Η γιορτή για την ANZAC Day στη Λήμνο

11/04/2014 - 23:18

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε στο Μούδρο ο εορτασμός τής ANZAC Day. Οι εκδηλώσεις στο Συμμαχικό Νεκροταφείο στο Μούδρου και αυτές που προηγήθηκαν στο Συμμαχικό Νεκροταφείο στο Πορτιανού

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε στο Μούδρο ο εορτασμός τής ANZAC Day. Οι εκδηλώσεις στο Συμμαχικό Νεκροταφείο στο Μούδρου και αυτές που προηγήθηκαν στο Συμμαχικό Νεκροταφείο στο Πορτιανού, έγιναν παρουσία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της χώρας μας, των πρέσβεων Αυστραλίας, Καναδά και Νέας Ζηλανδίας, του υπαρχηγού του Ναυτικού της Αυστραλίας, βουλευτών, βετεράνων και μαθητών από την Πολιτεία Βικτώρια Αυστραλίας, καθώς και των τοπικών αρχών.

Από πλευράς τοπικών αρχών συμμετείχαν ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Σάββας Βαρελτζής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κώστας Αδαμίδης, οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Μπουλώτης, Στράτος Κουκούμης, καθώς και άλλοι φορείς του νησιού.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στην ομιλία του ο δήμαρχος Λήμνου, «η ιστορική μνήμη αδίκησε τη Λήμνο και η σημερινή εκδήλωση αλλά και οι κοινές πρωτοβουλίες εν όψει τού 2015, είναι μια ευκαιρία να αναδειχθεί ο σημαντικός ρόλος και η συνεισφορά της».

Η ένταξη της Λήμνου στο διεθνές προσκυνηματικό-επετειακό δίκτυο ANZAC Day είναι, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδιαμαντή, «μια σημαντική επιδίωξη, ενώ για την επέτειο των 100 χρόνων το 2015 είναι σημαντικό να είναι έτοιμες οι σχετικές υποδομές για την υποδοχή πλήθους επισκεπτών από πολλά σημεία του κόσμου».

Πρόγραμμα για τα 100χρονα
Όπως τόνισε στην ομιλία του ο κ. Χατζηδιαμαντής, ο Δήμος Λήμνου προετοιμάζεται συστηματικά και προσδοκά τη συνεργασία τόσο του Ελληνικού Κράτους, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού, όσο και οργανισμών και μουσείων των φίλων και σύμμαχων χωρών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, προκειμένου να αναδειχθεί ο κόλπος του Μούδρου ως τόπος ιστορικής μνήμης.

Στο σχέδιο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Μούδρου, περιλαμβάνεται υπαίθριο μουσείο του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, μέσα από το οποίο ο επισκέπτης θα κατανοεί την ιδιαίτερη σημασία και το σπουδαίο ρόλο που έπαιξε η περιοχή στην εξέλιξη των γεγονότων του Μεγάλου Πολέμου.

Ακόμη, στα ιστορικά κτήρια του παλαιού Δημοτικού Σχολείου στο λιμάνι του Μούδρου, θα εγκατασταθεί το Κέντρο Ενημέρωσης Ιστορίας και Ναυτικής Παράδοσης Μούδρου, το οποίο θα έχει ως γενικό στόχο την ιστορική αφήγηση για τη στρατηγική σημασία του κόλπου του Μούδρου.

Η παρουσίαση θα γίνει μέσα από χάρτες, έγγραφα και φωτογραφίες, ενώ η τεκμηρίωση θα γίνει με πλούσιο εικαστικό υλικό που θα προέρχεται από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Στην έκθεση αυτή θα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα ANZAC, το εκστρατευτικό σώμα των Αυστραλών και Νεοζηλανδών, που ξεκίνησε από τη Λήμνο για να γράψει την ηρωική του ιστορία στην Καλλίπολη.
Στο Πορτιανού δημιουργείται ένα κέντρο ενημέρωσης, προβολής, ιστορικής και περιβαλλοντικής γνωριμίας και επισκέψεων μιας μεγάλης περιοχής γύρω από το Πορτιανού και το Μούδρο, που είναι συνδεδεμένη με τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τους λαούς που είχαν εμπλακεί.

Για όλες αυτές τις παρεμβάσεις χρειάζεται συστηματική και εκτενής αναζήτηση τεκμηρίων σε συλλογές ελληνικών μουσείων και ιδιωτικές συλλογές.

Ήδη έχει ξεκινήσει η αναζήτηση υλικού σε μουσεία του εξωτερικού, της Αυστραλίας και της Ν. Ζηλανδίας, καθώς και σε κρατικές βιβλιοθήκες πολλών χωρών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey