρα απόσταση υπάρχει και το παραδοσιακό ελαιοτριβείο, δωρεά της οικογένειας, το οποίο επίσης λειτουργεί. Μάλιστα εκεί με τον παραδοσιακό τρόπο και αποκλειστικά χειροκίνητα, φτιάχνεται το λάδι για τα καντήλια της περιοχής.

Κυρίως όμως, οι μικροί επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά και βιωματικά τον τρόπο που έβγαινε το λάδι πριν ο ατμός και ο ηλεκτρισμός γίνουν κομμάτι της διαδικασίας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey