Η ΝΙΚΗ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ, υποψήφια δήμαρχος Λέσβου και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μιλά στο «Ε»

«Προτεραιότητά μας, οι ανάγκες των δημοτών»

11/04/2014 - 21:39

Η Νίκη Τσιριγώτη εκπροσωπεί το «νέο» ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου τού Κ.Κ.Ε. και διεκδικεί το Δήμο Λέσβου με τιμή και ευθύνη για τη στήριξη που έλαβε από τον πολιτικό της χώρο. Δεν είναι με τους ανεξάρτητους, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Νίκη Τσιριγώτη εκπροσωπεί το «νέο» ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου τού Κ.Κ.Ε. και διεκδικεί το Δήμο Λέσβου με τιμή και ευθύνη για τη στήριξη που έλαβε από τον πολιτικό της χώρο. Δεν είναι με τους ανεξάρτητους, δήλωσε χαρακτηριστικά. Αντίθετα, δηλώνει… «εξαρτημένη» από τα συμφέροντα και τις ανάγκες των μισθωτών, των αυτοαπασχολουμένων, της αγροτιάς, των γυναικών και της νεολαίας και ότι θα παλέψει γι’ αυτά «μέχρι τέλους»!

Η υποψήφια δήμαρχος Λέσβου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι 27 ετών, γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και κατάγεται από τον Παλαιόκηπο Γέρας.

Αποφοίτησε από τη Νομική το 2010 και ασκεί το δικηγορικό επάγγελμα εδώ και δύο χρόνια, με τελευταία… νίκη της Νίκης την αθώωση των τριών συνδικαλιστών τού ΠΑΜΕ από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης, που δικάστηκαν επειδή στάθηκαν αλληλέγγυοι στην απεργία των ναυτεργατών.

Ασχολείται με τα κοινά από τα φοιτητικά της χρόνια, όταν και οργανώθηκε στην ΚΝΕ. Ήταν υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το Βαγγέλη Παλαιολόγο το 2010 και σήμερα είναι μέλος της Τομεακής Επιτροπής Πόλης Λέσβου τού Κ.Κ.Ε.. 

Κυρία Τσιριγώτη, ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο δεχτήκατε να είστε υποψήφια δήμαρχος με το Κ.Κ.Ε.;

«Στο κόμμα μας όλες οι αποφάσεις - μαζί και αυτές που αφορούν στη διεκδίκηση δημόσιων αξιωμάτων - παίρνονται συλλογικά. Η απόφαση των συντρόφων μου να διεκδικήσω τη δημαρχία στη Λέσβο με το συνδυασμό της “Λαϊκής Συσπείρωσης” που στηρίζει το Κ.Κ.Ε., με γέμισε τιμή και ευθύνη και θα δώσω με θάρρος, αισιοδοξία, όρεξη και διάθεση όλες μου τις δυνάμεις για ν’ ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη τους, αλλά και στην εμπιστοσύνη του κόσμου, που ήδη απλόχερα εκδηλώνεται».

Ως επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις επόμενες εκλογές και νέα σε ηλικία, εκπροσωπείτε το «νέο». Τι νέο φέρνει η υποψηφιότητά σας;

«Το πρόβλημα δεν είναι εάν εκπροσωπείς γενικά κάτι νέο, αλλά αν αυτό το νέο που επαγγέλλεσαι, πάει την κοινωνία, το λαό, τη νεολαία μπροστά, ή τη γυρίζει πίσω.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” εκπροσωπεί αυτό που είναι πραγματικά νέο, που θα μένει πάντα νέο και πάντα προοδευτικό, δηλαδή μια κοινωνία όπου ο λαός θα διαχειρίζεται ο ίδιος τον πλούτο που παράγει και δε θα κλέβουν τον ιδρώτα του οι διάφοροι πλουτοκράτες.

Μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτός ο στόχος, που διαπερνά τη ραχοκοκαλιά όλων των προγραμμάτων της “Λαϊκής Συσπείρωσης” αλλά και τη μέχρι τώρα δραστηριότητά της, μέσα και έξω από τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, βάζει τελεσίδικα τη σφραγίδα του πραγματικά καινούργιου, του πραγματικά απελευθερωτικού που έχει ανάγκη η κοινωνία μας και προπαντός η νέα γενιά.

Εκτίμησή μου είναι πως όλοι οι άλλοι συνδυασμοί, πέρα από προθέσεις, στο βαθμό που το πρόγραμμά τους διευρύνει, συντηρεί, ανέχεται ή προσπερνά - σα να μην υπάρχει, με διάφορες δικαιολογίες - το κορυφαίο αυτό πρόβλημα, δηλαδή την κοινωνία της εκμετάλλευσης που βιώνουμε και τα βάσανα που αυτή προκαλεί στο λαό, τίποτε το πραγματικά καινούργιο δεν προσφέρουν.

Αντίθετα, συμβάλλουν στη διαιώνιση του σάπιου, του απεχθούς “παλιού”. Τα διάφορα “φανταχτερά ρούχα” του ακομμάτιστου, του ανεξάρτητου, που προσπαθούν να φορέσουν για να ξεγελάσουν τον κόσμο, δεν μπορούν φυσικά να βελτιώσουν το σάπιο περιεχόμενο».

Το δίλημμα της κάλπης

Ποιο θεωρείτε ότι θα είναι για τους δημότες το δίλημμα που θα θέσει η κάλπη των δημοτικών εκλογών;

«Το βασικό ερώτημα των δημοτικών εκλογών συνδέεται ακριβώς με το τι είδους δήμους χρειαζόμαστε.

Χρειαζόμαστε μια τοπική διοίκηση που θα συνεχίσει να είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης και νεροκουβαλητής των αντιλαϊκών πολιτικών της κεντρικής εξουσίας και της Ε.Ε. των μονοπωλίων, ή αντίθετα χρειαζόμαστε ένα Δήμο μπροστάρη στον αγώνα για την απαλλαγή του λαού από τα βάσανα που φορτώνει στην πλάτη του η κοινωνία της εκμετάλλευσης και οι κρίσεις της;

Φυσικά η απάντηση στο δίλημμα αυτό πρέπει να είναι η στήριξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, για να έχουμε δημάρχους και συμβούλους που χωρίς να λογαριάσουν κόπους και θυσίες, θα μπουν μπροστά προκειμένου να αντιμετωπίσει το λαϊκό κίνημα την επίθεση που δέχεται».

Περί συνεργασίας

Με ποιες δυνάμεις της Αριστεράς ή παρατάξεις θεωρείτε ότι θα μπορούσατε να συνεργαστείτε; Βλέπετε σημεία στις θέσεις σας που να συγκλίνουν με κάποια άλλη δύναμη;

«Η συνεργασία με οποιαδήποτε παράταξη ή πολιτική δύναμη προϋποθέτει συμφωνία στους κεντρικούς άξονες του προγράμματος, και κάτι τέτοιο δεν υπάρχει.

Αν υπήρχε τέτοια συμφωνία με κάποια άλλη παράταξη, δε θα υπήρχε και λόγος ξεχωριστής καθόδου στις δημοτικές εκλογές. Φυσικά μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο θα είμαστε θετικοί σε κάθε πρόταση που υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. Άλλωστε, στην ίδια κατεύθυνση πολιτεύτηκαν και οι δημοτικοί σύμβουλοί μας στο απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο».

Ποιο είναι το χαρακτηριστικό με το οποίο επιλέγετε τους υποψηφίους που θα πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιό σας ανά τη Λέσβο;

«Και οι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο της “Λαϊκής Συσπείρωσης” επιλέγονται συλλογικά. Η αγωνιστικότητά τους, το ήθος τους, η φερεγγυότητά τους, η διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά για την ικανοποίηση των λαϊκών συμφερόντων είναι τα βασικά κριτήρια επιλογής. Επιδιώκουμε ένα ψηφοδέλτιο που θα αποτελείται από μαχητές που βρέθηκαν στους αγώνες που δώσαμε, και θα συνεχίσουν να βρίσκονται και σ’ αυτούς που θα δώσουμε».

Τα προβλήματα στο νησί

Από την περιοδεία σας στα χωριά, ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που εντοπίσατε;

«Πέρα από τα ιδιαίτερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει το κάθε χωριό, π.χ. πρόβλημα με την ύδρευση, την ποιότητα νερού, την καθαριότητα, τους αγροτικούς δρόμους, γενικό πρόβλημα της υπαίθρου είναι η εγκατάλειψη και ο μαρασμός των χωριών, η γήρανση του πληθυσμού, η οικονομική δυσπραγία, η έλλειψη επαρκούς υγειονομικής περίθαλψης και στοιχειωδών υπηρεσιών πρόνοιας, αθλητισμού, πολιτισμού. Φυσικά, όλα τα παραπάνω έρχονται ως συνέπεια των συνειδητά ακολουθούμενων τόσα χρόνια αντιλαϊκών μέτρων και πολιτικών, που κυριολεκτικά έχουν γονατίσει τους κατοίκους της υπαίθρου, όπως και ολόκληρο τον ελληνικό λαό».

Η πόλη της Μυτιλήνης βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, κατά τη γνώμη σας;

«Το ότι στην πόλη της Μυτιλήνης είναι συγκεντρωμένο ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και της νεολαίας του νησιού, αλλά και διάφορες υπηρεσίες, δε σημαίνει ότι και οι κάτοικοι της πόλης της Μυτιλήνης δεν είναι ήδη κι εκείνοι υπερφορολογημένοι, επιβαρυμένοι με ένα σωρό χαράτσια και τέλη, δεν αντιμετωπίζουν καθημερινά τα αδιέξοδα της ανεργίας και των μισθών-χαρτζιλίκι, της αποσύνθεσης όλων των υποδομών πρόνοιας, υγείας, πολιτισμού, τα προβλήματα ποιότητας ζωής, καθαριότητας, όπως στα χωριά μας.

Οι επιλογές της κεντρικής διοίκησης, όπως εκπορεύτηκαν από τις κατευθύνσεις τής Ε.Ε. και φυσικά εφαρμόστηκαν από τις κυβερνήσεις και από την τοπική διοίκηση, δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστα τα λαϊκά στρώματα όλου του νησιού, τόσο στην ύπαιθρο όσο και στην πόλη, που πληρώνουν το μάρμαρο το ίδιο ακριβά, για την παιδεία των παιδιών τους, για την υγεία τους, για τον αθλητισμό τους».

Ποια θα είναι η προτεραιότητά σας σε περίπτωση που εκλεγείτε δημοτική αρχή;

«Αυτό συνδέεται ακριβώς με κάτι που ήδη ανέφερα, με το βασικό δηλαδή ερώτημα των δημοτικών εκλογών για το τι δήμους χρειάζεται ο λαός και το κίνημά του.

Προτεραιότητά μας θα είναι οι υπάρχουσες και μελλοντικές ανάγκες των κατοίκων της Λέσβου, η αντιμετώπιση και λύση των καθημερινών προβλημάτων που συνδέονται με την ποιότητα ζωής, όπως η καθαριότητα, τα έργα αγροτικής οδοποιίας, αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας, υγείας, πρόνοιας, παιδείας, αθλητισμού και πολιτισμού.

Βασικό ερώτημα, ενδεχομένως, για όλα αυτά: πού θα βρεθούν τα λεφτά; Θέση μας, απαράβατη: μηδενικά τέλη στις λαϊκές οικογένειες, δηλαδή στην πλειοψηφία του πληθυσμού. Η θέση μας για αντιλαϊκότητα του νόμου του “Καλλικράτη” είναι αυτή που μας επιτρέπει να διεκδικήσουμε αποτελεσματικά την απόδοση στο Δήμο όλων των χρωστούμενων από την κεντρική διοίκηση και γενναία χρηματοδότηση ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες του Δήμου.

Πάρα πολύ σημαντική πτυχή στην κατεύθυνση αυτή θα είναι η οργάνωση των κατοίκων της Λέσβου για να παλέψουν συντονισμένα και αποφασισμένοι στο πλάι μιας μαχητικής τοπικής διοίκησης, για τη λύση των προβλημάτων αυτών, μαζί με τα συνδικάτα, τους αγροτικούς συλλόγους και άλλους μαζικούς φορείς του κινήματος».

Περί ανεργίας

Δεδομένης της έλλειψης πόρων στους δήμους, ποια είναι η πρότασή σας για την ανεργία;

«Για την εξάλειψη της ανεργίας το κρίσιμο δεν είναι τόσο οι πόροι των δήμων. Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και φέρνει τη σφραγίδα των πολιτικών της κεντρικής διοίκησης και της Ε.Ε., του ίδιου του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Δεν τρέφουμε καμμία αυταπάτη και γι’ αυτό δε μοιράζουμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους πολίτες της Λέσβου. Όσο υπάρχει αυτό το σύστημα, ολοκληρωτική εξάλειψη του φαινομένου δεν μπορεί να υπάρξει.

Σε ό,τι αφορά στο Δήμο, αποκλείουμε κατηγορηματικά τη λογική όλων των άλλων παρατάξεων που υιοθετούν και υλοποιούν τις κυβερνητικές θέσεις για προσλήψεις εργαζόμενων για λίγους μήνες - και με πενιχρές αποδοχές -, μεταθέτοντας έτσι, ανακυκλώνοντας και διαιωνίζοντας το πρόβλημα.

Οι υπάρχουσες ανάγκες, καθώς και η ενδεχόμενη δημιουργία νέων αναγκών, θα πρέπει να καλύπτονται από εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή θέση εργασίας. Θα διεκδικήσουμε γενναία χρηματοδότηση από την κεντρική διοίκηση για δημιουργία και βελτίωση αντιπλημμυρικών, αντιπυρικών, αντισεισμικών έργων, έργων αγροτικής οδοποιίας, αθλητικών υποδομών και εγκαταστάσεων (κολυμβητήριο, γήπεδα) και άλλα έργα, που και θα ανακουφίσουν, αλλά και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας». 

«Καλλικράτης» και τοπική ανάπτυξη

Πώς, σε περίπτωση που εκλεγείτε, σχεδιάζετε να ξεπεράσετε τα εμπόδια που θέτει ο «Καλλικράτης»;

«Δε μιλάμε απλά για εμπόδια, μιλάμε για συνολική αντιλαϊκή κατεύθυνση του “Καλλικράτη”. Κανένα επιμέρους εμπόδιο δεν μπορεί να ξεπεραστεί αν η κατεύθυνση της πάλης δε στοχεύει συνολικά στην ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται μέσω του “Καλλικράτη”.

Αυτή την κατεύθυνση πρέπει να πάρει ο αγώνας όλων, ει δυνατόν, των δημοτικών αρχών, μαζί με τα εργατικά συνδικάτα, τους αγροτικούς συλλόγους και άλλες λαϊκές και νεολαιίστικες οργανώσεις. Στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός τέτοιου μετώπου δεσμευόμαστε να εργαστούμε».

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η λύση για την τοπική ανάπτυξη;

«Είναι τεράστια ουτοπία αν πιστεύει κάποιος και αγγίζει τα όρια της πολιτικής απάτης αν κοροϊδεύει το λαό, ότι ο ίδιος έχει πρόταση και είναι σε θέση να προωθήσει φιλολαϊκή ανάπτυξη στο νησί, όταν η ανάπτυξη στην Ελλάδα ακολουθεί βαθιά και σταθερή αντιλαϊκή πορεία. Καμμία ιδιαίτερη περιοχή στην Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα και τα λαϊκά της στρώματα να ευτυχούν, όταν σε όλη την άλλη Ελλάδα δυστυχούν, εξ αιτίας της κατεύθυνσης των πολιτικών της κυβέρνησης και της Ε.Ε..

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” θέλει και θα κάνει τους δήμους στυλοβάτες μιας πανελλαδικού επιπέδου εργατικής-λαϊκής αντιπολίτευσης, που σήμερα θα αποκρούουν αντιλαϊκές επιλογές “ανάπτυξης” που θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους κατοίκους όλης της Ελλάδας και της Λέσβου, αύριο θα διεκδικούν λαϊκές κατακτήσεις που χάθηκαν τα τελευταία χρόνια, μεθαύριο θα διεκδικήσει την εξουσία ώστε να προωθήσει συνολική ανάπτυξη προς όφελος του λαού και όχι προς όφελος των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Μόνο μέσα σε αυτά τα πλαίσια και με συνολικό σχεδιασμό της ανάπτυξης από την κεντρική διοίκηση, μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή ανάπτυξη και στη Λέσβο. Φυσικά, μέχρι τότε, θα παλεύουμε κάθε μέρα, ώρα και στιγμή, για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας από παλιά και νέα δεινά, που η “ανάπτυξή” τους σωρεύει στις πλάτες τους».

Ένα σχόλιό σας για τους επικεφαλής των υπόλοιπων ψηφοδελτίων.

«Όλοι οι επικεφαλής των υπόλοιπων συνδυασμών χρεώνονται τις αντιλαϊκές πολιτικές των κομμάτων που τους στηρίζουν. Χρεώνονται και τις αντιλαϊκές πολιτικές που οι όμοροι με αυτούς τους συνδυασμούς ακολούθησαν στα απερχόμενα δημοτικά συμβούλια.

Αποτυπώματα των ίδιων αντιλαϊκών πολιτικών εμφανίζονται ήδη στις δηλώσεις, συνεντεύξεις και ομιλίες τους.

Ας μου επιτρέψετε να κάνω εδώ και ένα σχόλιο για τα περί δήθεν “ανεξαρτησίας” διαφόρων υποψηφίων, που ακούγονται το τελευταίο διάστημα, τόσο πανελλαδικά, όσο και τοπικά.

Ο λαός μας έχει ήδη μεγάλη πείρα και έχει βγάλει τα συμπεράσματά του για το πώς οι φερόμενοι ως ανεξάρτητοι όλο το προηγούμενο διάστημα εφάρμοσαν στους δήμους, πρώτοι από όλους, όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισαν οι κυβερνήσεις στη Βουλή, και στάθηκαν πιο κυβερνητικοί κι από κυβερνητικούς.

Ας μην κοροϊδεύουν τον κόσμο. Ανεξάρτητοι που στηρίζονται από κόμματα, δεν υπάρχουν. Η διαφορά μας είναι ότι εμείς ξεκάθαρα και σταράτα δηλώνουμε ότι είμαστε εξαρτημένοι από τα συμφέροντα και τις ανάγκες των μισθωτών, των αυτοαπασχολούμενων, της αγροτιάς, των γυναικών και της νεολαίας και θα παλεύουμε γι’ αυτά μέχρι τέλους».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey