Οικολογικός Άνεμος

Θέσεις στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

14/04/2014 - 21:56

Θέσαμε και πάλι το ζήτημα των λατομικών περιοχών στα νησιά μας ζητώντας από την περιφερειακή αρχή να φέρει το θέμα προς συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, όπως επανειλημμένα έχουμε ζητήσει ως Οικολογικός άνεμος από το 2011.

Κατά τη συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της 10ης Απριλίου 2014 ο Μιχάλης Μπάκας είχε την ευκαιρία να διατυπώσει τις θέσεις του συνδυασμού "Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο" στα θέματα που συζητήθηκαν, όπως εν συντομία παρουσιάζονται παρακάτω:

Θέσαμε και πάλι το ζήτημα των λατομικών περιοχών στα νησιά μας ζητώντας από την περιφερειακή αρχή να φέρει το θέμα προς συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, όπως επανειλημμένα έχουμε ζητήσει ως Οικολογικός άνεμος από το 2011.  Μπορεί να μην γίνεται από όλους αντιληπτό, αλλά σε όλα τα νησιά του Αιγαίου υπάρχουν και σημαντικές οικολογικές- περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την απουσία οργανωμένων λατομικών περιοχών και πρέπει άμεσα αν ενεργοποιηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Υποστηρίξαμε το αίτημα των υπαλλήλων της Περιφέρειας για τις δυσλειτουργίες που προκαλούνται από την εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών όπως και το αίτημα των συνταξιούχων του ΝΑΤ για την προστασία και ενίσχυση των δομών πρωτοβάθμιας υγεία των ναυτικών αλλά και γενικότερα όλων των πολιτών ενώ ζητήσαμε ενημέρωση από την περιφερειακή αρχή για το πρόγραμμα πολιτισμού που τρέχει στην περιφέρεια βορείου Αιγαίου. Σημαντικές ήταν και οι προτάσεις για το νησί της Ικαρίας αλλά τονίσαμε ότι ως περιφέρεια οφείλουμε να κάνουμε ολιστική και όχι αποσπασματική αξιολόγηση των προτάσεων έτσι ώστε να πετύχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα στα νησιά μας χωρίς κατασπατάληση πόρων.

Τέλος κατά την ενημέρωση για τη διαδικασία της Β’ φάσης του περιφερειακού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης της περιφέρειας σημειώσαμε ότι το κείμενο αυτό πρέπει να αποτελέσει μπούσουλα για κάθε ενέργεια της Περιφέρειας. Για το ζήτημα αυτό ο Μιχάλης Μπάκας έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Πολλά χρήσιμα συμπεράσματα εξάγονται κατά τη μελέτη της σύνοψης του κειμένου του χωροταξικού σχεδιασμού της περιφέρειας και οφείλουμε όλοι να τα μελετήσουμε. Το ζήτημα είναι ότι ενώ σύσσωμο το περιφερειακό συμβούλιο υιοθετεί το πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού σε πολλά σημεία έχει βγάλει αποφάσεις αντίθετες προς αυτό. Αυτό συνέβη κατά την έγκριση της πρότασης της “Rokas -Iberdrola” όπου δεν λήφθηκαν υπόψη τα ζητήματα τοπίου και προστασίας αρχαιολογικών τόπων που προβάλλονται στο χωροταξικό σχεδιασμό. Δυστυχώς οφείλουμε να θυμίσουμε ότι ο Οικολογικός άνεμος ήταν ο μόνος που μειοψήφησε στην υιοθέτηση ψηφίσματος κατά των περιορισμών της εκτός σχεδίου δόμησης και υπέρ της δόμησης σε νησιώτικους υγροτόπους. Ο Οικολογικός άνεμος επίσης έθεσε πολλάκις το ζήτημα της προστασίας των περιοχών Νατούρα των νησιών μας δίχως να γίνει καμία πρόοδος. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι η έλλειψη σχεδιασμού και κατευθύνσεων αλλά η αδυναμία των περιφερειακών παρατάξεων να δούνε τα πράγματα διαφορετικά. Δυστυχώς η λογική της ανάπτυξης του τσιμέντου εξακολουθεί να ισχύει και εκεί είναι η βάση τους προβλήματος.  Χωρίς σχεδιασμό, χωρίς όραμα για τα νησιά μας θα γίνουν ξανά τα ίδια λάθη. Από την πλευρά μας ενόψει των περιφερειακών εκλογών ζητάμε από τους πολίτες να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση ενός μοντέλου ανάπτυξης βιώσιμου, με οικολογικό και κοινωνικό περιεχόμενο και να δώσουν έμπρακτη απάντηση σε αυτούς που τόσα χρόνια υποβαθμίζουν τη ζωή μας,  που με τις πολιτικές μη βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και με την απουσία ουσιαστικής αποκέντρωσης και νησιωτικών πολιτικών, μας μετατρέπουν σε πολίτες β΄ κατηγορίας.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey